RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Renteoppgang punkterte Wall Street

Sist oppdatert:
Markedsrentene i USA steg tirsdag til det høyeste nivået siden 2002, og dette sendte Wall Street i minus.
Industriindeksen Dow Jones falt tilbake 0,47 prosent til 11.283,25 poeng. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen endte ned 0,13 prosent til 2.330,30 poeng, mens aksjene på den mer brede S&P 500 sluttet med en tilbakegang på 0,48 prosent til 1.301,74 poeng.

Renter var i fokus i USA fredag. Renten på tiårige statsobligasjoner steg nær 0,1 prosentpoeng til 5,07 prosent. Dette er det høyeste nivået for denne toneangivende renten siden forsommeren 2002.

En høy rente er ikke bra for aksjemarkedet, både fordi det gir lavere overskudd fra selskaper med gjeld og fordi det gjør aksjer mindre attraktive sammenlignet med rentepapirer.

Det ironiske er at det var positive makrotall som dermed bidrog til å senke aksjemarkedet i dag.

I dag kom den såkalte Consumer Confidence-indikatoren for april. Indikatoren viste en verdi på 109,6 poent, mens markedet ventet drøyt 106. Indikatoren har ikke vært så sterk siden våren 2002.

I tillegg kom det tall som viste en marginal økning i salget av brukte boliger i mars, mens markedet hadde ventet et fall.

Sterke makrotall gjør det mindre sannsynlig at den amerikanske sentralbanken setter strek for sine rentehevinger, som har sendt bankens styringsrente fra svært lave 1 prosent sommeren 2004 til 4,75 prosent nå.

Renteoppgangen førte til børsfall til tross for at amerikanske børsselskaper jevnt over fortsetter å rapportere om gode tall for første kvartal.

Oljeprisen falt i dag, etter at president George W. Bush holdt en tale og lanserte tiltak for å få ned bensinprisen i USA. Lavere oljepris vil normalt være positivt for USA-børsene. Delindeksene for olje- og oljeserviceaksjer falt rundt 1 prosent i dag.

Pust i bakken på Børsen

Etter fem dager med oppgang var det tilbakegang tirsdag Ved avslutningen var Hovedindeksen ned 0,8 prosent til 419,13 poeng. Den siste uken har imidlertid indeksen steget 3,5 prosent.

Så langt i år har dermed indeksen steget 26 prosent.

Nedgangen kommer til tross for at oljeprisen har styrket seg i løpet av dagen. Iran har tidligere signalisert at de ikke vil bruke oljen som et pressmiddel mot Vesten og FN Sikkerhetsråds kampanje mot det oljerike landets atomprogram. Nå har de hintet frempå at de likevel kan komme til å true med stans av oljeeksporten og redusert produksjon.

Ved avslutningen var oljelokomotivene Statoil, Hydro og DNO ned. Førstnevnte falt 1,9 prosent, mens de to andre falt 1,9 og 4,6 prosent.

Ellers var det god trykk i offshoreselskapene. Kristian Siems Subsea 7 løftet seg hele 7 prosent. Enda mer trykk var det i det lille oljeselskapet Altinex, og aksjen steg hele 16,7 prosent. Altinex fortsetter altså oppturen uten at det foreligger noe nytt fra selskapet. I går ble det kjent at bjellesau og ekstremtrader Idar Vollvik hadde benyttet seg av forrige uke til å skaffe seg flere aksjer i Altinex. Aksjen stiger 7,69 prosent.

Sterkt gjorde også Ementor det, etter gode kvartalstall. Til slutt endte aksjen opp 3,3 prosent.

Taperlisten i dag var preget av det høytflyvende gullselskapet IGE. Denne aksjen falt 9,4 prosent tirsdag, men aksjen har likevel steget 13,5 prosent den siste uken.

USA åpner opp

Industriindeksen Dow Jones stiger videre og er opp 0,06 prosent til 11.342,46 poeng. Aksjene på den mer brede S&P 500-indeksen er opp 0,07 prosent til 1.309,09 poeng.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen stiger 0,03 prosent til 2.334,19 poeng.

Dollaren fortsetter å svekke seg på at rentefrykten er i ferd med å kjøle seg ned. Sammenlignet mot euroen har dollaren de siste dagene tapt en del terreng etter at euroen stiger mot til en ny topp i 2006.

En tysk sentiment undersøkelse viser at næringslivet i landet ikke har vært mer positive siden begynnelsen på 90-tallet. Dermed gir dette økt tro på at en av de viktigste økonomiene i eurosonen er i ferd med å friskmeldes.

Den sterke olje- og gullprisen legger en demper på investeringsviljen til spekulantene på Wall Street.

Flere av de ledende selskapene på Wall Street leverer i overkant av det analytikerne hadde ventet.

I går ble det kjent at Sun Microsystems konsernsjef Scott McNeally kommer til å gi seg i jobben og aksjen løftet seg rundt 9 prosent i etterhandelen. Selskapet slapp også tall for første kvartal, men disse var på linje med hva analytikerne hadde ventet på forhånd.

Wall Street peker opp

Flere av de ledende selskapene på Wall Street leverer i overkant av det analytikerne hadde ventet.

Dow Jones Indicative er opp 0,27 prosent, mens Nasdaq-futuren stiger 0,07 prosent. Futuren på S&P 500-indeksen er opp 0,11 prosent.

I går ble det kjent at Sun Microsystems konsernsjef Scott McNeally kommer til å gi seg i jobben og aksjen løftet seg rundt 9 prosent i etterhandelen. Selskapet slapp også tall for første kvartal, men disse var på linje med hva analytikerne hadde ventet på forhånd.

Oljeprisen styrker seg igjen etter signaler fra Iran om at de kan komme til å benytte seg av oljen som et pressmiddel mot Vesten og FNs Sikkerhetsråd. Iran er under et stort press fra Det Internasjonale Atomenergibyrået som ønsker at det oljerikelandet skal legge ned atomutvikling programmet.

Tidligere har Iran kommet med forsikringer til oljemarkedet om at de ikke kommer til å komme med oljestanstrusler, men nå kommer det motstridende signaler.

Dow Jones Newswire melder dessuten at det skal ha kommet uttalelser fra offisielt hold om at Iran kan være villige til å overføre atomteknologi til sine naboer.

Oljenedgang på resultatbørsen

Oljeprisen stiger igjen etter å ha falt noe ned fra mandag ettermiddag. I skrivende stund er prisen på Nordsjøolje på rundt 73,80 dollar fatet, noe som tilsvarer en oppgang på rundt 1,3 prosent.

Iran har tidligere signalisert at de ikke vil bruke oljen som et pressmiddel mot vesten og FN Sikkerhetsråds kampanje mot det oljerike landets atomprogram. Nå har de hintet frempå at de likevel kan komme til å true med stans av oljeeksporten og redusert produksjon.

Oljeselskapene Statoil, Norsk Hydro og DNO er de mest omsatte aksjene ved lunsjtider og faller alle på svakere oljepris. Statoil er ned 1,67 prosent til 206,50 kroner, Norsk Hydro faller 1,16 prosent til 976 kroner mens DNO er ned 2,67 prosent til 63,75 kroner.

Subsea 7 topper listen over dagens vinnere med en oppgang på 9,63 prosent. Selskapet leverte et sterkt første kvartal tirsdag. Det sterke momentumet i oljemarkedet smitter over på selskapet som kan vise til over en dobling av bunnlinjen på i forhold til forrige kvartal.

Meglerhuset Terra Securities tok aksjen ut av sin portefølje denne uken siden de ventet at det måtte et svært godt resultat til før aksjen ville gå videre. Sett i betraktning i dagens opptur kan det virke som om det var en feil vurdering av Terra.

DnB NOR Markets gikk motsatt vei og tok Subsea 7 inn blant sine favorittaksjer.

Altinex fortsetter oppturen uten at det foreligger noe nytt fra selskapet. I går ble det kjent at bjellesau og ekstremtrader Idar Vollvik hadde benyttet seg av forrige uke til å skaffe seg flere aksjer i Altinex. Aksjen stiger 7,69 prosent.

Ementor kunne også vise til et sterkt resultat for første kvartal. Selskapet delvis knuste forventningene i markedet som svarer med å sende kursen i Ementor opp 6,25 prosent.

ContextVision faller 7,63 prosent. Selskapet presenterte i går et resultat som viste en klar bedring i første kvartal sammenlignet med samme periode året før. Omsetningen i aksjen er likevel ikke all verden.

Int. Gold Exploration er ned 7,32 prosent og faller da videre tilbake fra den siste tiden kraftige oppgang. Markedet virker å være utålmodig og selger siden er dominert av de svenske meglerhusene Ficher Partners og Handelsbanken.

Andvord Tybring-Gjedde klarte ikke overbevise med sitt resultat og dette er med på å sende aksjen ned 7,15 prosent.

Resultat- og oljefokus på Oslo Børs

Oslo Børs åpner marginalt i minus tirsdag etter at oljeprisen har tikket nedover det siste døgnet. Hovedindeksen er ned 0,05 prosent etter få minutters handel mens oljetungvekterne Statoil og Hydro faller henholdsvis 0,7 prosent og 0,61 prosent.

DNO faller også tilbake 1,9 prosent etter de siste dagenes rally i aksjen. Ingen har klart å forklare hvorfor kursen i det mindre oljeselskapet har løftet seg betydelig mer enn markedet ellers de siste par handelsdagene.

Resultatsesongen er i full gang og tirsdag levere flere tunge selskap tall. Ekstra stor oppmerksomhet ble viet Ementor, som for første gang siden sammenslåingen med danske Topnordic leverte regnskapstall for første kvartal.

Tallene var langt bedre enn det markedet fryktet, og gleden av at den massive tapsmaskinen Ementor nå synes å være på riktig spor sender kursen i selskapet opp rett over åtte prosent. Også Subsea 7, undervannsentreprenørselskapet med Kristian Siem i spissen, leverte sterke tall.

Dette sender aksjen opp nærmere 7 prosent, og de to nevnte selskapene er dermed de to mest spreke aksjene på børsen.

Antvord Tybring Gjedde innfridde tydeligvis ikke investorenes forventninger helt. I går endte aksjen høyt på vinnerlisten, men i dag faller den tilbake med 3,46 prosent etter å ha levert tall.

Også Tandberg Storage faller etter at selskapet leverte tall. Aksjen faller ned 2,69 prosent. Dataspillselskapet Funcom sliter med at pirater har lagt ut et spill de skal lansere på nettet, før de har sendt spillet ut til butikkene. Dette sender ned aksjen 2,99 prosent.

Seadrill og Aker Drilling faller tilbake etter at Handelsbanken har vært ute med en salgsanbefaling på de to selskapene. SeaDrill faller ned 1,1 prosent mens Aker Drilling faller ned 2,17 prosent.

EDB Business Partner leverte kvartalstall helt på linje med forventningene, noe som sender aksjen opp marginale 0,42 prosent tirsdag.

De japanske aksjene ledet an i snuoperasjonen

I Japan steg aksjene etter at flere store ledende selskap meldte om bedre inntjening enn ventet i første kvartal. Dette får investorene spekulere at flere positive nyheter kommer fra de andre japanske bjellesauene.

Svekkelsen av dollaren og at den lokale valutaen styrker seg smitter over på finans og bankaksjene.

Den brede asiatiske indeksen Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific la på seg 0,3 prosent til 136,66 poeng etter først å ha vært ned 0,2 prosent.

I Japan endte Nikkei 225-indeksen opp 0,3 prosent til 16.970,29, men klarte altså ikke å passere 17.000 poeng igjen. Den mer brede Topix løftet seg 0,50 prosent.

Aksjene som er notert i Indonesia og Sør-Korea endte tilnærmet uforandret, mens de andre aksjemarkedene stort sett falt noe tilbake.

Størst nedgang var det i Kina der landets tredje største stålprodusent falt 7,6 prosent etter at resultatet for første kvartal ble hele 84 prosent svakere. Svekkelsen av stålprisene sammen med høyere råvarepriser sendte resultatet ned.

Stålprisene i Kina, som står bak rundt en tredjedel av all produksjonen, falt med hele 31 prosent i 2005 etter at etterspørselen avtok utover året.

De andre stålprodusentene dro ellers den børsen i Kina og analytikerne venter at omstillingsprosessen i forbindelse med overkapasitet kommer til å ta tid.

Sterk vekst i Sør-Korea

Den sørkoreanske økonomien steg mer enn ventet i første kvartal. Landet kan vise til en økning på 1,3 prosent og dette overgår økonomenes forventninger. De positive signalene smittet ikke over på aksjemarkedene, men i valutamarkedet fikk den sørkoreanske Won fart på seg.

Nedgangen i dollaren og styrkingen av wonen gjør at eksportbedriftene med Samsung Electronics i spissen falt videre tirsdag morgen. Markedet frykter at salget i USA for eksportbedriftene blir rammet av den svake dollaren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere