Gå til sidens hovedinnhold

Restauranteier fortviler: - Vi ligger i rennesteinen

Akkurat nå er smitten høyest på hippe Løkka. Samtidig har det brutt ut full krangel mellom restauranteier og næringsbyråden i Oslo.

Restauranteiere i Oslo fortviler over at de fortsatt må holde stengt.

Les også: Oslo forlenger koronatiltakene: - Vi må fortsatt være forsiktige

En av dem er Torgeir Ambriz Standal, som er eier og daglig leder av «Jose’s Café & Quesadilla bar» på Vulkan på Grünerløkka, bydelen med høyest smitte det siste døgnet.

Der ligger smittetrykket på 357 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert åtte nye smittede i bydelen siste døgn.

Antall nye smittede i Oslo er 51.

Les også: Oslo endrer vaksinestrategi: - Skulle ønske det hadde kommet tidligere

Standal er i harnisk over at byrådet i Oslo tirsdag «forlenget kommunens koronaforskrift til 27. mai».

«Det var dette jeg og mange andre var redd for dere kom til å gjøre. Utnytte at befolkingen flest er glad for at butikker fikk åpnet.»

Det skriver han i en epost-utveksling, stilet til en rekke politikere, samt NHO og Virke.

Standal sier alkoholforbudet er èn ting, men han er mer skuffet over at serveringsbransjen ikke får noen lettelser.

«Igjen, hvorfor kan dere ikke åpne opp for UTEN alkohol og gi oss en sjanse? Gi oss et lite pusterom. Jeg ber dere på mine knær. Så galt føles dette. Gråter hver gang jeg leser eller ser Raymond sine uttalelser i media.»

Les også: Fallende smitteutvikling er snudd: Nå øker smitten i Norge igjen

NHO: - 500 oppslag der vi kritiserte Raymond

Han mener både sittende byråd, opposisjonen, NHO og Virke gjør for lite, og får raskt svar fra NHO-sjef Kristin Krohn Devold, som skriver:

«Vi summerte i dag opp 500 avisoppslag siste halvår der vi kritiserte Raymonds skjenkepolitikk og altfor strenge stenging. Vi har hatt utallige møter med næringsbyråden ned samme beskjed.»

Devold er også oppgitt:

«De vil ikke lytte, og jeg er enig med deg, dette er respektløst mot bransjen, mot innbyggernes behov og mot byen. Det er ikke shopping vi trenger som sosial aktivitet, vi trenger lovlig og trygt samvær med smittevern.»

Ingen lettelser før 17. mai

Dermed tok det ikke lang tid før næringsbyråd Victoria Evensen kastet seg på:

«For det første må jeg få bemerke at bagatelliseringen av handelen fra NHO Reiselivs direktør er oppsiktsvekkende. I forbindelse med gjenåpningen av handelen i forrige uke ble det sagt fra deg, Kristin, at «Oslo er dødt med dagens situasjon, og det er nå ingen grunn til å oppholde seg i byen.» Jeg regner med at NHO Reiseliv er klar over at handelen også representerer mange tusen arbeidsplasser og også er avgjørende for byøkonomien. Over 2.500 butikker har vært stengt og i butikkene som har vært koronastengt jobber det ifølge Virke 16.000 mennesker,» innleder hun sitt lange svar i mailtråden.

Hun skriver videre at hun har forstår utålmodigheten:

«Så forstår jeg både frustrasjonen og utålmodigheten etter å komme videre i gjenåpningsplanen og at alle som fortsatt har stengt – være seg kafeer og restauranter, treningssentre og lignende, breddeidrett for voksne, ishaller og andre innendørs idrettsanlegg, kultursteder (museer, kinoer, teatre) med mer - ønsker å gjenåpne.»

Evensen forklarer detaljert videre at gjenåpningen må skje kontrollert og at ny vurdering skal gjøres 20. mai, men Standal er ikke fornøyd med svaret.

- I rennesteinen, uke etter uke

«Dette holder ikke dessverre. Om det er noen som bagatelliserer en bransje her, så er jo det dere i byrådet som bagatelliserer situasjonen i utelivesbransjen, og spesielt de mindre aktørene.»

Han beskriver lammelsen slik: «Får følelsen av at vi ikke er så viktige og kan derfor ofres i en sak der man skal få smitten ned. Først til å stenge ned og aller sist til å åpnes.»

«Det føles virkelig som dere ikke bryr dere. Dere lar oss ligge nederst i rennesteinen uke etter uke. Byråd for næring og eierskap burde jo jobbe mer FOR næringene i Oslo,» er hans oppfordring til Victoria Evensen.

Devold avviser blankt at NHO bagatelliserer noe som helst i sitt oppfølgingssvar til Evensen.

Se videointervju med Virke-sjefen her etter at revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem: