RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Revisorsamrøre i PWC (Ny)

Sist oppdatert:
En revisor i ett av Norges største revisjonsselskaper har revidert selskaper han ikke burde ta i. Sjekk den oppsiktsvekkende revisorskandalen her
(Oppdatert med kommentarer fra revisor Jan Ove Helle)

Revisorene lever av tillit og det er helt avgjørende at offentligheten kan ha tillitt til at en revisor utfører sitt arbeid uhildet og uavhengig.

Men i flere selskaper som revisor Kåre Lunde har hatt revisjonen for, har Kredittilsynet funnet at denne uavhengigheten kan det stilles alvorlige spørsmålstegn ved.

Kontor i Sogn- og Fjordane

Kåre Lunde er tilknyttet revisjonsgiganten PricewaterhouseCoopers (PwC), og har kontor i Førde, Sogn- og Fjordane. Han har siden 2000 hatt revisjonen med selskapet A til Å Grafisk Design og Media AS.

Daglig leder i selskapet heter Per Øyvind Helle. Han er bror til revisor Jan Ove Helle. Jan Ove Helle er partner ved PwCs sitt kontor i Florø, og sjefen til Kåre Lunde.

Kredittilsynet mener at dette ikke bør forekomme, og ønsker at ingen ansatte ved PwC sine kontor i Florø eller Førde skal kunne tatt revisjonsoppdrag for denne klienten, som er bror med revisjonspartneren.

Revisor Lunde står ikke som revisor for selskapet gjennom PwC, men gjennom et enkelmannsforetak, men så lenge han er tilknyttet revisorgiganten er dette problematisk.

I et brev til Lunde, som iMarkedet.no har tilgang til skriver Tilsynet at man ikke kan organisere seg vekk fra revisorloven, og slår klart fast at man ikke kan ta oppdrag som både faktisk og tilsynelatende kan svekke revisors uavhengighet og integritet.

Flere tilfeller

Men det er ikke bare i A til Å Grafisk Design og Media AS hvor nettopp revisors uavhengighet og integritet kan stå i fare. Hele åtte selskap hvor Lunde har hatt revisjonen er tilknyttet slektninger av i alt tre partnere i revisorgiganten.

I en lang rekke selskaper har Lunde tatt på seg revisoroppdrag hvor nære slektninger av hans egne sjefer i PwC er dypt involvert.

Blant annet i Alfabetet Eiendom AS, der Per Øyvind Helle er daglig leder, styremedlem og eier av 34 prosent av aksjene har Lunde tatt på seg revisoroppdraget. Dette selv om hans sjef i PwC er Per Øyvind Helle sin bror.

Også i selskapet Retura Fjordane AS har Lunde tatt på seg et oppdrag han ifølge Kredittilsynet ikke burde tatt på seg. Der har Henrik Lunde vært styreformann. Han er bror til en Jan Helge Lunde, som er partner ved PwC sitt kontor i Førde.

Men også i selskapet Auto-senteret AS har Lunde vært revisor. Der eier en Bjarne Flølo 12,5 prosent av aksjene. Han er faren til PwC partner Jan Flølo i Førde.

Tre av sjefene til PwC i Sogn- og Fjordane har altså slektninger som en underordnet reviderer regnskapet for - dog ikke med PwC navnet men ved bruk av sitt eget enkeltmannsforetak.

I strid med revisorloven

I brevet til revisoren, som har flere av sine sjefers slektninger på kundelisten, skriver Kredittilsynet at praksisen til Lunde har vært i strid med revisorlovens paragraf 4-1:

"Har en revisor eller en revisors nærstående (jf. fjerde ledd) en slik tilknytning til den revisjonspliktige eller dennes ansatte eller tillitsvalgte at dette kan svekke revisors uavhengighet eller objektivitet, kan vedkommende ikke revidere den revisjonspliktiges årsregnskap. Det samme gjelder dersom det foreligger andre særlige forhold som er egnet til å svekke tilliten til revisor."

At Lunde hadde forsøkt å organisere vekk forholdet til PwC gjennom å bruke et enkeltmannsforetak endrer ikke på denne saken, mener Kredittilsynet.

Avdelingsdirektør Anne Merethe Bellamy, avdelingsdirektør i Kredittilsynet sier til iMarkedet.no at de ser alvorlig på denne saken, men at den med denne merknaden nå er avsluttet fra tilsynets side.

- Jeg vil ikke gi noen kommentarer til iMarkedet.no i denne saken. Dette er en sak mellom meg og Kredittilsynet, sier Lunde til iMarkedet.no.

Han sier videre at han ikke synes Kredittilsynets fremstilling er feil i hans øyne og at alle oppdragene som er nevnt nå er avsluttet.

- Har aldri vært sjef

Jan Ove Helle, partner i PwC i Florø, vil ikke kommentere saken ovenfor iMarkedet.no. Til iMarkedet.no sier han at han aldri har vært revisor Kåre Lunde sin sjef.

- Jeg har aldri vært Kåre Lunde sin sjef. Jeg er partner ved PWCs kontor i Florø, men har aldri vært ansvarlig eller sjef for Lunde, sier Helle til iMarkedet.no. Han henviser ytterligere kommentarer til Kåre Lunde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere