RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Resesjon i Norge

Sist oppdatert:
Bruttonasjonalproduktet i fastlands-Norge falt i første kvartal, for andre kvartal på rad. Dette oppfyller en forenklet definisjon på resesjon, og dermed styrkes argumentasjonen for at Svein Gjedrem bør kutte skikkelig i renten nå i juni
Bruttonasjonalproduktet i fastlands-Norge falt med 0,6 prosent fra fjerde til første kvartal, etter et tilsvarende fall fra tredje til fjerde kvartal. Dette viser foreløpige sesongjusterte tall fra det kvartalsvise nasjonalregnskapet fra Statistisk sentralbyrå.

Utviklingen er enda svakere enn markedet hadde regnet med. Ifølge en rundspørring gjort av Reuters var det i snitt ventet nullvekst, med et spenn fra minus 0,3 til pluss 0,5 prosent.

Fall i BNP to kvartaler på rad er en enkel definisjon på at en økonomi er i resesjon, og det har altså nå inntruffet for fastlands-Norge.

Det er første gang siden slutten av 80-tallet at dette skjer.

Totalt sett økte BNP med 0,3 prosent mot et fall på 0,2 prosent i fjerde kvartal.

Næringen kraftforsyning bidro til å trekke ned veksten i begge kvartaler, men det har vært nedgang også for de øvrige næringer samlet, melder byrået.

Konsumet i husholdninger og ideelle organisasjoner falt med 0,2 prosent fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år. Dette tallet økte med henholdsvis 1,1 og 1,3 prosent i tredje og fjerde kvartal.

Holdes strøm utenom falt husholdningenes konsum fra 0,8 prosent i fjerde kvartal til 0,3 prosent i første.

Bruttoinvesteringer i fast kapital falt fra pluss 0,8 prosent i fjerde til minus 0,8 prosent i første kvartal.Illustrasjon: Statistisk sentralbyrå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere