Kinshasa (NTB-Peter Tálos): French er tiltalt for overlagt drap på sin beste venn Tjostolv Moland, men verken den norske eller den britiske regjeringen, norsk politi eller Molands familie tror 31-åringen er skyldig slik den militære påtalemyndigheten i Kongo mener.

SISTE NYTT: Det hersker motstridende meldinger om hvorvidt rettssaken kunne avholdes i Ndolo-fengselet.

Hva som blir konsekvensen dersom den norske 31-åringen finnes skyldig av domstolens fem dommere og får enda en dom, er ikke klart.

Joshua French er tiltalt for å ha drept Moland inne i det militære fengselet Ndolo som ligger i utkanten av sentrum i Kinshasa.

Overraskelse
Da nordmannen ble funnet død den 18. august i fjor, ble en omfattende etterforskning utløst. Norske kriminalteknikere og en erfaren rettsmedisiner ble invitert til å delta under den kongolesiske etterforskningen av saken. Sammen la de fram en felles konklusjon om at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet.

(Artikkelen fortsetter under live-vinduet)

HTML EMBED

Overraskelsen var massiv da den militære påtalemyndigheten flere måneder senere, i begynnelsen av desember, likevel tok ut tiltale mot Joshua French. Den mente at han hadde bedøvet Moland med medikamenter og etterpå kvalt ham.

Tiltalen er siden blitt avvist av de aller fleste, og flere kongolesere har også stilt seg tvilende til vurderingen av funnet

- Da Moland ble funnet død, hadde han pene klær og nypussede sko på seg. Ingenting, heller ikke de tekniske funnene, tilsier at dette var et drap, noe det norske politiet har skrevet i klartekst i sin rapport, sa advokat Marie André Mwila Kayembe som er blitt utnevnt som Frenchs kongolesiske forsvarer i retten.

Tro på frifinnelse
Mandag fortalte han en sammensatt gruppe av menneskerettighetsgrupper hvilke funn som var gjort da Moland var funnet død, og hvorfor disse funnene ikke var i overensstemmelse med en tiltale om overlagt drap. Derfor uttrykte også Kayembe stor tiltro til at Joshua French blir frifunnet.

Første rettsdag vil for en stor del handle om å sette rammene for avviklingen av saken. Partene vil begjære sine vitner oppnevnt og gi en presentasjon av hva slags beviser de ønsker å legge fram for dommerne. Deretter vil selve rettssaken starte.

Det er i utgangspunktet satt av tre dager til forhandlinger, men dommer og øverste leder for militærtribunalet i Kinshasa, kaptein Serge Kabongo, uttalte mandag at det er først når rettssaken er i gang, at en vil få vite hvor lenge en rettsprosess vil vare.

- Jeg må ha troen på frifinnelse
Rettssaken mot Joshua French i Kinshasa ble flyttet i siste øyeblikk. Hovedpersonen selv sier han er nødt til å tro på frifinnelse.

- Jeg må jo ha troen på en frifinnelse, at rettferdigheten vil seire til slutt, sier French til Dagbladet.

French er tiltalt for drapet på kameraten Tjostolv Moland som ble funnet død på fengselscellen 18. august i fjor. På spørsmål om han tror på frifinnelse i denne saken eller om han tenker på rettferdighet til slutt, er svaret følgende:

- Jeg må vel si begge deler.

De siste dagene har French snakket med sine advokater om hvordan han bør ordlegge seg i rettssaken som etter planen skal vare i tre dager.

- Det er så lett å bli misforstått, så jeg må passe på å være veldig tydelig og tenke på hvordan jeg formulerer meg, sier han.

Ifølge Dagbladet skal rettssaken etter alt å dømme holdes i kantinen til Ndolo-fengselet hvor French sitter. I midten av det nesten kvadratiske rommet er det et område som ikke er dekket av tak. Ettersom det er regntid i Kongo nå, kan et eventuelt regnskyll føre til at rettssaken blir satt på vent.

VG skriver imidlertid tirsdag at Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold mandag kveld ble varslet om at hele rettssaken er flyttet fra Ndolo-fengselet til lokalene til den militære høyesteretten.

Den 31 år gamle nordmannen er allerede dømt til døden for blant annet medvirkning til drap, væpnet ran og spionasje. (©NTB)