Norske banker har i løpet av tre dager fått tre gedigne førjulspresanger.

Søndag fikk de regjeringens redningspakke, mandag og tirsdag falt pengemarkedsrenta og onsdag senket sentralbanksjef Svein Gjedrem Norges Banks styringsrente med 0,5 prosentpoeng, fra 5,75 til 5,25 prosent.

Burde ikke da bankene sette ned utlånsrenta ganske kjapt? Dessverre kan det se ut som om norske lånekunder må ha en god porsjon tålmodighet.

Banker Nettavisen har snakket med forteller at de av flere årsaker må vente med å sette ned utlånsrentene (les mer her).

Så hvor lenge må du vente?

SSB har svarene
Statistisk Sentralbyrå (SSB) kom tidligere i denne uken med en ekstraordinær rapport på grunn av finanskrisen. Landets fremste statistikere har måtte revurdere den forrige prognosen som kom så sent som i slutten av august.

I den nye utgaven av «Konjunkturtendensene for Norge og utlandet» går det frem at boliglånsrenta skal gå kraftig ned frem til 2010.

Ned til 4,8
I 2009 synker den gjennomsnittlig utlånsrenta fra 7,3 prosent i år til 7,2 prosent. Ikke mye tenker du, men i 2010 synker den helt ned til 5,4 prosent og i 2011 til 4,8 prosent.

Utlånsrenta skal med andre ord ned fra 7,2 prosent til 4,8 prosent. Nedgangen på 2,4 prosentpoeng tilsvarer en nedgang på hele 33 prosent. Du får altså 33 prosent lavere rentekostnader i 2011 enn i år.

Hvor sikre er tallene?
Kan vi så stole på SSB spådom? Vi stiller spørsmålet til forskningsleder Roger Bjørnstad i SSB.

- Jeg kan dessverre ikke gi deg noe tall på hvor sikre eller usikre tallene våre er, men det jeg kan si er at det er generelt stor usikkerhet i anslagene våre nå og prognosene bygger på noen sentrale forutsetninger om at finanskrisen løser seg. Det ligger imidlertid grundig arbeid bak dem og rapporten er blitt tatt godt i mot i landets fagmiljøer, sier Bjørnstad.

Ser bra ut
Han minner om at det er usikre tider vi er inne i, men at den siste ukes hendelser passer godt med rapporten.

- Det ser ut til at krisepakkene verden over fungerer. Pengemarkedsrenten viser tegn til reduksjon, børsene reagerer positivt og i dag reduserte Norges bank styringsrenten. I sum har disse tingene gjort meg litt tryggere på tallene i vår rapport, sier SSB-forskeren Bjørnstad.

SENK DIN BOLIGLÅNSRENTE MED MinRente PÅ NETTAVISEN.NO