RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Retten frykter Assange stikker av hvis han får gå fritt

Julian Assange er i dag i asyl i Ecuadors britiske ambassade.
Julian Assange er i dag i asyl i Ecuadors britiske ambassade. Foto: Anthony Devlin (Afp)
Sist oppdatert:
Tingretten i Stockholm mener det er fare for at WikiLeaks-grunnleggeren skal unndra seg straffeforfølgelse hvis fengslingskjennelsen mot ham oppheves.

Derfor valgte Stockholm tingrett etter flere timers rettslige drøftinger onsdag å opprettholde kjennelsen om at Assange skal pågripes og varetektsfengsles, med den samme begrunnelsen som for fire år siden. Etterforskningen så langt viser at det er skjellig grunn til å mistenke WikiLeaks-grunnleggeren for å ha begått de seksuelle overgrepene han er siktet for, blant annet voldtekt, for to år siden, mener retten.

– Grunnene til at Assange skal fengsles, veier opp for de belastningene beslutningen innebærer for ham, sa tingrettsdommer Lena Egelin i sin kjennelse onsdag.

Saken gjelder beskyldninger om seksuelle overgrep Assange skal ha begått mot to kvinner da han var i Sverige i forbindelse med at WikiLeaks hadde publisert en rekke hemmeligstemplede rapporter fra Irak-krigen. Han avviser anklagene.

Blir anket

– Nei, man kan for så vidt ikke bli skuffet over en slik kjennelse. Men den blir naturligvis anket, sa Assanges forsvarer Thomas Olsson umiddelbart etter at retten var hevet rett over klokken 18 onsdag.

Andre rettsinstans i straffesaker, lagmannsretten i Norge, kalles hovretten i det svensk rettssystemet.

– Denne kjennelsen har ingen annen betydning for Assange enn at status quo fortsetter for ham. Nå får vi be Svea hovrett ta stilling til fengslingsbeslutningen, sier Olsson.

Assange har de to siste årene holdt seg inne i Ecuadors ambassade i London i Storbritannia av frykt for å bli pågrepet. Han fikk i 2012 innvilget politisk asyl i det søramerikanske landet, hvilket betyr at britiske myndigheter ikke kan pågripe ham så lenge han oppholder seg på ambassadens område.

Frykter utlevering

Assanges forsvarere la imidlertid ikke skjul på, i forbindelse med rettsforhandlingene i Stockholm, at den reelle faren for deres klient først og fremst er å bli utlevert til USA hvis han blir pågrepet eller reiser til Sverige for å bidra til etterforskningen. De mener det derimot ikke er noe hinder for at svensk politi reiser til London for å gjennomføre avhør og ta prøver der.

Advokat Per E. Samuelsson framholder overfor Aftonbladet at det er reell risiko for at Assange enten blir pågrepet og utlevert, eller at USA selv vil forsøke å pågripe ham hvis han forlater ambassadebygningen.

WikiLeaks-grunnleggeren risikerer svært streng straff dersom han i USA blir stilt for retten for å ha lekket hemmeligstemplede opplysninger blant annet om USAs krigføring i Irak. Han er blitt beskyldt for å ha satt livene til amerikanske soldater i fare, samt for å ha forårsaket at liv har gått tapt. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere