*Nettavisen* Nyheter.

Rettssaken starter 4. august

Foto: SCANPIX (SCANPIX)

Ny dato satt for rettssaken i Kongo. Etterforskerne leverer inn bevisene.

23.07.09 15:28

Dato for rettssaken mot Tjostolv Moland (28) og 27-åringen som er siktet for drap i Kongo, er satt til 4. august, skriver VG Nett.

Etterforskningen avsluttes
Det er den kongolesiske etterforskeren Roger Wavera som bekrefter dette overfor avisa. Etterforskningen skal nå ferdigstilles og resultatet overleveres militærtribunalet i Kisangani, der rettssaken skal gå, allerede lørdag.

Påtalemyndighetens bevis blir tidligst tilgjengelige for nordmennenes forsvarere mandag.

Dommeren har besluttet å ikke begynne rettergangen ved første anledning, som i henhold til kongolesisk lov og rettspraksis ville vært fredag, men derimot utsette saken til 4. august. Dette skjer ifølge VG Nett fordi dommeren ønsker å gi forsvarerne mer tid til å forbedrede seg.

UD er orientert
VG Nett skriver at rettergangen vil ta mellom tre og fire dager.

– UD har mottatt informasjon som kan tyde på at rettssaken begynner 4. august, men vi kan ikke utelukke ytterligere forsinkelser. Det er opp til domstolen å fastsette endelige dato, og det har helt klart vært mye spekulasjoner til nå, sier kommunikasjonssjef Bjørn Jansen i UD til Nettavisen.

Saken er tidligere utsatt en rekke ganger.

Faren lettet
Knut Moland, far til siktede Tjostolv Moland, er lettet over nyheten.

– Det er godt å høre at det endelig ser ut til at det bli en start på dette, sier han til Nettavisen.

Han har jevnlig kontakt med sin sønn, og forteller at han virker til å ha det rimelig bra, forholdene tatt i betraktning.

– Det virker til å være en forferdelig anstalt, men han (Tjostolv Moland, journ.anm.) holder motet oppe, sier Knut Moland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.