*Nettavisen* Nyheter.

Retten til å leve

Haukeland Sykehus ønsker å skru av pustemaskinen slik at fire år gamle Kristina vil dø, før saken har vært behandlet av lagmannsretten.

Pappa, Oddmund Hjartåker, kjemper en desperat kamp mot klokka for å hindre at også datteren dør. I rasulykken ved Hatlestad terrasse utenfor Bergen mistet han sin kone, datteren ble skadet og har vært bevisstløs siden.

Haukeland Sykehus understreker at saken har vært grundig belyst, og at også Helsetilsynet har vært koplet inn. Tingretten i Bergen har kommet til at de ikke kan overprøve Helse Vest sin avgjørelse, som støtter legene ved Haukeland.

Bakgrunnen for saken er uenighet mellom Hjartåker og legene med hensyn til om det er rett å gi behandling til Kristina. Faren mener at Kristina må få en mulighet, og at hun har krav på dette etter pasientrettighetsloven. Legene mener fortsatt behandling er nytteløs og plagsom, og at den må avsluttes.

Men faren mener det er håp for datteren. Han mener hun har gitt klare livstegn fra seg.

I følge faren skal hun på spørsmål fra han ha knytt hånden sin sammen, og hun skal ha klemt han tre ganger i hånden ved en annen anledning. I følge faren skal dette kunne dokumenteres.

I morges leverte advokat Pål Magne Bakka inn en begjæring til tingretten i Bergen, og ba om en hurtig oversendelse til lagmannsretten. Han håper retten vil gripe inn og overprøve Helse Vest sin avgjørelse. Men å få behandlet en sak i lagmannsretten kan ta tid.

I en slik situasjon må derfor sykehuset vise menneskelighet, og vente til saken har vært i lagmannsretten. Det kan umulig være viktig for sykehuset og avslutte Kristinas liv akkurat nå.

Man kan ikke gjøre inngrep som fører til at en fireåring dør, uten at absolutt alle sider i saken har vært vurdert - i alle instanser også rettsvesenet.

En slik sak bør også belyses politisk før man velger å la en fireåring dø.

Når det gjelder retten til å leve kan ikke samfunnet ha dårlig tid.

Ta debatten her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag