Lørdag kveld kunne det observeres et inferno av ild i nærheten av Akershus festning i hovedstaden. Festningen restaurant var i full fyr, brannvesenet jobbet gjennom hele natten.

Søndag var administrerende direktør i Fursetgruppen, som eier Festningen restaurant, på stedet for å se hva som var igjen av restauranten.

– Det er fortsatt mye jobb som gjenstår med etterslukking. De begynte å ta ned taket nå, forteller Gjøran Sæther til Nettavisen søndag kveld.

Ifølge brannvesenet er restauranten totalskadd etter den kraftige brannen som varte i flere timer lørdag kveld og natt til søndag.

– Det var et forferdelig syn som møtte oss i går. Det er det absolutt verste som kan skje en restauranteier, og se de bildene fra i går, forklarer Sæther.

Her er bygget i full fyr lørdag kveld:

Møter med ansatte

Gjennom søndagen har ledelsen i Fursetgruppen hatt møter med de ansatte. Det vil fortsette også mandag. Sæther forteller det er naturlig å prate om det som skjedde, samt svare på alle spørsmålene de ansatte måtte ha.

– Vi hadde møte med de ansatte i dag. Det var en god blanding av veien videre, samt bearbeide det som skjedde i går, sier direktøren.

– Hvordan var stemningen blant de ansatte?

– De fleste har tatt det ganske med ro. Det var en rolig og kontrollert evakuering av de 13 ansatte som var på jobb, samt gjestene i den fullbookede restauranten.

– Hva blir veien videre for dine ansatte nå?

– Veien videre er å ta vare på dem. Vi er en stor restaurantgruppe med flere restauranter og vi kan plassere de på andre steder slik at de fortsatt har jobb. Ingen skal miste jobben på grunn av dette, sier Sæther.

– Viktig kulturminne

– Dette er fryktelig trist. Først og fremst er vi glade for at det ser ut til å ha gått bra med ansatte og gjester. Dernest er vi trist for det som ser ut som betydelige skader på et viktig kulturminne, sier direktør Thorbjørn Thoresen i Forsvarsbygg i en pressemelding.

Les også: Røyk og flammer velter ut fra fredet restaurant på festningen i Oslo

Forsvarsbygg vil se på hva som kreves hvis det skal bli mulig å ta bygningen i bruk igjen. Samtidig vil de også forsøke å ta vare på de verneverdige fasadene.

– Akershus festning er hjertet i Oslo og en viktig del av vår felles historie. Festningen restaurant er nyrestaurert og i daglig bruk, sier han.

Opprinnelig et fengsel

Det er for tidlig å si noe om hvor mye som har gått tapt i bygget fra 1836, ifølge seksjonssjef i seksjon for fredning og verneplaner, Sigrid Murud. Bygningen var opprinnelig et fengsel.

– Det viktigste er at man fikk evakuert folk først. Branner er noe av det mest alvorlige som kan ramme et kulturminne og det får store konsekvenser, sier hun til NTB.

– Hele området rundt Akershus festning er fullt av viktige nasjonalskatter, så det var en ubehagelig følelse. Vi ble lettet da vi fikk høre at det var liten spredningsfare. Det ligger litt for seg selv, derav navnet «Det ensomme fengsel»