*Nettavisen* Nyheter.

Ribbet for sexleketøy

EIBBET: Kondomeriet er utsolgt for håndjern etter lanseringen av «Fifty Shades»-bøkene. ? Det har tatt helt av, sier eier og innehaver av Kondomeriet i Bodø og Tromsø, Dina Skogvoll. Foto: Tom Melby

Se hvorfor folk tømmer butikkhyllene for lekepisker og håndjern.

18.10.12 13:34

(SIDE2): Eier og daglig leder av Kondomeriet i Bodø og i Tromsø, Dina Skogvoll, merker ringvirkningene av at E L James trilogi, «Fifty Shades» har blitt en farsott blant kvinnelige lesere.

«Fifty Shades» er den erotiske bokserien alle snakker om. Og som har vekket stor oppmerksomhet på grunn av sine eksplisitte erotiske scener med elementer av sm (sadomasochisme). En seksuell legning som handler om å dominere eller selv bli dominert. Og å gi eller påføre andre smerte.

Tatt av
– Hos oss har det tatt helt av i etterspørselen av binde-leketøy og pisker, forteller Dina Skogvoll.

Det har resultert i at butikken i Bodø bare har to sett håndjern i hyllene. Og er helt utsolgt for slavepisken, den som er 1,80 meter lang.

– I Tromsø er vi også fri. og da vi henvendte oss til leverandøren i England, var svaret at dette var noe de ikke kunne levere for øyeblikket. Salget hadde tatt helt av der også, forteller Skogvoll til avisa Nordland.

Bevisst
Hun er ikke i tvil om at bokserien har hatt mye å si for det eksplosive salget av sm-leketøy.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Vi har hatt et økende antall damer innom, selv om vi selvfølgelig også har både menn og par, som tidligere, sier Skogvoll. Hun forteller at damene som kommer innom er svært bevisst på hva de skal ha.

– Blant annet er svarte halvmasker, som beskrives i boka, sterkt etterspurt, sier Skogvoll.

Rollespill
Også en film som beskriver et sm-rollespill, har vært populær handelsvare i Kondomeriet de siste månedene.

– Er det noen bestemt aldersgruppe damer som i økende grad kommer innom?

– Det er faktisk damer i alle aldre innom. Men stadig flere godt voksne damer, eller par, som vi ha en liten piff på sexlivet.

I Syden
Skogvoll har ikke selv lest noen av bøkene som er kommet i serien.

– Men da jeg var på ferie i Hellas tidligere i høst la jeg merke til at på annenhver solseng lå det damer og leste i disse bøkene. Det var tydelig at dette var noe som engasjerte, sier Skogvoll.

Hun har også sikret seg at før slippet av den tredje, og foreløpig siste, boka, skal Kondomeriet ha utstyr til å møte etterspørselen med.

– Det lanseres en serie med utstyr samtidig med boka, og den har vi sikret oss, sier hun.

Litt flaut
Litteraturformidler Linn Tønnessen sier hun er glad for alt som skaper leselyst, til tross for at innholdet har skapt debatt og fått variert kritikk.

– Innholdet i disse bøkene er ganske likt mye av det du finner i pocketbøkene i forskjellige kiosker. Det som er nytt er at det har fått anerkjennelse. Folk går mann av huse for noe som egentlig er litt flaut, sier hun.

– Erotisk innhold er blitt stuerent og bøkene har blitt en snakkis. Folk er nysgjerrige og har lyst til å finne ut hva dette er for noe, mener hun.

Populært
Førstelektor Brita S. Rangnes ved Universitetet i Stavanger tror kvinner har lett for å identifisere seg med den kvinnelige rollen i boken.

– Kvinner har anbefalt disse bøkene lenge, og når noe blir populært nok og det er nok penger i det, så selger det uansett. Nå tror jeg det vil komme store mengder slike bøker, sier Rangnes.

– At sex selger er jo ikke noe nytt, men det som er nytt er at det er tatt inn i varmen og selges i bokhandelen, tilføyer hun.

Kjent
Bodødamer som Avisa Nordland har snakket med, innrømmer også at gjenkjennelsen er noe de synes er bra med bøkene.

– Det er mye detaljer og mye følelser, sier en av damene, som ikke vil stå fram i avisa.

– Jeg har ikke tenkt på det før, men kanskje det at boka er skrevet av en kvinne er det som gjør den så god, sier hun.

Les mer nytt fra avisa Nordland her.

Hva synes du om boka? Si din mening i kommentarfeltet under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.