Rettssaken mot nordmannen Joshua French i Kinshasa i Kongo ble fredag på ny utsatt etter en snau time med forhandlinger. Saken kommer opp igjen 21. januar, blir det opplyst.

Virket sliten
Klokka 11.20 - halvannen time forsinket - ble retten satt for en ny runde i rettssaken mot Joshua French i Kinshasa. Tiltalte ankom fulgt av moren, Kari Hilde French. Han virket sliten.

Rettssaken mot French startet tirsdag 7. januar. Han er tiltalt for overlagt drap på kameraten Tjostolv Moland.

Ba om utsettelse
- Han er ikke i stand til å gjennomføre en rettssak i dag. Han kommer til å møte, men vi kommer til å be om en utsettelse, fortalte advokat Hans Marius Graasvold til den framøtte pressen i Kinshasa tidligere på dagen.

Litt før klokka 12 kom beskjeden om at domstolen utsetter saken.

Forsvarer Mwila takket dommeren for avgjørelsen. Han ba om en utsettelse på minst åtte dager.

Det ble besluttet å utsette rettssaken til 17. januar, men siden det er fridag, kommer saken opp igjen 21. januar.

Rettssaken skulle etter planen ha startet klokka 09, men ble forsinket.

Måtte holde seg for ørene
Da den kom i gang holdt aktoratet et innlegg som NTBs reporter beskrev som svært høylytt og aggressivt. Flere i salen måtte holde seg for ørene, deriblant UD spesialutsending Kai Eide som ristet hodet over påtalelederens argumentasjonsteknikk.

Dommer Kabondo virket torsdag klar på at retten må se 31-åringen i retten for å vurdere tilstanden og begjæringen om videre utsettelse fra forsvareren.

Politiske møter
Parallelt med dagens planlagte rettssak mot Joshua French befinner UDs utsending Kai Eide seg i politisk møte om saken og ikke i rettssalen. Dette opplyser ministerråd Jon Otto Brødholt.

Delte ut brev
Litt før klokka 09 kom Kari Hilde French, moren til Joshua French, til fengselet. Hun hadde med seg et brev fra The Death Penalty Prosjekt, som hun delte ut til journalister på utsiden.

- Bryter grunnloven
I brevet heter det at rettssaken mot French for et militærtribunal er et brudd mot den kongolesiske grunnloven, siden French ikke er og aldri har tilhørt de væpnede styrker i Kongo.

«Mr French's trial by military tribunal would violate the DRC's primary legislation, in particular the Military Judicial Code», står det blant annet i brevet.

NTB direkterapporterer fra rettssaken mot Joshua French i Kinshasa. Du kan følge dekningen her.

HTML EMBED

Her er noen av hovedpunktene i saken:

* Nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo henholdsvis 9. og 11. mai 2009, mistenkt for drap på sin sjåfør Abedi Kasongo.

* Drapet skal ha skjedd 5. mai 2009. Begge har hele tiden nektet straffskyld.

* Nordmennene er dømt til døden i tre rettsinstanser, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010.

* Moland ble dømt for selve drapet, mens begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund.

* De to nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.

* I desember 2011 ble de to fangene overført fra fengsel i Kisangani til hovedstaden Kinshasa.

* Tjostolv Moland (32) ble funnet død på cellen han delte med Joshua French (31) om morgenen 18. august 2013.

* Joshua French ble tiltalt for overlagt drap på kameraten.