RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reppesgaard vil heve terskelen for utilregnelighet

Trondheim (NTB): Tidligere rettspsykiater Harald Reppesgaard mener det må bli vanskeligere å bli erklært strafferettslig utilregnelig.

- Alle som får en diagnose som psykotisk, blir automatisk utilregnelige. Vi må heve terskelen, og de aller fleste må få en dom og en straff for sine lovbrudd, sier Reppesgaard til Adresseavisen.

Harald Reppesgaard (68) har vært rettspsykiatrisk sakkyndig i mange år og har avlagt erklæringer i en rekke store norske rettssaker. Han er glad for at det endelig kommer en debatt om utilregnelighet og rettspsykiatri.

- Slik situasjonen er i dag, er vi i ferd med å ødelegge troverdigheten til psykiatrien og rettspsykiatrien spesielt. Problemet ligger i lovverket, som forsøker å overføre en medisinsk diagnose inn i rettssalene. Det går sjelden bra, sier Reppesgaard.

Ifølge Reppesgaard rommer diagnosen psykotisk for mange ulike psykiske lidelser til å kunne utløse utilregnelighet automatisk.

- Det bør være slik at bare de med alvorlige sinnsforvirrelser, personer som mener de er påvirket av ulike krefter, hører stemmer, ser syner og har vrangforestillinger, faller inn under det rettspsykiatrien regner som psykose. De andre, med mildere psykosediagnoser, både kan og bør dømmes til fengsel og stå til rette for sine lovbrudd, sier den erfarne psykiateren. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere