Gå til sidens hovedinnhold

Retten løslot mann (35) i voldssak - nå er han anklaget for voldtekt av en kvinne og flere nye voldeepisoder

«Retten er i tvil om varetektsfengsling på gjentakelsesfare», skrev tingrettsdommer Frode Støle i Oslo. Seks uke senere slo han en kvinne bevisstløs.

Det var 12. november 2020 at den 35 år gamle mannen ble løslatt av Oslo tingrett. Få uker etter løslatelsen begikk han ny vold.

Ifølge politiet slo han en kvinne bevisstløs natt til andre juledag 2020 på en adresse i Oslo. Han slo også en mann i ansiktet i samme situasjon og spyttet han på en politibetjent som hadde pågrepet ham like etterpå.

Tre uker senere, i januar 2021, kom han på nytt i trøbbel med politiet, og da han skulle fraktes til arresten skal han ha forsøkt å sparke en politibetjent og drapstruet en annen.

26. februar skal han ifølge politiet ha spyttet på to betjenter i Skien fengsel. Den ene betjenten skal ha blitt truffet i ansiktet, håret og uniformen. Hennes kollega, som stod rett bak, skal ha blitt truffet av spytt i ansiktet.

Mannen er tiltalt for alle de ovennevnte forholdene.

Pågrepet i voldtektssak

2. juli ble han på nytt pågrepet. Denne gangen siktet for voldtekt av en voksen kvinne på en privatadresse i Oslo, får Nettavisen opplyst. Han skal også ha utøvet voldt mot kvinnen.

Voldtekten skal ha skjedd på dagtid og mannen ble pågrepet samme dag. Tre dager senere, 5. juli, ble han varetektsfengslet. Denne gangen ble det ikke løslatelse:

«I tillegg til hans tidligere straffehistorikk, har han siden 2018 pådratt seg en rekke straffbare forhold gjeldende voldskriminalitet som klart tilsier at det foreligger sterk sannsynlighetsovervekt for nye lovbrudd av tilsvarende karakter», skriver tingrettsdommer Hanne Sofie Bjelland i kjennelsen.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier forsvarer for mannen, Gunhild Bergen i Advokatfirmaet Elden til Nettavisen.

Etter det Nettavisen får opplyst skal kvinnen ha ropt etter hjelp ut et vindu. Forbipasserende skal ha hørt dette og kontaktet politiet. Det er ukjent hvilken relasjon kvinnen og mannen har, men det skal ha vært «noe kontakt» før de møttes. Kvinnen i begynnelsen av 20-årene er fra en annen del av landet.

- Hun har forklart seg om hendelsen til politiet på stedet og fulgt sin versjon opp i senere politiforklaring. De sentrale bevisene i saken er sikret, sier bistandsadvokat Allan Rognan til Nettavisen.

- Det er en alvorlig siktelse og fornærmede er preget av hendelsene. Hun har bidratt med det hun kan bidra med overfor politiet. Nå må de ta stilling til hva som skjer videre.

Påtaleansvarlig i saken, politiadvokat Lisbeth Ravlo Backe, er for tiden på ferie. Det har ikke lykkes å få kommentarer fra politiet.

Derfor ble han løslatt

Den siktede mannen, som er norsk statsborger med bakgrunn fra Somalia, er godt kjent for politiet gjennom mange år.

I november i fjor ble den nå 35 år gamle norske statsborgeren pågrepet av politiet, siktet for oppbevaring av 300 gram hasj, trusler og en voldsepisode.

Politiet ønsket å holde ham varetektsfengslet frem til en rettssak, men retten løslot under tvil mannen fordi gjentakelsesfaren ikke var sterk nok.

Løslatelsen ble også begrunnet med at en fengsling ville bryte en god behandlingstrend mannen var inne i og muligheter for videre rehabilitering for rus og psykiske lidelser på Manifestsenteret som er spesialisert på slik behandling.

Dommeren mente også det kunne være fare for såkalt oversoning. Altså at man sitter varetektsfengslet lenger enn man dømmes til å sone i fengsel.

- Jeg registrerer at han for tiden sitter varetektsfengslet og at påtalemyndigheten har til hensikt å holde ham fengslet til en rettssak. Utover det kan jeg ikke kommentere mer, sier Rognan.

Mannen er straffedømt en rekke ganger for grov vold, andre voldshandlinger, rettsstridig atferd mot offentlig tjenesteperson, trusler, ran, tyverier og narkotikaforbrytelser, blant annet.

Da han ble pågrepet i november 2020 hadde han vært løslatt i under fire måneder etter å ha sonet en dom siden 2018, men ble altså løslatt på nytt.