Gå til sidens hovedinnhold

Rentefesten fortsetter

I morgen får du fasiten.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå tirsdag viser at prisveksten i Norge holder seg lav. Det er enda et argument for fortsatt lav styringsrente etter Norges Banks rentemøte onsdag.

Konsumprisindeksen økte med 1,9 prosent fra juli i fjor til juli i år. Det er den samme årsveksten som en måned tidligere.

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE), hvor effekten av avgifter og sterkt svingende energipriser er holdt utenom, var 1,3 prosent på årsbasis, også dette det samme som for en måned siden.

På forhånd ventet analytikere i snitt at juli-tallene ville være henholdsvis 2,0 prosent og 1,4 prosent, ifølge TDN-Finans. Prisveksten var altså noe lavere enn ventet.

Det siste året har prisen på klær og skotøy falt med 4,5 prosent. Motsatt har bolig, lys og brensel steget med 4,0 prosent.

Det siste året har inflasjonen generelt vært avtagende. I fjor vår lå kjerneinflasjonen rundt 3 prosent.

Norges Bank styrer mot at prisveksten over tid skal ligge rundt 2,5 prosent.

Onsdag er det nytt rentemøte i Norges Bank. Styringsrenten ligger nå på 2,0 prosent, etter å ha blitt hevet fra historisk lave 1,25 prosent i fjor.

Markedsaktørene venter at styringsrenten denne gangen blir holdt uendret. Dagens lave inflasjonstall er i alle fall enda et argument mot renteheving.

Kommentarer til denne saken