Mari Foss Frøhaug og Nils-Erik Frøhaug på Frøhaug gård på Røyse har rundt 650 griser. De fleste som skulle bli juleribbe anno 2010 er allerede fraktet til slakteri i Tønsberg, skriver Ringerikes Blad.

I år har ribbekrigen hos matvarekjedene vært intens. Prisen på frossen ribbe har vært helt nede i 14,50 kroner per kilo og hundeeiere har handlet ribbe til fôr for hundene.

Svinebøndene får sine gjennomsnittlig 20 kroner pluss moms uansett, men reagerer allikevel på de ekstremt lave prisene.

- Alt på grisen er jo ikke ribbe og hele dyret må jo selges. Folk spiser ribbe før jul og det er bra at det spises fett, men det blir problem med å lage nok. Vi produserer kontinuerlig heler året. Men det er ille at ribbe er billigere enn bikkjemat, synes Nils-Erik Frøhaug.

Presset øker
Svinebøndene legger ned stor innsats for trivsel og høyere produksjon. Prisdumpingen føles dermed ikke helt godt.

- Mat er i utgangspunktet latterlig billig i Norge. Vi som produserer må øke effektiviteten uten at det skal gå på velferden og samtidig går prisene ned. Vi tjener ikke mer. Presset er blitt mye større de siste 20 årene, forteller Mari Foss Frøhaug, som er vokst opp på svinegård i Hokksund.

Paret trives likevel godt som svinebønder - han som teknisk sjef og hun som dyresjef.

- Svinenæringen svinger en del økonomisk sett. Nå er det sånn midt på treet. Vi har til saus til juleribba, smiler dyresjefen.

Svorsk gris
At ribba er norsk, er for mange ribbespisere et poeng. Smågrisene er en miks av tre raser for at kjøttet skal bli saftigere.

- Vi kan ikke si noe gærn't om svensk ribbe. Farfaren til de små er fra Sverige, ler hun.

- Det tenkes kvalitet i alle ledd helt fra avl. Til sist er det kokka som bestemmer resultatet, sier han.

Les flere saker fra Ringerikes Blad her.