RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Revansj for Flatland-fond

Sist oppdatert:
Fondet Globus Norge, som ble pushet av Hallvard Flatland, har vært en tragedie for andelseierne. Men den siste tiden har Globus vært Norges beste fond, viser iMarkedets fondsgjennomgang
August har generelt vært en meget god måned for norske aksjefond. I snitt har de steget 6,5 prosent, ifølge analysefirmaet Morningstar, og alle fondene gikk i pluss.

De har dermed i snitt slått utviklingen på Oslo Børs, hvor fondsindeksen, som mange fond måler seg mot, steg med 5,4 prosent. Hovedindeksen steg med 5,2 prosent.

Det aller beste fondet i august var Globus Norge. Dette fondet ble pushet under Hallvard Flatlands program Fredagsbørsen, en tidstypisk sammenblanding av aksjehaussing og underholdning under børsoppturen i 1998.

Globus Norge har den siste måneden steget med 15,8 prosent, ifølge Morningstar.

Men over tid har fondet vært en elendig investering, og har bare én stjerne av fem mulige på Morningstars rangering. Porteføljen består av relativt odde selskaper som Current, Data Respons, Kitron, Norman og Questerre Energy, ifølge fondsoversikten til Morningstar. Dermed kan man vente at fondet vil svinge mye både oppover og nedover.

Over de siste fem årene er Globus Norge det nest dårligste norske aksjefondet, bare "slått" av Terra Vekst.

Globus Norge forvaltes nå av Sundal Collier Fondsforvaltning, som også står for nummer to og tre på listen, Sundal Collier Aktiv og Sundal Colier Norge.

Deretter følger Gambak, et annet fond som har fått seg en solid nedtur de siste årene.

Svakest i august gikk Pareto Aksje Norge, som steg med 2,3 prosent, med en portefølje bestående av trauste aksjer som Hydro, BNbank, Statoil og Ekornes. Også Firstnordic Norge Vekst, Storebrand Verdi, Fondsfinans Aktiv III og Terra Vekst hang etter i august.

Godt år

Fra nyttår har norske aksjefond i snitt steget med 34 prosent.

Også målt siden nyttår, ligger Globus Norge og Sundal Collier-fondene i toppen av listen, sammen med DnB SMB. Alle disse fondene har mellom 55 og 60 prosents avkastning.

Terra har de to svakeste fondene så langt i år, med Terra Vekst og Terra Spar.

Foto: TV3.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere