RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Renteras til 1960-nivå

Sist oppdatert:
Etter at sentralbanksjef Svein Gjedrem i går signaliserte kraftige kutt i styringsrenten, har det norske rentenivået rast. Fastrenten er på det laveste nivået siden 1960. Du kan snart binde boliglånet i ti år på 5,5 prosent
Sentralbanksjef Svein Gjedrem detonerte i går en bombe for rente- og valutamarkedet, selv om den var pakket godt inn i byråkratiske snirkelformuleringer.

Det han sa var rett og slett at man sentralbanken vil fortsette å kutte styringsrenten, og at det vil bli vurdert å gjøre dette med større steg enn man har brukt til nå.

Det siste er oppsiktsvekkende, for det er mange år siden banken har brukt større endringer enn et halvt prosentpoeng, som vi har sett i den siste runden med kutt fra 7,00 til 5,00 prosent.

Rentenivået deiset derfor nedover i går, og har fortsatt den veien onsdag morgen.

De relativt korte rentene, som styres mest direkte av sentralbanken, falt, og indikerer nå at Norges Bank vil kutte styringsrenten minst til 3,5 prosent i løpet av året.

Men også for de lange rentene, som sentralbanken i mindre grad styrer direkte, faller, og her er det snakk om historiske bunn-nivåer.

Tiårige statsobligasjoner gir nå en rente på 4,45 prosent, ned fra rundt 4,75 prosent før Gjedrems rentesjokk.

Dette er det laveste nivået siden rundt 1960.

Avkastningen på statsobligasjoner danner et gulv for boligrenter med tilsvarende bindingstid. På toppen av dette legger bankene kostnader for administrasjon og betaling for risiko.

Holder dagens nivå på lange renter seg, vil man kunne binde boliglånet i ti år nede rundt 5,5 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere