RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Hallgrímakirkja er et landemerke i Reykjavik.
Hallgrímakirkja er et landemerke i Reykjavik. Foto: nevereverro

Reykjaviks beste tips

Den islandske hovedstaden er fortsatt hipp og spennende. Få våre beste tips til Reykjavik.

Miniguide til Reykjavik

Reykjavik er en ung by. Den fredløse nordmannen Ingolf Arnarson var første bosetter her i år 874, men først på 1700-tallet fikk Reykjavik bystatus, og så sent som i 1944 ble byen hovedstad i den selvstendige nasjonen Island. Tross en økonomisk baksmell av dimensjoner, er dette fremdeles én av Europas hippeste og sjarmerende byer. Utelivet her har vært legendarisk siden Björk var tenåring, og byen har langt flere gourmetrestauranter enn størrelse og beliggenhet skulle tilsi.

Fakta om Reykjavik

Hvor Beliggende 64 grader nord, sørvest på Sagaøya, er dette verdens nordligste hovedstad.
Når Best juni–august, ikke minst om du vil oppleve litt utenfor sentrum også.
Hvorfor For gourmetmat, uteliv i verdensklasse og spektakulære naturopplevelser et steinkast fra sentrum.

Innbyggere 120 000
Nødnummer 112
Valuta 100 islanske kroner (ISK) = ca. 4,50 NOK

Turistinformasjon

Slik kommer du til Reykjavik

Icelandair flyr direkte til Reykjavik fra både Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Det finnes også en rekke turopperatører som har gruppereiser og gode pakketilbud til Island, deriblant Islandia, TEMA Star Tour, Din Islandsreise, Vulkanreiser, Nordic Visitor og Landsyn.

Priseksempel: Fly t/r + tre netter på hotell i Reykjavik i sommersesongen, fra 2800 kr med Vulkanreiser.

Kom deg rundt i Reykjavik

Flybussen fra Keflavik flyplass heter rett og slett Flybus og tar en snau time inn til sentrum.

Reykjavik er en overkommelig by til fots, og det meste av interesse finner du mellom tjernet Tjörnin, Lækjargata, havna og halvøya Seltjarnarnes i vest. Sykkelentusiaster kan leie slikt hos for eksempel Borgarhjól SF (borgarhjol.net, Hverfisgata 50).

Bybusstoppene er merket med en «S». Du kan kjøpe billetter fra sjåføren, men ikke forvent veksel tilbake. Sommerstid går det busser fra terminalen i Vatnsmýrarvegur 10 til blant annet Akureyri, Höfn, Reykholt og Skaftafell.

Før du drar til Reykjavik

Les «Edda»-diktene, spesielt «Voluspå» og «Håvamål» fra «Den eldre Edda», er greie å ha under pannebrasken, men for nyere og lettere litteratur kan du sjekke ut Reykjavik-krimmen til den bestselgende Arnaldur Indriðason.
Se Komedien «101 Reykjavik» (2000) tar et burlesk skråblikk på byen, mens «Cold Fever» (1995) setter hele landet i noe kuriøst lys.
Hør «Here Today, Tomorrow Next Week» av Björks gamle band The Sugarcubes er en indieklassiker. Samleskiva «Rokk in Reykjavik», med undergrunnsmusikk fra tidlig 80-tall fås nå på Amazon.com.
App «Be Island» (gratis for iPhone og Android)

Visste du at Island, i nyere tid, ikke ble en selvstendig stat før 17. juni 1944?

Få med deg Reykjavik

1. Utelivet i Reykjavik

Det å ta seg en runtur i Reykjavik fredags- og lørdagskveld er obligatorisk. Utelivet i byen er legendarisk, variert, omfattende og pulserende. Kle deg helst litt opp om du vil inn på de heiteste stedene, og vær der beredt på både køer, inngangsavgift og siling i døra. Lokalt forankrede Islenski Barinn (Posthusstraeti 9), eksklusive 101 Hotel Bar (Hverfisgata 10), alltid populære Gaukur á Stong (Tryggvagata 22) og ungdommelige Hverfisbarinn (Hverfisgötu 20) er noen steder å begynne med.

2. Utsikten fra Hallgrímskirkja

Hallgrímskirkja er byens dominerende landemerke, og ikke til å unngå. Den ble tegnet i 1937, men stod ikke ferdig før i 1986 i en stil som nok ikke appellerer til alle, men du bør uansett ta deg en tur opp i det 75 meter høye tårnet for en uslåelig utsikt over byen.

3. Vulkanshow i Reykjavik

Utbruddet til Eyjafjallajökull i 2010, som lammet flytrafikken i Europa, har ikke gjort vulkanforestillingen «Red Rock Cinema» til Villi Knudsen mindre aktuell. Den noe eksentriske karen har oppsøkt og filmet vulkanutbrudd gjennom et langt liv, og formidler med innsikt og entusiasme.
Showet er en fascinerende oppvarming om dere selv planlegger en utflukt til én av øyas mange vulkaner.
Forestillingen vises daglig på engelsk klokken 11, 15 og 20.
Hellsund 6a
+354 845 9548

4. Den gyldne sirkel på Island

Om du ikke har tid til lengre ekspedisjoner, men vil se litt av Islands magnifikke natur, er dagsutflukten rundt Den gyldne sirkel kjekk. Den inkluderer tre av landets viktigste naturattraksjoner, nemlig Geysir, Gullfoss (bildet) og Þinghvellir. Sistnevnte nasjonalpark er også der du finner startstedet for Alþingi, verdens eldste demokratiske parlament. Rundreisen tilbys av en rekke operatører i Reykjavik. Be gjerne hotellet om anbefalinger.

> Reykjavik Excursions
> Iceland Horizon
> Extreme Iceland

Spis godt i Reykjavik

Kom for naturen, bli for maten! Reykjavik har opparbeidet seg et velfortjent godt rykte blant matelskere fra fjern og nær. Det koster, men er som regel verdt det.

Sjømat og lam står naturlig nok sterkt, i tillegg til diverse sjøfugl, bær, sopp og urter. Lokale spesialiteter som hangikjöt (røkt lammekjøtt) bør testes, mens hákarl (gjæret haikjøtt) er for de virkelig eventyrlystne.

Spasér langs Laugavegur, Hverfisgata og Austurstræti på jakt etter et fristende sted, eller prøv ett av disse:
Sjávarkjallarinn har en konseptuell tilnærming med eksotiske kombinasjoner. Dyrt og veldig bra. (sjavarkjallarinn.is, Aðalstræti 2)
Grillmarkaðurinn drives av medlemmer fra det islandske kokkelandslaget. Lokale ingredienser tilbredes med internasjonal finesse. (grillmarkadurinn.is, Lækjargata 2a)
Tapas húsið ved den gamle havna er en nykommer som kombinerer tapastradisjoner med islandske råvarer. (Ægisgardur 2, tapashusid.is)

Sov godt i Reykjavik

Budsjett Flying Viking Guesthouse gir svært mye for pengene. Rolig beliggenhet, men i gangavstand til alt. Dobbeltrom fra under 600 kr. (flyingviking.is, Ranargata 10)
Middels Moderne, sentrale luksusleiligheter fra rundt 1300 kr får du på Reykjavik4You Apartments (reykjavik4you.com, Bergstadastræti 12)
Luksus 101 Hotel er et relativt nytt designhotell med spa og fjongt klientell. Dobbeltrom fra 2600 kr. (101hotel.is, Hverfisgata 10)

Visste du at Islenderne elsker å blogge, og at islandsk er det 12. mest brukte blogger-språket i verden?

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere