RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rett på slipset og få bedre lønn

Mer lønn? Forbered deg godt før du trasker opp til sjefen. Her er 12 tips.

Lønnsøkninger er et følsomt og ofte vanskelig spørsmål for en arbeidsgiver. Desto viktigere er det å komme forberedt og med de riktige forhandlingskortene i baklomma. Her er tipsene for hvordan du øker sjansene for gjennomslag ved forhandlingsbordet.

1. Gjør research
Det første du bør gjøre er å se på hva som faktisk er realistisk for deg å tjene. Se på lønnstabeller og snakk med rekrutteringspersoner. Hva er det rette lønnsnivået for din jobb? Lag en liste over egenskaper du bør besitte for å havne i lønnstoppen innenfor ditt felt.

2. Glem sidemannen
Det er helt irrelevant hva sidemannen tjener, og det er absolutt ikke noe forhandlingsargument. Det handler om individuell innsats, din kompetanse og erfaring.

3. Velg det rette tidspunktet.
Ser du en stresset og irritert sjef i øynene, så kan det være like greit å utsette forhandlingsmøtet til en roligere dag. Hvis en medarbeidersamtale er nært forestående, kan det være det optimale tidspunktet.

4. Hva kan du slå i bordet med?
Ofte blir anstrengelser og prestasjoner blandet sammen. Det hjelper lite å klage over at du jobber håret av deg, hvis du ikke har nådd bedriftens eller dine målsettinger. Det er bedre med litt is i magen, og vente til du har gode forhandlingskort å slå i bordet med.

5. Gi riktig inntrykk
Tenk på din væremåte, klesstil og holdning. I lønnsøkninger ligger det også ofte mer ansvar, så opptre deretter. Ikke kom slentrende i inn i gammelt tøy for å forhandle.

6. Rett fremgangsmåte
Du bør aldri begynne en forhandling med å snakke om penger. Start med å snakke om bidraget ditt på arbeidsplassen.

7. Vær saklig
Sjefer blir som oftest defensive når det blir snakk om penger, og ofte vil de fokusere på det negative. Start med å forklar at du er glad i jobben din og at du trives, før du saklig begrunner hvorfor du fortjener en lønnsforhøyelse. Tenk igjennom samtalen med arbeidsgiver på forhånd. Hva er det mest sannsynlig at sjefen vil si når du kommer med ønsket ditt, og hvordan skal du møte argumentet?

8. Ikke true med slutte
Trygling, gråt og aggressivitet leder ingen vei. Truer du med å slutte jobben hvis lønnen ikke øker, er du ofte på tynn is. Sjansen er stor for at du kommer opp i en utrivelig situasjon, og det er vanskelig å på forhånd forutse hvilke motargumenter din arbeidsgiver kommer med.

9. Hold din personlige økonomi utenom
Din personlige økonomi er ikke et forhandlingskort. At du trenger mer lønn for å forsørge familien din, er ikke det beste utgangspunktet for forhandlinger. Du må helt enkelt fokusere på hva du bidrar til på jobben.

10. La sjefen ta initiativet
Prøv så godt det la seg gjøre å la sjefen ta initiativet når det gjelder konkrete summer. Hvis du får spørsmål om hvor mye lønn du mener du bør ha, så prøv å led spørsmålet tilbake. Hvilket nivå synes arbeidsgiver er realistisk?

Mer på Nettavisen Jobb:

Norske sjefer verst i verden

Det lønner seg å bråke på jobben

Nå kan du bli avventende syk

11. Vurder andre muligheter
Selv om du mener du bør få lønnsøkning, så er det smart å vurdere andre alternative forhandlingsargumenter hvis ditt ønske ikke går igjennom. For eksempel er ferie og fleksibilitet på jobben ofte enklere for en arbeidsgiver å forholde seg til enn konkrete spørsmål om penger.

12. Nye utfordringer
Hvis avslaget er et faktum, bør du spørre arbeidsgiver om et mål du kan strekke deg etter for å rettferdiggjøre en lønnsøkning i fremtiden. Spør arbeidsgiver om du kan få nye arbeidsoppgaver eller utfordringer. Ikke bare hjelper dette på motivasjonen etter et avslag, men øker sjansene for fremtidig lønnsøkning.

Kilder: timesonline.co.uk / epn.dk

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere