RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Revolusjonerende dobbelskjerm

Sist oppdatert:
Mitsubishi er kommet med en LCD-skjerm som kan vise bilder på både fram- og baksiden. Dette er den første doble LCD-skjermen som noensinne er laget.

Den nye skjermen kan gjøre klapptelefoner enda mye flatere, og skal være billigere å produsere.

LCD-skjermer trenger bakgrunnslys for å virke. En vanlig LCD-skjerm består derfor at et bakpanel som projiserer lys og en glassplate hvor informasjonen vises.

Tynnere telefoner
I en klapptelefon som har en hovedskjerm på innsiden og en mindre skjerm på utsiden, som for eksempel SonyEricssons Z600, må du dermed putte inn to bakpaneler og to glassplater. Det betyr ekstra tykkelse.

Forskerne hos Mitsubishi har lyktes med å legge glassplaten mellom to nyutviklede, gjennomsiktige paneler.

Slik blir skjermen belyst fra, og kan følgelig ses fra, to sider. At ett av bakpanelene forsvinner gjør selvsagt hele konstruksjonen lettere og tynnere.

Mye billigere
Mitsubishi har utviklet to versjoner av den dobbeltsidige LCD-skjermen.

Den enkleste viser en tekst eller et bilde på samme måte fra begge sidene. Fra den ene siden ser en tekst riktig ut, mens den fra den andre siden er speilvent.

Den mer avanserte varianten fikser dette problemet gjennom at bildet eller teksten som skal vises på skjermen, endres synkronisert med lyset fra bakpanelene.

Det skjer med en oppdateringsfrekvens på 120 ganger per sekund, eller seksti ganger på hver skjerm, og gjør at mønsteret vises rett på begge sidene.

I tillegg til at mobiltelefonprodusenter kan bruke skjermene, håper Mitsubishi på at leverandører av håndholdte og bærbare PC-er skal dra nytte av den nye skjermen. Produksjonskostnaden er nemlig en tredjedel lavere enn for en tradisjonell løsning med to skjermer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere