RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Republikanerne tar Romney i forsvar

Foto: JOE RAEDLE (Afp)
Sist oppdatert:
Framtredende republikanere og næringslivsledere slo torsdag ring om Mitt Romney etter at rivalene hans har anklagd ham for å være en grådig og kynisk kapitalist.

Etter å ha vunnet seirer i Iowa og New Hampshire kom han i ildlinjen til Newt Gingrich og Rick Perry på grunn av tiden han ledet investeringsfirmaet Bain Capital, et privat selskap som kjøper opp og reorganiserer bedrifter som går dårlig.

I noen tilfeller resulterer omorganiseringen i nedbemanning slik at ansatte mister jobben.

Tidligere borgermester i New York, Rudy Giuliani, den konservative radiopersonligheten Rush Limbaugh og Tom Donohue, som er leder for USAs handelskammer, er blant dem som forsvarer Romney mot de iltre angrepene.

Oppgitt

- Hva i helvete driver du med, Newt, sa Giuliani til Fox News.

- Dette er det Saul Alinsky lærte Barack Obama, og det du sier er en av grunnene til at vi har de problemene vi har, sa han idet han refererte til en kjent aktivist og skribent på venstresiden.

Donohue sa seg skuffet over den interne kranglingen blant republikanerne og hyllet Romney for en fremragende businesskarriere, og en av Perrys støttespillere gikk over til Romney på grunn av det han følte var en næringslivsfiendtlig tone.

Gingrich slo tilbake og kalte det pølsevev at kritikken av Romneys tid i Bain Capital var et angrep på kapitalismen. Han vil ikke ha det på seg at han bruker venstresidens argumenter for å angripe fra høyre.

Hjelper Obama

Republikanerne begynner for alvor å frykte at angrepene på Romney for tapene av arbeidsplasser på 90-tallet undergraver partiets næringslivsvennlige linje, og hjelper president Obama til å bli gjenvalgt.

Angrepene treffer midt i argumentene Romney framfører for hvorfor han burde bli valgt: nemlig at USA trenger en erfaren næringslivsleder som kan skape arbeidsplasser og få økonomien på sporet igjen.

For Gingrich og Perry haster det å demme opp for Romneys vei mot nominasjonen, og nominasjonsvalget i South Carolina 21. januar kan være siste sjanse. Om Romney vinner her, kan han være ustoppelig.

Forsvarer seg

Romney forsvarte seg på et valgmøte hos en motorsykkelforhandler i South Carolina torsdag. Han sa Bain hadde bidratt til å starte fire bedrifter som til sammen hadde skapt over 100.000 arbeidsplasser, langt mer enn de få tusen som gikk tapt.

Han insisterte på at noen bedrifter må nedbemanne for å overleve, og han gjorde det han kunne for å overbevise velgerne om at han ikke er en samvittighetsløs gribb som angriper bedrifter slik Gingrich og Perry hevder.

Støttespillere for Gingrich slapp torsdag en 27 minutter lang video som tegner et bilde av Romney som en kynisk «jobbdreper».

Fryder seg

Demokratene på sin side fryder seg på sidelinja og føler at de ikke kunne gjort det bedre selv.

De hadde allerede tenkt å bruke Romneys tid hos Bain mot ham om han ble nominert, og de griper nå anledningen til å si at Romney representerer nettopp det systemet som mange amerikanere mener har skylden for den økonomiske miseren.

- Etter en resesjon som i stor grad ble skapt av griskhet og uvørenhet på Wall Street, har ikke Amerika råd til å sette en bedriftsplyndrer som mener stripping av bedrifter for profitt representerer det beste i et fritt næringsliv, sa den demokratiske talsmannen Brad Woodhouse.

Og demokratenes partileder, kongressrepresentant Debbie Wasserman-Schultz, stemmer i:

- Han fokuserte ikke på å redde arbeidsplasser da han var hos Bain. Han fokuserte på å tjene penger, og det er det ikke noe galt i. Men når man tjener på å sende jobber ut av landet, strippe bedrifter og slå dem konkurs for fortjeneste, da er ikke det noe som tjener et fritt næringsliv.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere