Denne uken kommer den tidligere førstedamen, utenriksministeren og presidentkandidaten Hillary Clinton til Norge for å holde et foredrag på Handelshøyskolen BI i Oslo på kvinnedagen 8. mars.

Samme uke lanseres en ny bok hvor det fremmes kraftige anklager mot ekteparet Bill og Hillary Clinton.

Tidligere politisk rådgiver for Det demokratiske partiet, Trina Vargo, anklager ekteparet for nepotisme, uærlighet og hevngjerrighet.

I boken «Shenanigans: An Insider’s View of the US-Ireland Relationship in Uncertain Times» kommer forfatteren Trina Vargo med flere grove beskyldninger.

Vargo anklager dem for nepotisme (favorisering av venner) og skriver at Clinton-ekteparet prøvde å skaffe et prestisjefylt studiestipend til datterens kjæreste - og at de senere valgte å kutte støtten til samme stipend som hevn for at Vargo hjalp Barack Obama i nominasjonskampen i 2007 og 2008.

Kjernen i anklagene er Hillary Clintons påståtte deltagelse i fredsforhandlingene i Nord-Irland.

Vargo var en viktig politisk spiller i Washington mens fredsforhandlingene pågikk Nord-Irland på 1990-tallet.

Som grunnlegger av den uavhengige organisasjonen «US-Ireland Alliance», hadde hun inngående kunnskaper om prosessen.

Vargo var på 1980- og 1990-tallet ansatt som utenrikspolitisk rådgiver for avdøde senator Ted Kennedy, og ga ham råd om forholdene i Irland. Det innebar at hun jobbet direkte opp mot politiske ledere i Nord-Irland og Clinton-administrasjonen.

Senere ble Vargo rådgiver for irske spørsmål i Barack Obamas valgkampanje, da Obama kjempet mot Hillary Clinton om å bli Demokratenes presidentkandidat i 2008.

Prestisjefullt stipend

I boken kommer Vargo med en rekke beskyldninger mot Bill og Hillary Clinton. Blant annet anklager hun ekteparet for å ha forsøkt å skaffe et studiestipend i Irland til datteren Chelseas daværende kjæreste, skriver The Guardian.

Organisasjonen til Vargo, US-Ireland Alliance, opprettet et studiestipend oppkalt etter George Mitchell, som er en tidligere senator som bidro med å framforhandle den historiske fredsavtalen i Nord-Irland i 1998.

Stipendet anses å være en av de mest prestisjefulle stipendene for utenlandsstudier blant amerikanske studenter, og tilbyr hvert år tolv amerikanske studenter studieopphold i Irland og Nord-Irland.

I boken skriver Vargo at daværende president Bill Clinton ringte opp til George Mitchell i 2000. Mitchell fortalte Vargo «med en viss engstelse» at Clinton var «veldig misfornøyd» over at datterens kjæreste ikke sto på «shortlisten» over 200 kandidater til stipendene, til tross for et anbefalingsbrev fra presidenten selv.

- Havnet på Clintons «fiendeliste»

Mitchell uttrykte overfor Vargo at Clinton ikke krevde at datterens kjæreste skulle få stipendet, men at han kun etterlyste en oppklaring. Vargo mener telefonsamtalen hadde som formål å påvirke prosessen over hvem som skulle tildeles stipendene.

«Det er vanskelig å tro at timingen til presidentens telefonsamtale ikke var ment å påvirke oss til å gjøre han (datterens kjæreste red.anm.) til en finalist,» skriver Vargo i boken, ifølge The Guardian.

Kjæresten til Chelsea forble utenfor «shortlisten», noe som ifølge Vargo bidro til at hun havnet på ekteparet Clintons «fiendeliste».

«Payback»

Den irske fredsavtalen ble et viktig tema under Demokratenes nominasjonsprosess mellom Hillary Clinton og Barack Obama.

I flere politiske reklamer i valgkampen gjorde Hillary Clinton et stort poeng ut av at Obama var politisk uerfaren, mens hun selv hadde bred erfaring i kraft av å være tidligere førstedame. Hun trakk blant annet fram sin egen rolle i fredsforhandlingene som en utenrikspolitisk bragd.

I løpet av nominasjonskampen hevdet Hillary Clinton ved flere anledninger at hun «bidro til å skape fred i Nord-Irland», skrev The New York Times den gang.

I et radiointervju gikk Clinton enda lenger og påsto at hun spilte en vesentlig rolle i prosessen som avsluttet den langvarige konflikten mellom protestanter og katolikker, skrev samme avis.

Vargo var én av flere aktører som hjalp Obama-kampanjen med å undergrave Clintons betydning i den irske fredsprosessen.

Vargo hevder at Clintons betydning ble grovt overdrevet av Clinton selv og hennes støttespillere under nominasjonsprosessen.

Fredsavtalen i Nord-Irland var én av Bill Clintons største utenrikspolitiske prestasjoner som president. Likevel valgte han å melde avbud på tiårsmarkeringen i Belfast, som ble arrangert av Vargos organisasjon US-Ireland Alliance noen måneder etter feiden mellom Obama og Hillary Clinton.

Vargo hevder Bill Clintons avlysning var «payback» for at hun hjalp Obama med å undergrave Hillary Clinton.

I 2012, da Hillary Clinton var utenriksminister, trakk Det amerikanske utenriksdepartementet sin årlige støtte på 500.000 dollar til Mitchell-stipendet.

«Stansen i støtten handlet ikke om pengene,» skriver Vargo i boken.

The Guardian har tilbudt Clinton-ekteparet å kommentere påstandene som fremmes i boken.

Besøker Norge på kvinnedagen

Dagens Næringsliv kunne forrige uke bringe nyheten om at Hillary Clinton besøker Norge for å holde foredrag på Handelshøyskolen BI i Oslo 8. mars. BI bekreftet nylig at Clinton blir hovedtaler under en internasjonal konferanse på BI om kvinners deltakelse i arbeidslivet.

Det er en godt bevart hemmelighet hvor mye BI må betale Clinton i honorar for å stille opp på konferansen.

-BI kommenterer ikke kontraktsmessige forhold for inviterte gjester. Som en ledende internasjonal utdanningsinstitusjon er det viktig for BI å bidra med dialog og kunnskapsdeling rundt viktige globale spørsmål. Konferansen er gratis og forbeholdt våre studenter, skriver kommunikasjonssjef ved BI, Ole Petter Syrrist-Leite, i en e-post til Nettavisen.