RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Resistente bakterier funnet i fem nye svinebesetninger

TESTET: 29 grisebesetninger i Nord-Trøndelag er testet, og LA-MRSA bakterien er funnet i sju av disse.
TESTET: 29 grisebesetninger i Nord-Trøndelag er testet, og LA-MRSA bakterien er funnet i sju av disse. (Foto: Thinkstock)
Sist oppdatert:
Det er funnet resistente bakterier i fem nye svinebesetninger etter at bakteriene ble påvist i en besetning i Nord-Trøndelag tidligere i februar.

Oslo (NTB): Antibiotikaresistente bakterier av typen LA-MRSA ble 18. februar bekreftet i en besetning i Nord-Trøndelag. Mattilsynet har krevd at hele denne besetningen må avlives og saneres.

Nå kartlegges alle andre besetninger hvor det kan ha vært kontakt. I alt 29 besetninger blir testet. Foreløpige prøveresultater er kommet tilbake fra sju av disse, og bakteriene er funnet i fem av besetningene. Bare to besetninger var smittefrie.

Det vil komme nye prøveresultater senere denne uka og i neste uke, opplyser Landbruks- og matdepartementet.

I flere tidligere tilfeller er besetningene sannsynligvis blitt smittet av røktere.

Det må bli enklere for svinebønder og røktere å få testet om de er bærere av LA-MRSA-bakterier, mener landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Derfor vil vi sørge for at kommunene må gi mulighet for testing av svinebønder og røktere, sier hun.

Hun fastslår samtidig at næringen må skjerpe sine forebyggende tiltak for å forhindre at sykdommen befester seg her i landet.

LA-MRSA er svært utbredt i svineholdet i mange land. For grisene byr bakteriene ikke på noen problemer, men også mennesker kan bli smittet av bakteriene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere