*Nettavisen* Nyheter.

Retten sier nei til TV-opptak av Vågå-saken

Lillehammer (NTB): Sør-Gudbrandsdal tingrett har avslått en søknad om TV-opptak og direktesending av deler av overgrepssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap). Saken starter 9. oktober.

NRK, TV 2 og VG har alle bedt retten om tillatelse til å filme. Slike opptak er i utgangspunktet ikke lov, men retten kan gi adgang til å kringkaste hele eller deler av en sak «dersom særlige grunner taler for det» og det ikke vil ha uheldig virkning for behandlingen av saken.

Det mest kjente unntaket fra kringkastingsforbudet den siste tiden, var da Oslo tingrett tillot TV-overføring av deler av terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik.

I sin kjennelse fredag påpeker retten at TV-overføring «kan antas å ha uheldig virkning» for behandlingen av saken, i tillegg til at det vil være en urimelig belastning for tiltalte Øygard. Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, har opplyst at Øygard også motsetter seg å bli filmet eller fotografert på vei til eller fra retten eller når han er i rettsbygningen. Alle tiltalte i norske straffesaker har rett til å nekte dette.

Det er også søkt om tillatelse til å overføre opplesingen av dommen når saken er avgjort. Det skal retten ta stilling til senere.

Mandag avgjorde retten at saken, som starter 9. oktober, skal gå for åpne dører. Denne avgjørelsen blir ikke anket. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.