RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Republikanerne lykkes neppe med å torpedere Iran-avtale


Republikanerne i Kongressen vil neppe lykkes med å frata president Barack Obama styringsretten og torpedere atomavtalen som er inngått med Iran.
Republikanerne i Kongressen vil neppe lykkes med å frata president Barack Obama styringsretten og torpedere atomavtalen som er inngått med Iran. Foto: Pool (Reuters)
Sist oppdatert:
Flere republikanerne i Kongressen vil gjøre sitt beste for å kjempe mot atomavtalen som er inngått med Iran, men vil neppe lykkes.

Selv om republikanerne har flertall både i Representantenes hus og Senatet, trenger de støtte fra mange demokrater for å kunne torpedere avtalen som ble kunngjort tirsdag.

LES OGSÅ: Diplomater: Enighet i atomforhandlingene

I Representantenes hus vil rett nok republikanernes flertall være nok til å sikre en mistillitsresolusjon, men i Senatet trengs det i tillegg støtte fra minst seks demokrater for å sikre det nødvendige flertallet på 60.

Vil nedlegge veto

President Barack Obama gjorde det tirsdag klart at han om nødvendig vil bruke vetoretten mot kongressvedtak som hindrer gjennomføring av atomavtalen med Iran.

LES OGSÅ: Obama hyller atomavtalen med Iran

For å overkjøre et slikt veto fra presidenten trengs et enda større flertall i Kongressen, noe republikanerne har lite håp om å kunne å samle.

Demokratisk støtte

Ledende demokrater, med Nancy Pelosi i spissen, slutter helt og fullt opp om atomavtalen og hyller Obama for å halt den i land.

– Jeg vil berømme presidenten for den styrken han har vist gjennom disse historiske forhandlingene, sier Pelosi.

Republikanerne i Kongressen har ved flere anledninger forsøkt å påvirke Obama-administrasjonens forhandlingsposisjon ovenfor Iran, mens demokratene har sluttet opp om det som har vært USAs offisielle linje.

– Møter våre behov

Senator Dianne Feinstein, en veteran innen det demokratiske partiet som sitter i etterretningskomiteen i Senatet, mener avtalen som nå er inngått er god.

– Dette er en sterk avtale som møter våre nasjonale sikkerhetsbehov og jeg tror den vil tåle tidens tann, sier hun.

Lover kamp

Ledende republikanere lover derimot kamp, blant dem partiets leder i Representantenes hus, John Boehner.

– I stedet for å stanse spredningen av atomvåpen i Midtøsten, kommer denne avtalen til å nøre opp under et atomkappløp verden over, sier han.

Teoretisk rett

Obama undertegnet i mai et lovforslag fremmet av den republikanske senatoren Bob Corker, som gir Kongressen rett til å gjennomgå atomavtalen med Iran og i teorien også til å sette ned foten for hele avtalen ved å frata presidenten muligheten til å stanse eventuelle nye Iran-sanksjoner vedtatt av Kongressen.

Fjerning av sanksjonene er en sentral del av atomavtalen med Iran, som på sin side må bremse sitt atomprogram og åpner for økt innsyn.

To tredelers flertall

Den såkalte Iran Review Act gir de folkevalgte 60 dager til å ta stilling til avtalen som nå er forhandlet fram, mens Obama får ytterligere 22 dager på seg til å nedlegge veto mot en resolusjon som eventuelt sier nei til avtalen.

Kongressen kan overprøve et slikt veto, men det forutsetter to tredels flertall både i Representantenes hus og Senatet. 13 demokrater må i så fall stemme sammen med republikanerne i Senatet, mens 43 må gjøre det i Representantenes hus, noe som neppe kommer til å skje.

Kerry hardt ut mot Netanyahu

USAs utenriksminister John Kerry mener statsminister Benjamin Netanyahu og Israel er helt på jordet i sin kritikk av atomavtalen med Iran.

Netanyahu kaller atomavtalen en tabbe av historiske dimensjoner og hevder at Iran nå med sikkerhet vil skaffe seg atomvåpen.

Kerry avviser dette i et intervju med NBC News og sier at den israelske statsministeren bommer helt.

– Israel er tryggere som følge av denne avtalen, sier Kerry, som viser til at kritikerne av atomavtalen selv aldri har kommet med noe realistisk alternativ.

– Avtalen er nå under angrep av folk som ikke engang kjenner innholdet i teksten, sier Kerry.

– Han tok feil

Kerry avviser også Netanyahus påstand om at verden blir et farligere sted som følge av atomavtalen med Iran.

– Netanyahu sa det samme da rammeavtalen ble inngått i april, og han tok feil. Faktum er at han går langt over streken med sine kommentarer. Han kan ikke engang peke på hvilke innrømmelser vi har kommet med, for vi har ikke gitt noen innrømmelser, sier Kerry.

I Israels interesse

President Barack Obama ringte tirsdag selv Netanyahu i et forsøk på å roe gemyttene og overbevise ham om at atomavtalen med Iran også er i Israels interesse.

Obama gjentok at avtalen, slik han ser det, er en effektiv garanti for at Iran ikke kan anskaffe atomvåpen, selv om landet skulle ønske dette.

Neste uke sender Obama forsvarssjef Ash Carter til Israel i håp om å dempe motstanden mot avtalen ytterligere.

Tysk kritikk

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier er også sterkt kritisk til Israels motstand og Netanyahus trussel om å gjøre alt for å torpedere avtalen.

– Dette er en ansvarlig avtale og Israel bør kikke nærmere på den og ikke kritisere den på en så ufin måte, sier han til tyske ARD.

Steinmeier understreker at grunnlaget for avtalen er full åpenhet og mulighet til å kikke iranerne i kortene.

– Iran har i avtalen måttet gå med på disse overvåkingsmulighetene. Og vi skal sørge for at overvåkingen vil skje, sier Steinmeier.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere