Gå til sidens hovedinnhold

Renta viktigst for regjeringen

Statsminister Jens Stoltenberg truer med renteøkning og industridød dersom neste års statsbudsjett ikke blir stramt nok.

JEVNAKER (ANB): Derfor er det tid for å holde igjen på bruken av oljepenger, er budskapet.

- Hvis vi ikke lykkes med dette, kan vi oppleve renteøkning og styrking av kronekursen. Dette vil særlig gå ut over konkurranseutsatte virksomheter, sier statsminister Jens Stoltenberg.

45 milliarder ekstra
Regjeringen samlet seg søndag til en tredagers budsjettkonferanse på Thorbjørnrud ved Randsfjorden. Her legges de første brikkene på plass i statsbudsjettet for 2011. Nå skal det strammes inn og brukes færre oljemilliarder. Det er beskjeden fra regjeringssjef Jens Stoltenberg.

I år bruker politikerne 150 oljemilliarder til god formål over statsbudsjettet. Det er 45 milliarder kroner mer enn den såkalte handlingsregelen foreskriver. Handlingsregelen sier at politikerne skal bruke fire prosent avkastning av oljefondet i er normalår.

- Regjeringen har sagt at vi skal redusere bruken av oljepenger neste år. Vi skal holde igjen i gode tider for å kunne bruke mye penger i dårlige tider.

Røper ikke tall
- Kommer dere til å kutte fem eller ti milliarder kroner neste år?

- Jeg kommer ikke til å si noe tall. Det avgjørende er at det skal bli et budsjett som bidrar til å holde rentene lave, trygger norske arbeidsplasser og gir en god velferd.

- Kan du garantere at budsjettkuttene ikke skal gå ut over store satsinger som løftene om vei og bane i Nasjonal transportplan?

- Alt som står i regjeringsplattformen fra Soria Moria er fortsatt gjeldende. Vi skal gjøre hva vi kan for å følge opp alle disse løftene.

Er utålmodig
- Kan det bli kutt i velferdsgoder?

- Det som står om velferd gjelder også. Jeg, og mange med meg, er utålmodig. Vi skal derfor sørge for at det blir mer penger til vei og bane, sier statsministeren.

SV-leder og kunnskapsminister Kristin Halvorsen er bekymret over ungdomsarbeidsledigheten i våre naboland.

- Det vi skal gjøre nå er å prioritere det som er viktigst for framtiden. Å investere i kunnskap kommer til å være avgjørende, sier Halvorsen og snakker i tillegg varmt om en mer miljøvennlig produksjon og mer rettferdig fordeling.

Bygge landet
Sp-leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete har også fokus på arbeidsplassene.

- Vi skal legge fram et budsjett til høsten med en god rødgrønn politikk, med god fordeling både sosialt og geografisk. Vi skal ha et budsjett som ivaretar utfordringene til industrien som er så viktig både for landet og mange lokalsamfunn, sier Navarsete.

- Og så skal vi bygge landet og investere langsiktig, sier Sp-lederen og legger til at Senterpartiet også har vilje til å kutte på den del budsjettområder. (ANB)

Reklame

Topp 10 salg i langhelgen

Kommentarer til denne saken