Gå til sidens hovedinnhold

Rett hjem!

Dersom du er bosatt i Bydel Sagene kan du om få uker dra hjem fra sykehuset tolv timer etter fødselen.

SAGENE: - Vi skal sette i gang et prøveprosjekt der vi tilbyr kvinner i bydelen barselomsorg hjemme. Vi har fått 1,5 millioner fra Helse- og Sosialdepartementet i støtte til prosjektet som er et samarbeid mellom Ullevål Universitetssykehus og Bydel Sagene, forteller Kristi Hjelle, assisterende klinikksjef ved Kvinneklinikken på Ullevål Universitetssykehus.

Attraktivt tilbud

Til sammen fem jordmødre skal reise rundt til nybakte mødre på Sagene og sørge for at de som drar tidlig fra sykehuset får oppfølging hjemme.

Jeg tror dette vil være et veldig attraktivt tilbud, men vi vet ennå ikke hvor mange som er interessert. Mange synes det er uvant å dele rom med andre og vil gjerne hjem så fort som mulig. Kanskje har de små barn hjemme som gjør det vanskelig å være borte i flere dager. I praksis kan de dra hjem når de ønsker etter fødselen, men vi regner med at det blir mest aktuelt først etter tolv timer, forteller Hjelle.

Hjelp og veiledning

I begynnelsen av februar vil gravide tilknyttet sykehuset og kvinner på barselavdelingen bli informert om det nye tilbudet.

Det er viktig at folk får høre om det i forkant, slik at det ikke kommer som noen stor overraskelse. I land som Storbritannia, Sverige og Danmark har dette vært vanlig praksis lenge, sier hun.

Hjelle forteller at de nyfødte vil bli undersøkt av en barnelege før mor kan få dra hjem fra sykehuset. Deretter vil en jordmor komme på hjemmebesøk en gang i døgnet den første uka, eller oftere dersom det er behov.

Jordmødrene skal bidra med å ta blodprøve, sjekke for gulsott, gi ammeveiledning og info. Dersom noen skulle ha behov for gjeninnlegging, legger de til rette for dette også, men det er ytterst sjelden behov for det, understreker Hjelle.

Bedrer kapasiteten

Circa 18 barn ser dagens lys på Ullevål sykehus hver dag. Dersom mange fødende velger å dra hjem tidlig etter fødselen, vil kapasiteten på fødeavdelingen bedres.

Hittil har det vært vanlig å bli på sykehuset tre dager etter man har født. Mange på Sagene ønsker plass på Ullevål fordi det er nærmest for dem, men vi kan ikke ta imot alle. En måte å få fødeplass på er å være positive til dette prosjektet, sier Hjelle.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene