*Nettavisen* Nyheter.

Rentefest i to år til

Nordmenn får lave renter i to år til, spår sentralbanksjef Svein Gjedrem. Nå tyder alt på at rentefesten vil vare lenge fortsatt, men at vi kan regne med noen små rentehevinger de neste årene.

Svein Gjedrem er en due i haukedrakt. Dagens renteheving på 0,25 prosent er tydeligvis bestemt med tunge kvaler, og Norges Bank gjør hva de kan for å dempe sjokket.

Eller som det heter i begrunnelsen : «Fremover ser hovedstyret likevel for seg en mer avdempet økning i renten enn i forrige inflasjonsrapport».

I klartekst sier Norges Bank at de har mindre lyst til å heve renten nå enn på forrige møte den 25. mai. Og man varsler heller ikke noe aggressiv renteøkning fremover.

Hovedstyret finner det naturlig at «styringsrenten gradvis – i små og ikke hyppige skritt – bringes opp mot et mer normalt nivå».

Små og ikke hyppige skritt betyr 0,25 prosent til i løpet av 2005, og et kvart prosentpoeng hvert kvartal til neste år, slik banken ser på saken nå.

Slik tvilen er lagt frem virker det som om hovedstyret reelt vurderte å la renten stå, men at man måtte heve den litt for ikke å overraske rente- og valutamarkedet.

For norske lånekunder er dagens melding godt nytt: Slik Svein Gjedrem og Norges Bank ser saken, blir det ikke noe rentesjokk med det første!

Var det grunn til å heve renten, eller kunne de latt være? Si din mening på TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Du kan også stille spørsmål til sentralbanksjef Svein Gjedrem som kommer på nettmøte her i TV 2 Nettavisen i morgen klokken 09.00 (trykk her )

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.