Gå til sidens hovedinnhold

Rettssaken mot French er i gang

Følg direkteoppdateringene fra rettssaken mot Joshua French.

(NTB/Nettavisen):Rettssaken mot Joshua French, som er tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland, skulle etter planen starte klokken 09.00, men ble forsinket med to timer.

Retten ble satt av dommer Serge Kabondo like før klokken 11.00 tirsdag formiddag. Pressen som er til stede i rettssalen, sier at French ser vesentlig bedre ut i dag enn han gjorde 10. januar.

Følg direkteoppdateringer fra retten lenger nede i saken.

Rettssaken starter med at tiltalen til French blir lest opp for retten.

Påtalemyndigheten går deretter gjennom en medisinsk rapport som konkluderer med at French er frisk nok til å stille i retten.

Dommeren spør French om han føler seg frisk nok til å fortsette rettssaken.

- Jeg har det fint, takk, svarer French på spørsmål fra dommeren.

- Ja, vi sloss. Men det skjedde ikke ofte
Deretter begynner dommeren å spørre ut French. Han vil blant annet høre om French og Moland hadde sloss seg imellom.

- Ikke mer enn hva som var normalt mellom venner, svarer French.

- Men sloss dere? spør dommeren videre.

- Det har skjedd, men det var aldri noe alvorlig, jeg kan ikke engang huske hva det dreide seg om. Det var ikke noe som skjedde ofte, men det skjedde at vi diskuterte og kranglet litt, svarer French.

Drakk alkohol
Videre vil dommeren vite om de hadde andre venner i fengselet. French blir også spurt om han har drukket alkohol i fengselet, noe nordmannen bekrefter at både han og Moland gjorde kvelden før sistnevnte ble funnet død på cellen.

Dommeren vil vite nøyaktig hvor beruset de to var kvelden i forveien, og om Moland var i bevissthet.

French sier at de ble fulle, men ikke overstadig beruset.

French forteller at de to først hadde spist middag og at de begynte å drikke vodka som Moland hadde fått smuglet inn i fengselet. Dette var noe de pleide å gjøre fredager og lørdager fra tid til annen.

Direkteoppdateringer fra retten:

HTML EMBED

- Forsøkte å redde livet hans
Nordmannen forklarer at de to drakk vodka i flere timer og så en film før de gikk og la seg i køyesengen som de delte på cella.

Dommeren vil vite når French gikk og la seg den aktuelle kveld, hvorpå French svarer at han la seg en gang mellom 02 og 03, og at han og Moland pleide å legge seg samtidig.


French forteller at han kort tid etter våknet av at Moland gikk på do, men at han sovnet igjen. Senere på natten fant han Moland død på badet. Dommeren vil at French skal avgi en detaljert beskrivelse av hvordan han fant kameraten inne på badet.

- Jeg la ikke merke til alt for jeg ble mest opptatt av å forsøke å redde livet hans, svarer French.

- Etter å ha sjekket at det ikke var tegn til liv, satte jeg han opp i en mer ærbar posisjon, og det var slik han senere ble funnet, sa French.

Moland hadde en promille på 2,7 da han døde.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Irettesatt av dommeren
French’ norske advokat Hans Marius Graasvold avbryter midt i rettsforhandlingene, og sier at oversettelsen er for dårlig, ettersom visse ord og uttrykk ikke blir oversatt riktig. Dommeren reagerer kraftig på avbrytelsen, og irettesetter Graasvold. Dommerne truer med å kaste advokaten ut, og påpeker at Graasvold ikke er advokat i denne saken.

Det er nemlig French’ kongolesiske advokat Marie André Mwila Kayembe, og ikke Graasvold, som prosederer i saken.

Forsvarer Hans Marius Graasvold sier han synes tirsdagens rettsforhandlinger går veldig bra, forholdene tatt i betraktning.

- French forklarer seg saklig og rasjonelt. Han beholder roen, er tålmodig og svarer - som alle her hører - konsistent i forhold til tidligere avhør, forteller Graasvold til NTB i en pause.

Etter en lengre pause blir retten satt igjen ved 14-tiden. Da er det aktor som starter sin framlegging.

Engelske begreper
Aktor Katenda Nkulu starter sin fremlegging ved å gjennomgå en slags rapport eller manuskript, og påpeker blant annet at den engelske definisjonen av «å legge seg» ikke nødvendigvis betyr det samme som «å sove». Han fremstår som svært utagerende i sin prosedering.

Aktor ønsker åpenbart å så tvil om French’ forklaring, og påstår nordmannen har hatt motstridende forklaringer rundt dødsfallet til cellekameraten. Aktor er spesielt opptatt av at det skal ha vært konflikter mellom French og Moland.

Aktor aksepterer ikke French' tidligere svar til dommer Serge Kabondo om at det var vanlige småkrangler mellom venner. Aktor mistenkeliggjør det at French ikke kan eller vil gjøre rede for grunnene til disse kranglene.

Full ordkrig
Aktor borrer i en rekke detaljer rundt Molands dødsfall. Mange av detaljene blir ikke referert av norsk media av hensyn til avdøde og pårørende.

Under innlegget til aktor bryter det ut en full ordkrig mellom aktor og advokaten til French. Forsvareren anklager aktor for å være forutinntatt overfor den tiltalte, og mener aktor må trekke seg fra retten.

Aktor på sin side, sier han stevnet French for retten fordi han er overbevist om at nordmannen er skyldig i drap. Dommeren tar ordet og sier aktor følger vanlig rettspraksis.

Aktor stiller flere spørsmål rundt dødsfallet til Moland, og vil gjerne vite hvorfor French reiste opp sin døde venn og plasserte ham sittende da han fant ham død på badet i cellen.

- Respekten for de døde er kanskje det viktigste vi har. Jeg skulle ønske jeg hadde hatt krefter til å løfte Moland opp i en stol, men det hadde jeg ikke, svarer French.

Deretter fortsetter aktor å grave rundt alkoholen som ble konsumert kvelden før, hvem som skaffet den og så videre.

Like før klokken 16.00 går retten på befaring til cellen til French og Moland. Pressen får beskjed om at det er fotoforbud under befaringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Bakgrunn
Etter en drøy ukes hvile er French innstilt på å få drapssaken mot seg unnagjort i Kongos militærdomstol i løpet av de neste dagene.

- Jeg tror ikke det er nødvendig med en ny utsettelse nå. Han er innstilt på å fullføre denne saken og få det unnagjort, sa advokat Hans Marius Graasvold utenfor sitt hotell i Kinshasa mandag kveld.

Dom i saken kan ventes i neste uke. Etter kongolesiske regler må dommen være klar senest én uke etter at rettssaken er ferdig. Dersom tidsskjemaet på tre dager holdes, må altså dommen være klar senest neste torsdag.

Rettssaken mot den 31 år gamle nordmannen starter på nytt igjen tirsdag morgen etter at den ble utsatt forrige fredag.

Forsvaret av French har innstilt på at den norske rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen vitner for retten. Han var den som sammen med en kongolesisk kollega foretok obduksjonen av Tjostolv Moland i august i fjor.

Både den norske og den kongolesiske etterforskningen av dødsfallet konkluderte med at det ikke forelå noe kriminelt, men til tross for det tok den militære påtalemyndigheten ut tiltale mot French 6. desember i fjor.

Dette vil forsvarerne ha dokumentert i retten.

Moland ble i august i fjor funnet død på cella som de to nordmennene delte i Ndolo-fengselet i Kinshasa.