Gå til sidens hovedinnhold

Rensket opp ransmiljøet

550 ran i fjor fikk alarmen til å ringe hos politiet. Koordinert innsats har nå ført til 44 pågripelser og halvering av antall ran fra januar til mars i år.

GRØNLAND POLITIKRETS: - Det tok helt av i fjor høst. Da vi så på tallene ved slutten av året endte vi på 550 ran i Grønland politikrets, sier etterforskningsleder Inge Sundeng.

Kunnskap gir resultater

Tidligere har ranssakene vært fordelt på alle etterforskerne på avsnittet. Etter å ha brukt jula til å lese gjennom alle ranssakene fra 2008 og kartlegge hvor og når ranene skjedde ble det satt ned en etterforskningsgruppe som var fullt og helt dedikert til ransetterforskning. I denne gruppa sitter etterforskere, ungdomsetterforskere og politi med kompetanse på analyse og etterretning.

Og det har gitt resultater.

- Vi har fått oversikt over nettverk og miljøet. Det er i hovedsak tre miljøer. Et somalisk miljø, et miljø bestående av romfolket og et ungdomsmiljø fra ulike nasjoner som alle bosatt i Gamle Oslo. Rom-miljøet var veldig overraskende og helt ukjent i ranssammenheng, sier Sundeng.

Yngstemann er bare 14 år

Politiet har i alt pågrepet 44 personer som nå er mistenkt, siktet eller tiltalt for ran. Tre av disse er kvinner, mens resten er menn. En av verstingene begikk fem ran på tre dager i mars.

26 av de pågrepne er mellom 16 og 19 år. Ti er mellom 20 og 27 år gamle. Yngstemann er bare 14 år gammel, mens den eldste er 42 år gammel.

Majoriteten har ikke-vestlig opphav, men med norsk tilhørighet.

- Det virker som om vinning og spenning er motivasjonen. Det er også en del tilfeldigheter. Som en av ranerne som trengte en telefon og så en mann som snakket i telefon som han så ranet. De vi har pågrepet er uten fast arbeid og tilhører en marginalisert gruppe, sier Sundeng.

Per i dag sitter ti personer i varetekt. To er overført til barnevernet. Fire er overført til soning av tidligere dommer, mens fire allerede er domfelt.

- Dette vil ta tid, men trykket skal opprettholdes. Enn nullvisjon er en utopi, men vi skal under fjorårstallene og lenger ned, sier Sundeng.

Utømmelig ransmiljø

Politiet begynte å få god oversikt i januar og februar og sju ungdommer tilhørende ungdomsmiljøet ble pågrepet i en aksjon i januar i år.

- Det virker som det er et utømmelig miljø. Vi trodde mye ville være gjort hvis vi pågrep 25 til 30 verstinger. Men vi har oppdaget mange nye og ukjente ranere, sier Sundeng.

Fengsler 16-åringer

Flere av de pågrepne er svært unge. Noen er overført til barnevernet, mens andre er fengslet. Det er ikke uproblematisk å fengsle en 16-åring, men politiet har ikke sett andre alternativer enn å fjerne verstingene fra gata.

- Dette er et kjempeproblem og så betent at vi forsøker å varetektsfengsle alle vi pågriper. Det er ganske tøft å pågripe og fengsle så unge mennesker. En 16-åring i fengsel er siste utvei, men i denne saken har det vært eneste løsning. Vi ser at når vi fjerner verstingene fra gata, så gir det utslag på statistikken, sier Sundeng.

Ranes for småbeløp

De fleste ranene skjer på Jernbanetorget, Olafiagangen og Grønland T-banestasjon i tidsrommet 21.00 til 03.00 lørdag og søndag. Ofrene er ofte menn mellom 15 og 30 år gamle og beruset.

Ranerne får som regel bare med seg små verdier, som mobiltelefoner, mp3-spillere, kort og små kontantbeløp.

- En del av ofrene er folk som er i området for å kjøpe stoff. Det kan fort være store mørketall også da det kan tenkes at folk ikke anmelder ran hvis de er ute for å kjøpe stoff, sier Sundeng.

Flere av ofrene har fortalt at de ble spurt om hasj i forkant av ranet. Enkelte er også ranet ved minibanken hvor ranerne har sett pinkoden for så å rane til seg kortet i etterkant.

- Enkelte er også tvunget til å ta ut penger eller gi fra seg pinkoden, sier Sundeng.

34 ran i mars

Den siste tiden har det vært betydelig færre ran og de er spredt litt bort fra problemområdene. I hele januar i år ble det begått 71 ran, til sammenlikning ble det begått 34 ran i mars, og 20 ran fram til 15. april. Så langt i år har det vært 180 ran i Grønland krets.

Inge Sundeng er svært fornøyd med resultatene og mener det viser at koordinert innsats gir bedre resultater.

- Vi hadde et koordinerings og oversiktsproblem. Etterforskerne druknet i saker og mistet oversikten. Vi trenger kartlegging i bånn og må jobbe både proaktivt og reaktivt. Når vi har anledning, ressurser og tid til å konsentrere oss om oppgaver kommer resultatene, sier Sundeng.

Unngå problemområdene

I tillegg til kartlegging og oppklaring av en rekke saker jobber politiet også proaktivt for å unngå at ran blir begått. Dels består dette i informasjon til publikum, økt synlig politi i problemområdene og samarbeids med ulike instanser, som for eksempel Oslo Sporveier for å få mer lys og overvåking av T-banestasjonen.

Politiet har noen enkle råd for hvordan du kan unngå å bli ranet.

- Vi bor i en trygg by. Menigmann har ingenting å frykte ved å ferdes i sentrumsgatene, men det kan være greit å unngå å gå alene langs Akerselva når du er beruset på kvelden eller natta. Hvis man er så uheldig å bli ranet er det viktig å ta kontakt med politiet så raskt som mulig. Ring 112. Det er også viktig at vi får inn anmeldelser så fort som mulig. Dessuten er det viktig å sperre telefon og kort kjapt etter at man er blitt ranet, sier Sundeng.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?