RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rettsvesenet får kritikk for ufaglærte tolker

Oslo (NTB): Flertallet av tolkene innenfor rettsvesenet i Norge er ufaglærte. Riksrevisjonen mener det går ut over rettssikkerheten.

Seks av ti tolker politiet og domstolene benyttet i fjor, hadde ikke de formelle kvalifikasjonene i orden, melder ABC Nyheter.

Riksrevisjonen kritiserer overfor Justisdepartementet en ordning der enkelte tolker får utbetalinger i millionklassen uten å ha formelle kvalifikasjoner. Domstolene betaler lik timesats til selskapene som formidler tolketjenester, mens selskapene da blir fristet til å bruke ufaglærte tolker som koster dem mindre i lønn.

- Det store omfanget av tolke- og translatørtjenester av ulik kvalitet kan ha konsekvenser for rettssikkerheten til berørte grupper, samstemmer leder Ingelin Killengreen i Politidirektoratet i et svar til Riksrevisjonen.

Hun påpeker at tolkeutgiftene i politiet har gått kraftig opp de siste årene, fra 64 millioner kroner i 2008 til anslagsvis 84 millioner i 2010.

Leder Richard Sciabà i Tolkeforeningen har flere eksempler hvor tolkekvaliteten kunne skapt usikkerhet i skyldspørsmålet.

- Men problemet er at dårlige oversettelser vanskelig avdekkes. Det skjer jo kun når andre med kunnskaper i samme språk er til stede, og det er sjelden, sier Sciabà til ABC Nyheter. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere