RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rentefrykt på Wall Street

Sist oppdatert:
Aksjeinvestorene var forsiktige på Wall Street i forkanten av tirsdagens rentemøte.
De amerikanske aksjeinvestorene var forsiktige mandag. Dow Jones-indeksen endte dagen ned 0,1 prosent, mens både den brede S&P 500-indeksen og den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var opp 0,1 prosent.

Det var rentemøtet i den amerikanske sentralbanken som var i fokus på slutten av handelsdagen. Tirsdag starter rentemøtet, og det stort sett enighet i markedet at FED vil heve renten med 0,25 prosentpoeng til 4,5 prosent.

Ellers var det en god rapporteringsdag i det amerikanske børsmarkedet. Særlig tallene fra oljetungvekteren ExxonMobile imponerte. Dette var med å dra opp energiaksjene 2,3 prosent, mens oljeservice-aksjene var opp 2,9 prosent mandag.

Exxon-aksjen var for øvrig opp 3 prosent i handelen mandag

Oljeprisen krøp over 68 dollar mandag, mens gullprisen steg hele 6,90 dollar pr. unse til 570,60 dollar pr. unse. Dette er det høyeste nivået siden 1981.

Børsfesten fortsetter

Den nye børsuken startet med en smell for investorene på Oslo Børs. Hovedindeksen steg 1,5 prosent til 357,22 poeng, godt hjulpet av en knallsterk oljepris og kjøpelystne utenlandske investorer. Dette er en ny toppnotering på Oslo Børs.

Børstungvektere som Statoil og Hydro var opp henholdsvis 2,8 prosent og 3,4 prosent i dag. Oljeselskapet DNO var opp 3,2 prosent.

Av de ti mest omsatte selskapene var det bare DnB NOR som falt tilbake, og endte ned 0,66 prosent mens Telenor endte uendet etter at selskapet meldte om at en skattesak hadde blitt anket av skattemyndighetene.

SeaDrill steg 0,7 prosent etter at selskapet meldte om at de hadde sikret seg over 50 prosent av aksjene i Mosvold Drilling.

Pan Fish steg 5,5 prosent etter forventninger om sterke laksetall samt at Pareto skal ha gått ut i en analyse med positive syn på sektoren og aksjen.

Dynapel kunne melde om en kontrakt på New Jersey, noe som sendte aksjen opp hele 12,1 prosent. Oppgang var det også for Funcom som steg 10,1 prosent uten at det var kjent hvorfor aksjen løftet seg. Dynapel ble dermed dagens vinner.

Dagens taper Medistim, som falt tilbake 9,5 prosent på heller labert volum. Opera og Ignis falt også tungt tilbake med en nedgang på henholdsvis 4,1 og 3,4 prosent.


Wall Street åpner opp

Industriindeksen Dow Jones starter dagen med en oppgang på 0,12 prosent til 10.920,17 poeng. Den brede S&P 500 indeksen stiger 0,11 prosent til 1.285,09 poeng.

Den teknologitunge Nasdaq er opp 6,79 poeng til 2.310,99 prosent. En oppgang tilsvarende 0,29 prosent. De store It-relaterte selskapene Microsoft og Intel fortsetter oppgangen fra fredagen.

Eltek referanseaksjen Power-One faller 2,13 prosent like etter åpningen. Polycom er ned 0,26 prosent, mens Harmonic faller 0,91 prosent.

Mot en blandet åpning

Nasdaq indeksen ligger an til å åpne opp 0,03 prosent, mens S&P 500 indeksen indikeres å åpne opp 0,02 prosent. Verre er det med Dow Jones indicative som viser at industriindeksen Dow Jones kommer til å åpne ned 0,42 prosent.

Høy oljepris og forventningene til OPEC møtet denne uken legger en demper på futurene på Wall Street. I morgen er siste dag på jobb for den mektige sentralbanksjefen Alan Greenspan. Markedet venter at sentralbanksjefen avskjedsgave til folket er en siste renteheving på 0,25 prosentpoeng.

Makrotall den siste tiden viser at inflasjonen i USA er under kontroll og at konsumprisindeksen og bruttonasjonalprodukt stiger mindre enn hva som er styringsmålet for sentralbanken i USA.

Oljegiganten ExxonMobil leverte et rekordsterkt resultat for fjerde kvartal 2005. Analytikerne hadde ventet at oljeselskapet skulle levere et resultat pr. aksje på 1,44 dollar, mens selskapet hadde et resultat på 1,65 dollar pr. aksje.

Makrotall fra amerikanske myndigheter viser at det private forbruket økte mer en ventet i desember, mens de private inntektene kom på linje med forventningene.

Oppturen fortsetter

Utviklingen på Oslo Børs følger oljeprisen videre opp denne dagen. Hovedindeksen har nådd nye topper og noters for øyeblikket på 357,52 poeng. En oppgang tilvarende 0,78 prosent.

Oljeselskapene Norsk Hydro og Statoil har også brutt igjennom noen barrierer denne dagen. Hydro blir nå handlet over 800 kroner aksjen til 812,50 kroner ved lunsjtider. Tidligere på dagen satte aksjen ny 'all time high' på 819 kroner. Statoil er opp 2,23 prosent og har nå en markedsverdi på over 400 milliarder kroner, også Statoil-aksjen har satt ny beste notering på børsen med 183,50 kroner.

DNO stiger 0,91 prosent. Flere av de andre små oljeselskapene har også en god utvikling på børsen denne dagen. Oljeselskapene nyter godt av oljefokuset på Oslo Børs. Oljeprisen fortsetter å stige denne dagen.

Det er fortsatt stor interesse for rigg og oljeaksjer denne dagen. SeaDrill stiger 1,41 prosent og selskapet strammer grepet om Mosvold Drilling. John Fredriksens selskap har nå nær 50 prosent av aksjene i Mosvold, og melder at de vil fremsette et tilbud til alle aksjonærene i selskapet. SeaDrill byr 17 kroner pr. Mosvold Drilling-aksje.

PGS aksjen stiger 2,53 prosent. Den internasjonale meglergiganten Goldman Sachs hever kursmålet i Petroleum Geo Services til 250 kroner aksjen fra 220 kroner pr. aksje basert på en 'fair value' vurdering.

Lakseselskapet Pan Fish stiger 1,83 prosent og det er Enskilda og Pareto som dominerer kjøpersiden i aksjen. Meglerhuset Pareto skriver i dag til sine kunder at de ser positive signaler i laksesektoren. Tilbudssiden vil i år og neste år være begrenset til noen få prosent, og vi ser god etterspørselsvekst. Pareto anbefaler kjøp av Pan Fish og Lerøy Seafood Group.

Vinnerlisten toppes av Odim som stiger 8,93 prosent. Selskapet har den siste tiden meldt om flere store avtaler og markedet har reagert med å sende aksjen opp. Goodtech følger etter på vinnerlisten og stiger 7,89 prosent. It-selskapet TeleComputing er opp 6,83 prosent og det er stor interesse for aksjen denne dagen. Meglerhuset Enskilda står bak 80 prosent av nettokjøpene så langt denne dagen.

DynaPel meldte at de har inngått en ordre med leveranse til et offentlig transportselskap i den amerikanske staten New Jersey. Markedet sendte aksjen til værs etter meldingen kom, men kursen faller litt tilbake fra dagens toppnotering. Ved lunsjtider er aksjen opp 6,55 prosent.

Medi-Stim topper taperlisten så langt denne dagen med en nedgang på 12,66 prosent. Det er verdt å merke seg at det er lav aktivitet i aksje, og at aksjen faller på 6 handler ved lunsjtider.

P4 Radio Hele Norge faller 3,98 prosent og får følge av PhotoCure som er ned 3,85 prosent denne dagen. Det er også liten interesse for disse aksjene. Hjellegjerde faller 3,78 prosent. Selskapet har vært en del i media den siste tiden etter at det ble kjent at Oslo Børs undersøker en rekke flaggemeldinger fra en storaksjonær.

Sterk børsåpning

Hovedindeksen stiger 0,87 prosent til 357,90 poeng. Ny toppnotering for OSEBX-indeksen er 358,34 poeng.

Statoil og Norsk Hydro noteres til nye rekordkurser. Statoil har passert en markedsverdi på over 400 milliarder kroner, og ny toppnotering for aksjen er nå 183 kroner. Norsk Hydro blir nå handlet for over 817 kroner pr aksje, også dette er langt over fredagens rekordnotering.

Statoil stiger 1,96, mens Norsk Hydro 2,20 prosent like etter børsåpningen. DNO stiger 1,37 prosent og følger også den gode utviklingen i oljeprisen.

DynaPel er så langt dagens vinner etter at de meldte at de har inngått en ordre med leveranse til et offentlig transportselskap i den amerikanske staten New Jersey. Aksjen stiger 11,49 prosent.

Odim og Imarex følger etter på vinnerlisten og stiger henholdsvis 7,14 og 6,67 prosent. Ellers er det fortsatt interesse for It-selskapet Ementor. Aksjen stiger 3,83 prosent.

Hjellegjerde er så langt dagens taper og faller 6,44 prosent. Selskapet har vært en del i media den siste tiden etter at det ble kjent at Oslo Børs undersøker en rekke flaggemeldinger fra en storaksjonær.

Axis-Shield følger etter på taperlisten og er ned 5,88 prosent, tett fulgt av Medi-Stim som faller 5,06 prosent. Aksjene faller på lavt volum.

Enkelte meglerhus har problemer med sine linjer til Oslo Børs.

Vil oppgangen vedvare?

Oslo Børs steg over 2 prosent i forrige uke, og det er denne uken her resultatsesongen her hjemme begynner for alvor. Derfor vil det være mye fokus på inntjeningen og resultatene til selskapene på Oslo Børs.

De to siste ukene har flere ledende amerikanske børslokomotiver leverte sine resultater for fjerde kvartal. Børsene på Wall Street avsluttet forrige uke sterkt.

Oljeprisen stiger videre i begynnelsen av denne uken. Det er OPEC møtet i morgen som sender oljeprisen videre opp, og det er ventet at oljekartellet vil holde dagens produksjon. Flere signaler fra diverse medlemsland peker mot at OPEC ikke vil øke sitt produksjonsmål.

Børsene i USA og Asia fortsetter å stige etter fredagens jubeldag. Oslo Børs hadde også en fantastisk avslutning på uken, og det er duket for at oppgangen fortsetter mandagen. De oljerelaterte aksjene vil nok fortsette å prege denne børsuken.

Gullprisen fortsetter også oppturen. Prisen for en unse gull er nå på 561,35 dollar. Det var i forrige uke interesse for gullaksjene og den siste tidens oppgang i gullprisen ventes å smitte videre over på gullaksjene.

Femte dag med oppgang i Asia

De asiatiske børsene hadde oppgang for femte dag på rad mandag. I morgentimene mandag var Morgan Stanleys Asiaindeks opp 0,4 prosent. Dermed har indeksen steget over 4 prosent de siste fem dagene.

Rett før stengning var Nikkei-indeksen i Tokyo opp hele 1,7 prosent. Positiv utvikling for stålprodusentene var med på å dra opp indeksen. Det har de siste dagene vært spekulasjoner om oppkjøp i sektoren, noe som drar opp kursene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere