RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reserver eller ikke reserver?

Sist oppdatert:
Total og Gazprom signerte i dag Shtokman-dealen, men spørsmålene rundt avtalens innhold er fortsatt mange.
Les også: Velger fransk Shtokman-partner

Det springende punktet sett fra franske Totals og aksjemarkedets ståsted er om selskapet vil kunne bokføre en andel i de enorme gassressursene i Shtokman-feltet.

Ifølge nyhetsbyrået Dow Jones Newswires kom de to avtalepartnerne Total og Gazprom med ulike fremstillinger av nettopp dette punktet.

Totals konsernsjef Christophe de Margerie sa i forbindelse med signeringen at selskapet vil kunne bokføre 25 prosent av feltets antatt reserver på 3,7 billioner kubikkmeter.

Den russiske gassgiganten Gazprom gjentok på sin side at de vil være eneeier av mineralrettighetene på Shtokman i Barentshavet gjennom sitt datterselskap Sevmorneftegaz. De skal også ha eneretten til å markedsføre gassen fra feltet som er ventet å komme i produksjon i 2013.

- Det er en teknikalitet, men ja vi kan bokføre reservene. Så langt som vi tar risiko, når du tar risiko kan du bokføre reserver, sa deMargerie.

Dermed ser bilde av hvordan avtalen er utformet like uklart ut som da den overraskende ble presentert torsdag. Ingen av selskapene ville i dag si noe om hvordan inntektene skal deles.

Samarbeidsselskapet som etableres som følge av dagens avtale vil planlegge, bygge og eie infrastrukturen tilknyttet Shtokman i en periode på 25 år. Eierskapet begynner å løpe fra anlegget settes i produksjon. I tillegg skal samarbeidet ta all finansiell, geologisk og teknisk risiko tilknyttet produksjonen av gassen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere