*Nettavisen* Nyheter.

Rentedommen er klar

Den amerikanske sentralbanksjefen har talt. Her er resultatet.

31.01.08 07:37

USAs sentralbank, Federal Reserve, kapper renten med 0,5 prosentpoeng.

NA24 - din næringslivsavis

Kuttet kommer en uke etter forrige rentekutt fra sentralbanksjef Ben Bernanke. Tirsdag 22. januar kuttet Fed styringsrenten med 0,75 prosentpoeng til 3,50 prosent. Dermed er den amerikanske styringsrenten senket med 1,25 prosentpoeng på kun ni dager.

Investorer jubler
Nerveslitte investorer hopper av glede. Etter å ha begynt dagen i rødt, sendes alle de tre amerikanske nøkkelindeksene på Wall Street rett opp. Industriindeksen Dow Jones stiger 1,4 prosent til 12655,32 poeng, teknologitunge Nasdaq klatrer 1,45 prosent til 2392,29 poeng og den brede S&P 500-indeksen hopper 1,47 prosent til 1382,28 poeng.

Oppgangen holder likevel ikke og Wall Street ender i rødt. Se forklaringen her.

Flertallet hadde ventet et kutt til tre prosent, men usikkerheten var relativt stor.

Forventninger kan ha spilt inn
Bloomberg News hadde gjennomført en undersøkelse i forkant av rentebeslutningen. Totalt 89 tungtveiende økonomer ble spurt om hva de trodde rentebeslutningen ville bli. Det store flertallet på 52 svarte at de trodde på et halvprosents kutt, 21 så et kvart prosent, mens 15 trodde renten ville holdes fast. Den gjenværende gikk inn for et 0,75 prosents kutt til 2,75 prosent.

Spekulanter opererte en sannsynlighet på 74 prosent for et kutt på 0,5 prosent, viste tall fra derivatbørsen i Chicago.

Det faktum at markedet ventet et såpass kraftig kutt kan i seg selv ha vært med på å drive dem til nok et kraftig kutt. Sjeføkonom David Jones i DMJ Advisors mener forventningene spilte en viktig rolle i at kuttet ble på 0,5 og ikke 0,25 prosent.

- De ønsket ikke å skuffe markedet på dette nervøse tidspunktet, sier Jones til Associated Press.

Nye kutt er mulig
- Dagens handling, kombinert med de tatt tidligere, skal hjelpe med å fremme moderat vekst over tid og dempe risikoen på økonomisk aktivitet, uttaler rentekomiteen i en kommentar etter møtet.

Likevel er det ikke dermed sagt at tirsdagens kutt blir det siste i rekken.

- Det er fremdeles nedsiderisiko til veksten i den økonomien, legger komiteen til.

Videre sier de at de vil fortsette å holde øye med utviklingen og «vil reagere på en betimelig måte ettersom behovet melder seg»

Dermed setter sentralbanken døren på gløtt for at nye tiltak kan bli gjort i tiden fremover.

Beslutningen om å kutte renten var nesten enstemming. Unntaket var direktør for Fed i Dallas, Richard Fisher, som foretrakk å holde renten uendret.

Kamp mot nedgangstider
De dramatiske kuttene er gjort i et forsøk på å redde den amerikanske økonomien fra nedgangstider. Fire av de desidert største finanshusene i verden, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup og Merrill Lynch, har alle spådd en amerikansk resesjon i 2008.

Kun timer før rentedommen kom det en makrorapport som viser vekstproblemene i USA. Drevet av et elendig boligmarked viser den amerikanske økonomien klare sykdomstegn. De første beregningene viser at vekstmålet bruttonasjonalprodukt hadde en økning på kun 0,6 prosent i fjerde kvartal. Det er en markant nedgang fra 4,9 prosent i tredje kvartal, og halvparten av gjennomsnittsestimatet blant økonomer, som lå på 1,2 prosent.

For hele 2007 viser økonomien en vekst på 2,2 prosent. Det er den laveste veksttakten siden 2002, da BNP-veksten var på 1,6 prosent. Til sammenligning lå snittveksten i den amerikanske økonomien på 2,9 prosent i 2006.

- Fed viser ikke kontroll
Selv om investorer tar imot rentekuttet med åpne armer, er langt fra alle fornøyd med måten Fed har håndtert situasjonen. Mange opplever de to store rentekuttene, med kun en uke imellom, som en krisereaksjon fra sentralbanken.

- De har skapt en følelse av at Fed ikke egentlig vet hvor den skal, eller ikke har kontroll, sier Ethan Harris, sjeføkonom hos Lehman Brothers, til Bloomberg News.

Harris mener Fed har gjort «taktiske feil» hvor «de synes å plutselig endre retning på uforutsette vis».

Forutsigbarhet er en av grunnpilarene i en velfungerende økonomi, og Harris’ uttalelser har god rot i virkeligheten. Etter hvert som kredittkrisen begynte å spre seg sommeren 2007 holdt Fed fast ved at inflasjon var hovedbekymringen i rentemøtet 7. august. Dette synet har de fortsatt å forfekte frem til 22. januar, da det plutselige kjempekuttet på 0,75 prosent fant sted. Kuttet var det største siden Fed begynte sin nåværende tilnærming til økonomisk politikk i 1990.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag