Rentehopp uten nytte?

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har det ikke lett om dagen: Han skulle så gjerne satt opp renten, men da vil kronekursen gå i taket.

De siste handelstallene viser at norsk økonomi går så det fosser rundt baugen. Bare i mai hadde Norge et overskudd på handelsbalansen på 23 milliarder kroner!

For nordmenn som skal på ferie i Europa er dagens bilde helt ideelt: Rekordlave renter har gitt de aller fleste romslige feriebudsjetter, og eurokursen synker fra dag til dag.

I forhold til i fjor høst har ferien på kontinentet blitt sju-åtte prosent billigere (Sjekk valutakursene her)

Baksiden av medaljen er norske varer samtidig har blitt tilsvarende dyrere for EU-borgerne.

Som forbrukere har nordmenn altså gode dager - ulempen er at lysene begynner å blinke for norske eksportbedrifter.

Og det er Svein Gjedrems hodepine akkurat nå: Han skulle gjerne satt opp renten innenlands for å unngå en bobleøkonomi, men kan ikke gjøre det uten samtidig å gjøre norske kroner mer attraktive for utlendingene.

Og det ville prise ut enda større deler av norsk eksport.

Kronekursen kan altså effektivt begrense Gjedrems handlefrihet, og de små økningene markedet nå tror på vil knapt gi noen effekt.

Det er altså all grunn til å tro på lav rente i lang tid fremover - til glede for alle låntakere, og desto ergrelse for folk med penger i banken - og sterk kronekurs vil gjøre importvarer og utenlandsferien billigere.

For å si det med DeLillos: Festen er ikke over, det er kake igjen!

Tror du Norge styrer mot en boble, eller kan den lave renten og sterke kronen vare i mange år ennå? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.