*Nettavisen* Nyheter.

Rentespøkelset tynget USA

Inflasjonsøkning og økt renteøkningssannsynlighet førte til nedgang i USA.

01.08.06 22:25

Frykten for den økte inflasjonen og nye renteoppganger gjorde sitt til at aksjene i New York falt tungt. Presset på den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, stiger etter at inflasjonen økte mer enn ventet i juni. Økt inflasjon kan gjøre det lettere for sentralbanksjef Ben Bernanke å sette opp renten.

NA24 - din næringslivsavis

De toneangivende
Industriindeksen Dow Jones endte dagen med å falle tilbake -0.54 prosent.

Den brede S&P 500-indeksen ble sendt ned med -0.45 prosent.

Aksjen på teknologitunge Nasdaq-indeksen hadde igjen en tung dag og gikk ned med -1.41 prosent.

Her kan du alltid følge de amerikanske aksjeindeksene

Fare for økte rente gjør at sentralbanksjefen Ben Bernanke kommer i fokus igjen.

Inflasjonspresset øker
Inflasjonen målt ved det amerikanske kjerneforbruket har ikke vært høyere på elleve år. Kjerneforbruksindeksen for husholdningene (ekskludert for mat og energi) økte med 0,2 prosent i juni. Dermed steg den for tredje måned på rad og har de siste tolv månedene steget hele 2,4 prosent. Det er det høyeste nivået siden april 1995.

Samtidig viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet at konsumprisene i juni steg med 0,2 prosent, en oppgang på 3,5 prosent det siste året.

- Markedet forteller oss helt klart at Federal Reserve er tilbake i bildet, og at det er en risiko for ytterligere rentestigninger, sa porteføljemanager, Bob Sitko, fra USAA Private Investment Management, til Bloomberg.

Tjener og bruker mer
Nøkkeltallene over husholdningenes inntekt og forbruk i juni viser at den private inntekten økte med 0,6 prosent, noe som er identisk med hva markedet hadde ventet.

Husholdningens forbruk steg som ventet fra 0,4 prosent.

Stigende oljepris
Prisoppgangen på olje holdt seg under den siste handelen på råvarebørsen NYMEX tirsdag. Når gulvhandelen stengte ble et fat olje med referanseverdi WTI og levering i september omsatt for 74,85 dollar fatet, dette er en oppgang på nesten en halv dollar.

Et fat nordsjøolje med levering i september selges 75 cents dyrere til 75,90 dollar fatet.

Oljeprisen har blant annet steget på uro rundt den tropiske stormen Chris som nærmer seg oljeriggene i Mexicogolfen. Dette området står bak rundt en fjerdedel av den amerikanske oljeproduksjonen. Følg oljeprisene her

Telefonskuffelse
Telegiganten Verizon var tirsdag ettermiddag ute med tall for andre kvartal. Selv om forventningene var lave på forhånd klarte ikke selskapet å innfri. Resultatet endte på 1,6 milliarder dollar tilsvarende 55 cents pr. aksje. Dette er en nedgang fra samme kvartal i fjor da teleselskapet leverte et resultat på 2,1 milliarder dollar tilsvarende 75 cents pr. aksje.

Justert for enkelte poster ble resultatet pr. aksje på 64 cents pr. aksje i andre kvartal og en omsetning på 22,68 milliarder dollar. Analytikerne hadde på forhånd forventet at de ville legge frem et resultat på 62 cents pr. aksje og en omsetning på 22,78 milliarder dollar.

Grilles i sitt eget fett
Fast Food-kjeden Burger King som akkurat har avsluttet sitt første kvartal som et børsnotert selskap kunne legge frem et tap for de tre månedene som strekker seg fra april til og med juni. Burger King la frem et tap på 9 millioner dollar tilsvarende 7 cents pr. aksje,

mot et overskudd på 2 millioner dollar eller 2 cents pr. aksje. Omsetningen økte med 6 prosent i samme periode. Resultatet skuffet så mange analytikere at investorene har straffet aksjen med et foreløpig fall på over ti prosent. Dersom kursen stenger ned under 17 dollar er dette det laveste prisnivået noensinne, etter børsintroduksjonen i mai.

Oppturen
Maraton Oil tjente 1,75 milliarder dollar i andre kvartal tilsvarende 4,80 dollar pr. aksje. Dette er langt bedre enn hva tilfellet var for ett år siden da selskapet hadde et resultat på 673 millioner dollar eller 1,92 dollar pr. aksje. Analytikerne hadde ventet et resultat pr. aksje på 3,57 dollar.

Dagens nøkkeltall
Dow 11,125.73 -59.95 -0.54 prosent

Nasdaq 2,061.99 -29.48 -1.41 prosent

S&P 500 1,270.92 -5.74 -0.45 prosent

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag