RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Resultatdrag på rekordbørs

Sist oppdatert:
Sterke resultater og soleventyr gjorde at Oslo Børs fortsetter den sterke ferden til tross for fallende oljepris.
Den oljeavhengige Oslo Børs satte ny toppnotering denne dagen til tross for fallende oljepris. Den nye rekordnoteringen på 424,52 poeng ble satt like etter lunsjtider. Hovedindeksen endte opp 0,43 prosent til 423,67 poeng.

Dermed ble det en god avslutning på en sterk uke. Uken sett under ett endte Oslo Børs opp over 4 prosent, og det har vært et skikkelig resultatdrag denne uken.

Oljeprisen handles fredag ettermiddag til 70,60 dollar og har falt rundt 1,5 prosent uke sett under ett.

Selv om oljetungvekterne Statoil og Norsk Hydro normalt følger oljeprisen, har ikke selskapene korrigert ned med oljefallet. Svakere dollarkurs skal dessuten indikere at de norske oljeselskapene får mindre igjen for oljen de selger målt i norske kroner.

Statoil endte ned 0,48 prosent til 207,50 kroner, men uken sett under ett har verdien i Statoil steget med rundt 2,2 prosent. Den samme tendensen ser vi i Norsk Hydro. Aksjen endte ned 0,61 prosent til 971 kroner fredag, men hadde en verdiøkning på 2,3 prosent.

DNO endte uforandret på 63,25 prosent til tross for positive nyheter rundt selskapets operasjoner i Jemen.

Forventningene i forkant av børsnoteringen av det nye soleventyret er med på å sende Hafslund-aksjene til toppen av vinnerlisten denne dagen. Haflund B-aksjen tronet øverst av vinnerlisten og løftet seg hele 15,56 prosent, mens A-aksjen fulgte etter med en oppgang på 13,04 prosent.

Soleventyret blir også dyrere enn hva de tidligere har indikert. REC som skal noteres på Oslo Børs blir dyrere enn først meldt. Øvre kursintervall er øket til 95 kroner fra 88 kroner.

Selskapet meldte om stor interesse for aksjene og allerede før tegningsperioden har utløpt har over 900 millioner aksjer innenfor det indikerte kursintervallet på mellom 69 og 88 kroner per aksje. Hele 780 millioner aksjer har blitt tegnet på den øverste kursen i intervallet.

Det er bare 74,6 millioner aksjer som skal selges ut, så overtegningen ser derfor ut til å bli massiv.

Orkla leverte et sterkt resultat for første kvartal. Selskapet knuste forventningene og steg hele 4,05 prosent fredag. Selskapet har også vært i skuddet i forbindelse med børsnoteringen av REC, fokus rundt det planlagte salget av Orkla Media, samt den store aksjeporteføljen.

Pan Fish er også i skuddet etter at de har fått myndighetenes godkjennelse på at sitte med 25 prosent av konsesjonene for lakseoppdrett. Aksjen endte opp 4,93 prosent. Det var også meldinger om sterke laksepriser på opp mot og over 40 kroner kilo for fersk laks som dro Pan Fish denne dagen.

Siem Offshore topper listen over vinnerne så langt denne dagen med en oppgang på 6,85 prosent. Selskapet leverte sterke første kvartalstall i går flere meglerhus hever kursmålet i aksjen. Pareto er optimistiske på vegne av selskapet og hever kursen til 6,1 kroner, mens Fondsfinans hever kursmålet til 7 kroner

Petrojack steg 5 prosent til 25,20 kroner etter at det har kommet signaler om at det forestående salget av riggene kan bli omstøtt.

Den mektig Berge Gerdt Larsen har gjennom selskapet Independent Oil Tools varslet at de kommer til å gå i mot salget av tre oppjekkbare rigger til Awilco Offshore og Sinvest.

Sinvest og Awilco Offshore eier rundt 20 prosent i Petrojack og har allerede inngått en avtale om å kjøpe selskapets tre rigger for 600 millioner dollar. Independent Oil Tools kontrollerer direkte 34,4 prosent av Petrojack. Spekulasjonene går på at Berge Gerdt Larsen vil presse frem en bedre pris på riggene til Petrojack, en pris på 250 millioner dollar pr. rigg har blitt nevnt.

Domstein er den største taperen så langt denne dagen. Selskapet hadde en svakere bunnlinje i årets tre første måneder og faller 9,25 prosent på Oslo Børs.

Birdstep la i går frem tall og kunne vise til et nytt underskudd og markedet svarer med å sende aksjen ned 6,25 prosent

Oppgang på Wall Street

De viktige nøkkelindeksene ligger an til en sterk avslutning på en god uke.

Industriindeksen Dow Jones stiger 0,60 prosent til 11.506,22 poeng, mens aksjene på den mer brede S&P 500-indeksen er opp 0,66 prosent til 1.320,89 poeng.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen starter også dagen godt og stiger 0,75 prosent til 2.341,05 poeng.

Det ble skapt færre nye arbeidsplasser enn ventet i USA forrige måned. Tallene fra de amerikanske arbeidsmyndighetene viser at det var 138.000 nye arbeidsplasser i april, mens markedet hadde ventet at det skulle komme 200.000 nye arbeidsplasser.

Dette er den laveste jobbveksten på seks måneder og dette legger en demper på inflasjons- og rentefrykten. Markedet spekulerer i at den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke ikke kommer til å heve rente ved neste rentemøte.

Dollaren svekker seg videre mot de viktigste valutaene og fortsetter dermed tendensen den siste tiden.

Tall fra de amerikanske arbeidsmyndighetene viser også at den gjennomsnittlige timelønnen steg mer enn ventet i april. Snittlønnen steg med 0,5 prosent til 16,61 dollar, mens det var ventet at timelønnen skulle øke opp 0,3 prosent.

Prisen på et fat olje var tidligere på fredag under 70 dollar på Nymex, men klatrer godt over 70 dollar fatet igjen. Oljeprisen holder seg fortsatt sterk, men den største bekymringen i forkant av kjøresesongen i USA virker å bli noe dempet.

Futurene stiger etter jobbtall

Nasdaq-futuren stiger 0,63 prosent i forkant av at Wall Street skal åpne. Dow Jones indikeres opp 0,42 prosent, mens S&P 500 ligger an 0,37 prosent.

Tall over antallet nye arbeidsplasser viser at stadig flere amerikanere er i arbeid, men tallene kom inn lavere enn ventet. Det var ventet at hele 200.000 nye arbeidsplasser ble skapt i april, men fasiten viser at det ble skapt 138.000 nye jobber i forrige måned.

Arbeidsledigheten i april var på 4,7 prosent mot ventet 4,7 prosent.

Gjennomsnittlig timelønn steg til med 0,09 dollar til 16,61 dollar i april tilsvarende 0,5 prosent, mens arbeidsuken økte med 0,1 time til 33,9 timer. Det var på forhånd ventet at timelønnen skulle øke til 0,3 prosent og at gjennomsnittlig arbeidsuke skulle bli på 33,8 timer.

Markedet ble mindre bekymret for rentehevinger etter at arbeidstallene kom inn noe svakere enn ventet.

Ny børsrekord

Oljeprisen holder seg ved lunsjtider under 71 dollar fatet, men Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 0,62 prosent til 424,44 poeng.

Oslo Børs har satt ny toppnotering og lar seg ikke stoppe av fallende oljepris.

Statoil er det mest omsatte selskapet og er ned 0,24 prosent til 208 kroner. Norsk Hydro er ved lunsjtider ned 0,51 prosent til 972 kroner.

DNO stiger 1,19 prosent etter at selskapet melder om en ny vellykket test under letearbeidene på Godah-feltet. Feltet ligger i samme område som DNO's viktige Tasour-felt i Jemen.

Nå forbredere DNO og lisensen boring av nye lete- og avgrensningsbrønner på Godah med tanke på oppkobling mot produksjonssenteret på Tasour med en 23 kilometer lang rørledning.

- Godah-oljefunnet vil øke produksjon og reserver innen blokk 32, skriver DNO i en pressemelding.

Telenor klatrer nye 2,22 prosent etter at de steg nesten 10 prosent på knalltall i går.

I dag er det Orkla sin tur til å slå analytikerne. Industrikonglomeratet leverte langt over forventningene i markedet og stiger 3,15 prosent.

Pan Fish er også i skuddet etter at de har fått myndighetenes godkjennelse på at sitte med 25 prosent av konsesjonene for lakseoppdrett. Aksjen stiger 3,34 prosent.

Siem Offshore topper listen over vinnerne så langt denne dagen med en oppgang på 6,85 prosent. Selskapet leverte sterke første kvartalstall i går flere meglerhus hever kursmålet i aksjen. Pareto er optimistiske på vegne av selskapet og hever kursen til 6,1 kroner, mens Fondsfinans hever kursmålet til 7 kroner.

Petrojack stiger 5 prosent til 25,20 kroner etter at det har kommet signaler om at det forestående salget av riggene kan bli omstøtt.

Den mektig Berge Gerdt Larsen har gjennom selskapet Independent Oil Tools varslet at de kommer til å gå i mot salget av tre oppjekkbare rigger til Awilco Offshore og Sinvest.

Sinvest og Awilco Offshore eier rundt 20 prosent i Petrojack og har allerede inngått en avtale om å kjøpe selskapets tre rigger for 600 millioner dollar. Independent Oil Tools kontrollerer direkte 34,4 prosent av Petrojack.

Altinex melder at de kommer til å få driftsinntekter på 120 millioner kroner i første kvartal mot driftsinntekter på rundt 13 millioner kroner i samme periode året før. Aksjen stiger 4,44 prosent.

Aksjekursen i bombrikkeselskapet Q-Free begynte å gå da det ble kjent at de har inngått to kontrakter i Frankrike. Aksjen er like etter lunsj opp 3,18 prosent.

Domstein er den største taperen så langt denne dagen. Selskapet hadde en svakere bunnlinje i årets tre første måneder og faller 9,25 prosent på Oslo Børs.

Birdstep la i går frem tall og kunne vise til et nytt underskudd og markedet svarer med å sende aksjen ned 7,81 prosent.

Opptur til tross for oljefall

Oljeprisen har falt til under 71 dollar fatet og handles like før klokken 10 for rundt 70,65 dollar. Oljeprisfallet virker ikke påvirke Oslo Børs i altfor stor grad som stiger 0,24 prosent til 422,89 poeng.

Statoil og Norsk Hydro er ned henholdsvis 0,96 prosent til 206,50 kroner og 0,77 prosent til 969,50 kroner.

DNO stiger 1,19 prosent etter at selskapet melder om en ny vellykket test under letearbeidene på Godah-feltet. Feltet ligger i samme område som DNO's viktige Tasour-felt i Jemen.

Nå forbredere DNO og lisensen boring av nye lete- og avgrensningsbrønner på Godah med tanke på oppkobling mot produksjonssenteret på Tasour med en 23 kilometer lang rørledning.

- Godah-oljefunnet vil øke produksjon og reserver innen blokk 32, skriver DNO i en pressemelding.

Telenor klatrer nye 3,48 prosent etter at de steg nesten 10 prosent på knalltall i går.

I dag er det Orkla sin tur til å slå analytikerne. Industrikonglomeratet leverte langt over forventningene i markedet og stiger 3,15 prosent.

Pan Fish er også i skuddet etter at de har fått myndighetenes godkjennelse på at sitte med 25 prosent av konsesjonene for lakseoppdrett. Aksjen stiger 3,48 prosent.

Siem Offshore som i går kunne legge frem et sterkt resultat for første kvartal og topper vinnerlisten med en oppgang på 8,87 prosent.

Siem Offshore hadde et nettoresultat på 8,1 millioner dollar i første kvartal. Dette oppnådde selskapet med en omsetning på 10,7 millioner dollar og et driftsresultat før avskrivninger på 3,4 millioner dollar. Siem ser også positivt på tiden som kommer.

Petrojack stiger 5 prosent til 25,20 kroner etter at det har kommet signaler om at det forestående salget av riggene kan bli omstøtt.

Den mektig Berge Gerdt Larsen har gjennom selskapet Independent Oil Tools varslet at de kommer til å gå i mot salget av tre oppjekkbare rigger til Awilco Offshore og Sinvest.

Sinvest og Awilco Offshore eier rundt 20 prosent i Petrojack og har allerede inngått en avtale om å kjøpe selskapets tre rigger for 600 millioner dollar. Independent Oil Tools kontrollerer direkte 34,4 prosent av Petrojack.

Aker Seafood stiger 4,27 prosent, mens IGE er opp 4,31 prosent.

Domstein hadde en svakere bunnlinje i årets tre første måneder og faller 8,96 prosent på Oslo Børs.

Birdstep la i går frem tall og kunne vise til et nytt underskudd og markedet svarer med å sende aksjen ned 7,81 prosent.

Geo faller 4,33 prosent.

Shoppingfest og koppersjokk

Prisen på kopper steg hele 7,7 prosent på metallbørsen i London torsdag. Det er godt nytt for gruveindustrien. I nattens aksjehandel i Asia var det også gruveselskapene som kom i fokus.

Selskaper som BHP Billiton (verdens største gruveselskap) og Rio Tinto Group (verdens tredje største) steg over 2 prosent på grunn av den store etterspørselen etter kobber og andre industrimetaller.

Morgan Stanleys Asia-Pascific-indeks var tidlig i morges norsk tid opp 0,4 prosent til 363,33 poeng. Foruten markedene i New Zealand, Singapore og Indonesia, er alle børsene i regionen i pluss.

Markedene i Japan, Hongkong, Kina, Sør-Korea og Thailand er stengt på grunn av feiringen av Golden Week.

Månedlige salgstall fra de store butikkjedene i USA viste en solid april, og det virket betryggende på et marked som har lurt på om de stigende bensinprisene ville svekke amerikanernes shoppingvilje.

Dow Jones-indeksen endte i dag på det høyeste nivået siden januar 2000, og mindre enn 3 prosent under tidenes høyeste sluttnotering.

Shoppingfest ga børsoppgang

Sterke tall fra detaljhandelen i USA bidrog til en hyggelig dag på Wall Street torsdag.

Dow Jones steg 0,34 prosent til 11.438,86 poeng. Nasdaq la på seg 0,87 prosent til 2.323,90 poeng, mens S&P 500 løftet seg 0,34 prosent til 1.312,25 poeng.

På makrofronten kom det i dag en rapport som viste en produktivitetsvekst på 3,2 prosent i årlig takt i første kvartal. Det var høyere enn ventet, noe som er positivt fordi det tilsier at man kan klare en høyere vekst uten å få inflasjonspress. Men på den annen side viste også rapporten av lønnskostnadene pr. produsert enhet også hadde økt mer enn ventet, noe som trekker i motsatt retning.

Oljeprisen har falt markant etter at det onsdag kom tall som viste en overraskende oppgang i amerikanske lagre av råolje og bensin. Et fat nordsjøolje for levering i juni koster nå 70,92 dollar, ned rundt 5 prosent fra rekordnivåer da lagertallene kom. Delindeksene for olje og oljeservice falt rundt en halv prosent i dag.

Dollaren har fortsatt nedturen, med et fall mot både euro og kroner i dag. En dollar koster nå 6,11 kroner, den laveste prisen siden mars i fjor.

Spillselskapet Electronics Arts falt 12 prosent etter å ha kommet med dårlige resultatutsikter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere