RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
- FEIL FAKTURA: Richard Lund Sigurdsen trodde det var en null for mye på fakturaen fra Porsgrunn kommune.
- FEIL FAKTURA: Richard Lund Sigurdsen trodde det var en null for mye på fakturaen fra Porsgrunn kommune. Foto: Ellen Esborg (Telemarksavisa)

Richard trodde ikke sine egne øyne da regningen kom i posten

Sist oppdatert:
Richard Lund Sigurdsen lurer på om politikerne sov i timen, da de vedtok å øke et renovasjonsgebyr med over 800 prosent.

I postkassa i Langangenveien dumpet det nylig ned en konvolutt fra kommunen, skriver Telemarksavisa.

Der lå fakturaen for tømming av tett tank, en tank som kun er koblet til avløpet fra toalettet.

LES OGSÅ: – Jeg kan forsikre om at vi ikke sov

– Feil faktura
Vanligvis har ikke Richard Lund Sigurdsen stusset over prisen på 800 kroner. Men da kronebeløpet plutselig økte til 7200, ble han mildt sagt overrasket.

– Jeg trodde det var en null for mye, sier Sigurdsen.

– «Unnskyld, det er kommet en feil på fakturaen», begynte Sigurdsen da han kontaktet servicesenteret i Porsgrunn kommune. Senere fikk han forklart at bystyret har vedtatt å øke prisen.

– Det er greit at de har vedtatt dette. Men hvor hentet de tallgrunnlaget fra? Det kan umulig koste så mye å tømme 6000 liter, når 90 prosent av det er vann, mener Sigurdsen.

– I meste laget
– En prisøkning på 800 prosent?

– Det enkle svaret er at økningen skjer fordi bystyret har bestemt det, sier virksomhetsleder Torbjørn Krogstad i kommunalteknikk.

Tidligere var tømming av denne typen tanker en del av kommunens regnskap for renovasjon. Etter en revisjon av regnskapet fikk kommunen beskjed om å regnskapsføre dette som en egen post. Etter at tømmingen ble skilt ut av den store renovasjons-potten, skjøt prisen i været.

– Vi så på nabokommunene vår for å finne en pris, og endte på 7200 kroner per tømming. Nå ser vi at det er litt i meste laget, sier Krogstad.

– Fra og med neste regnskapsår vi vil fakturere 1500 kroner for den samme tjenesten. I bunn og grunn ligger dette området innenfor selvkostprinsippet: Vi kan ikke ta mer betalt enn hva det koster oss.

GEBYRVEKST: For å tømme den seks kubikk store tanken skal Porsgrunn kommune ha 7200 kroner. - Det kan jo umulig koste så mye. 90 prosent av det som er på tanken er vann, sier huseier Richard Lund Sigurdsen. Tidligere kostet en tømming 800 kroner.


Rundt 100 husstander i kommunen har avløpsvann og kloakk på tett tank. For de fleste må tanken tømmes minst én gang i året. Etter at kommunen sendte ut faktura med eiendomsskatt, vann- og avløpsgebyrer til 12 000 eiendommer har ikke telefonen stått stille.

– Når kommunen allerede nå vet at kostnaden er lavere, kan dere ikke endre beløpet?

– Det har vært en klagestorm. Vi innser feilen, og sender ut nye brev til dem med tette tanker denne uka, og de får nye fakturaer etter hvert, sier virksomhetslederen.

Norsk gjenvinning står for tømmingen av tankene i kommunen. Privatpersoner har ikke mulighet til å hente inn egne anbud.

Utedoen kaller
– I forurensningsloven står det klart og tydelig at dette er en offentlig oppgave. Vi må føre kontroll med disse tankene, sier Krogstad.

Som innrømmer: – Vi legger oss litt flate.

Sigurdsen er ikke imponert over den kommunale beregningsmetoden. Ei heller de lokale politikerne.

– Det hele er rart. Er dette vedtatt i søvne mot slutten av bystyremøtet?

I eneboligen fra slutten av 1700-tallet bor to voksne og to barn. Da Sigurdsen overtok huset i 1995 sto det uten vann og avløp. Familien vil gjerne koble seg på et kommunalt vann- og kloakknett om det blir mulig.

– Vi er blant de få som fortsatt har en utedo. Og det har aldri vært så aktuelt for oss å bruke den, som nå, fleiper Sigurdsen.

Les flere saker i Telemarksavisa


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere