RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rigg- og serviceløft på børsen

Sist oppdatert:
Sterke oljeserviceaksjer gjorde Oslo Børs en stor tjeneste og bidro til kurshopp.
Sterke oljeserviceaksjer reddet Oslo Børs fra å få en ny tung dag. Etter noe start vansker fikk børsen et skikkelig løft og hovedindeksen endte til slutt med en oppgang på 1,32 prosent til 375,12 poeng.

Oljeprisen ga også støtte til oppgang. Etter å ha rast nesten 3 prosent den siste dagen steg kursen igjen onsdag morgen. De amerikanske oljelagertallene bidrar til at prisen på et fat nordsjøolje med levering i oktober stiger til 63,33 dollar ved råvarebørsen i London. Den siste tidens oljefall har delvis blitt motvirket av den sterke dollaren. En dollar kostet da Oslo Børs stengte 6,61 kroner.

Like før lunsj snudde oljeserviceaksjene og steg stort sett resten av dagen. John Fredriksens SeaDrill endte opp 3,88 prosent til 87 kroner etter at boreselskapet landet to kontrakter med det amerikanske oljeselskapet Chevron. Avtalene er verdt 359 millioner dollar, tilsvarende 2,4 milliarder kroner. Den er lekterriggene T4 og T11 som har fått kontraktene på henholdsvis 156 millioner dollar og 203 millioner dollar.

- De to kontraktene bekrefter det sterke markedet vi ser fremover, samtidig sikrer den en sterk kontantstrøm fremover, sier IR-sjef Jim Dåtland i SeaDrill til NA24 iMarkedet.

Det gir en dagrate på 85.000 dollar og 110.000 dollar og avtalene går over 5 år.

- Isolert er dette den høyeste raten vi har hatt noen gang på en lekterrigg, sier Dåtland.

Riggaksjene var generelt også i skuddet. I Paretos ukentlige oppdatering for riggmarkedet blir det nevnt en slutning i Australia på to nybygg innen de oppjekkbare riggene. Dagraten skal ligge på 265.000 dollar og gjelder rigger i det øvre sjiktet.

Meglerhuset trekker dessuten frem det potensielle storfeltet som ble oppdaget i Mexicogolfen. Feltet der Statoil har en fjerdedel av interessene kan åpne for hele 100 dypvannsrigger kan bli satt i sving, men dette er ifølge Paretos rapport kun spekulasjoner.

Awilco Offshore steg 4 prosent til 52 kroner, mens Scorpion Offshore steg 2,71 prosent til kroner.

Sinvest ble også trukket frem i Paretos riggrapport. Meglerhuset henviser til ODS Petrodata som igjen viser til rykter om at selskapet skal ha sikret seg en ny kontrakt for riggen Deep Driller 3. Det skal være Shell i Malaysia som er kontraktspartner for riggen som skal leveres fra Keppel Fels i slutten av 2006. Oppstart er estimert til å være andre kvartal 2007, men det er ikke oppgitt noen dagrate.

Acergy og TGS Nopec steg 4,03 prosent til 109,75 kroner og 4,24 prosent til 110,75 kroner. Aker Kværner steg 3,82 prosent til 571 kroner.

Tørrbulkaksjene fikk også fart på seg denne dagen. Ratene klatret 2,97 prosent til 4.129 poeng viser tørrbulkindeksen Baltic Dry Index, ifølge Reuters. Rederiene Jinhui Shipping og Golden Ocean Group steg henholdsvis 6,64 prosent til 22,50 kroner og 5,04 prosent til 6,67 kroner. Belships endte opp 6,13 prosent til 8,49 kroner.

Det var også stor interesse for solcelleselskapet REC denne dagen. ABG Sundal Collier var den desidert største kjøperen i aksjen og sto bak prosent av nettokjøpet denne dagen. Meglerhuset var ute med en ny analyse på selskapet der de gjentok kjøpsanbefalingen med kursmål 100 kroner, melder TDN Finans. Aksjekursen steg 7,55 prosent til 85,50 kroner.

Meglerhuset DnB NOR Markets mener at mye av den siste tidens oljeprisfall blir motvirket den svake kronekursen. Dollaren har styrket seg kraftig og det gjør at virkningen av oljefallet ikke blir så dramatiske for de norske oljetungvekterne. DnB NOR Markets er dermed optimistiske på vegne av Statoil og Norsk Hydro og anbefaler kjøp av begge aksjene.

Statoil endte tilslutt dagen opp 0,93 prosent til 162 kroner etter en urolig dag. Norsk Hydro klarte ikke følge opp og endte ned 0,32 prosent til 154,50 kroner, men var også langt svakere tidligere. Det to mindre oljeselskapene Altinex og DNO hadde også en blandet utvikling og henholdsvis steg 1,92 prosent til 1,06 kroner og falt 1,21 prosent til 9,79 kroner.

Ementor klatrer 6,59 prosent til 29,10 kroner etter at selskapet meldte at de har gjennom datterselskapet Atea fått Sveriges største hjemme-pc-avtale siden år 2000. Avtalen er verdt hele 280 millioner svenske kroner, og det er Volvo som skal ha 17.000 pc til sine ansatte.

Cruiserederiet Royal Caribbean Cruises endte opp 3,56 prosent til 247 kroner, og fortsatte dermed oppturen fra den amerikanske handelen. Fallende oljepris er som regel godt nytt for Cruiserederiet, siden kostnadene i forbindelse med båtturene blir billigere.

Flyselskapet Norwegian nyter også godt av den lave oljeprisen og ble løftet 4,88 prosent til 86 kroner.

IT-selskapene er også i skuddet denne dagen. Et amerikansk analysebyrå har tatt for seg en rekke mindre selskaper rundt om i verden og trekker frem Opera og Birdstep i en analyse. Tallknuserne i Bernstein venter at disse to selskapene skal kunne utnytte deres unike posisjon og at interessen for tilsvarende selskap kommer til å øke.

Opera endte opp hele 7,58 prosent til 14,20 kroner, mens Birdstep klatrer 6,90 prosent til 15,50 kroner. Fast steg 2,53 prosent til 19,50 kroner. Tandberg Television ble løftet 2,33 prosent til 55 kroner.

Treg start på Wall Street

Børsene i New York starter dagen med en kjapp tilbakegang etter at handelen kom i gang.
Fallende oljepris førte i går til aksjefest for investorene på Wall Street. Nasdaq steg nesten 2 prosent, mens S&P 500 ble hevet rundt 1 prosent, i dag har investorene fått en langt tråere start.

Industriindeksen Dow Jones starter dagen med å falle 0,01 prosent til 11.498,15 poeng, mens aksjene på den brede S&P 500-indeksen blir sendt opp 0,07 prosent til 1.314,01 poeng.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen stiger 0,31 prosent til 2.222,63 poeng.

Oljeprisen stiger noe igjen etter at ha falt drøyt tre prosent de to foregående dagene. Dette gjør at det er en viss form for gevinstsikring på børsene i USA denne dagen. Markedet venter også på de ukentlige oljelagertallene fra de amerikanske myndighetene litt senere i ettermiddag. Det er ellers stille på makrofronten fra amerikanske nøkkeltall.

Bilprodusenten Ford kan også fort komme i fokus også denne dagen. Selskapet steg 4 prosent i går, og ligger an til å legge på seg ytterligere 3 prosent denne dagen. Avisen Wall Street Journal skriver at Ford har planer om å kutte administrasjonskostnadene med rundt en tredjedel.

Kuttene vil være er den del av omstruktureringen selskapet skal igjennom og det er ventet at en rekke arbeidsplasser vil gå tapt. Følg Ford-aksjen her.

Markedet var avventende i forkant av investeringsbankens Lehman Brothers resultatfremleggelse. Meglergiganten la frem sterke tall for det regnskapsmessige tredje kvartalet. Resultat pr. aksje endte på 1,57 dollar mot 1,47 dollar i samme periode året før. Nettoresultatet på 916 millioner dollar overgikk også fjoråret da meglergiganten la frem et resultat på 879 millioner dollar.

Omsetningen var på 4,18 milliarder dollar.

Analytikerne hadde ifølge en sammenstilling gjennomført av Thomson First Call ventet at Lehman Brothers ville legge frem et resultat pr. aksje på 1,50 dollar fra en omsetning på 4,01 milliarder dollar.

I går la fra Goldman Sachs et resultat pr. aksje på 3,45 dollar i regnskapsmessig tredje kvartal, mens det var ventet et resultat på 2,97 dollar pr. aksje. Kursen klatret nesten fem prosent på Wall Street i går.

Nervøst på Wall Street

Investorene på Wall Street har ikke helt bestemt seg for retningen i forkant av at børsene i New York åpner. Det er ikke ventet noen makrotall fra de amerikanske myndighetene og markedet er noe avventende.

Dow Jones Indicative faller 0,44 prosent, mens futurene til S&P 500-indeksen faller 0,08 prosent. Nasdaq-futuren blir løftet 0,20 prosent.

Oljeprisen styrker seg i forhold til gårsdagens nedgang. I den amerikanske handelen blir første kontraktene på referanseoljen WTI omsatt for 63,85 dollar fatet. Dermed holder oljeprisen seg rimelig stabilt i forkant av oljelagertallene fra det amerikanske energidirektoratet som slippet klokken halv fem norsk tid.

Bilprodusenten Ford kan også fort komme i fokus også denne dagen. Selskapet steg 4 prosent i går, og ligger an til å legge på seg ytterligere 3 prosent denne dagen. Avisen Wall Street Journal skriver at Ford har planer om å kutte administrasjonskostnadene med rundt en tredjedel. Kuttene vil være er den del av omstruktureringen selskapet skal igjennom og det er ventet at en rekke arbeidsplasser vil gå tapt.

Markedet var avventende i forkant av investeringsbankens Lehman Brothers resultatfremleggelse. Meglergiganten la frem sterke tall for det regnskapsmessige tredje kvartalet. Resultat pr. aksje endte på 1,57 dollar mot 1,47 dollar i samme periode året før. Nettoresultatet på 916 millioner dollar overgikk også fjoråret da meglergiganten la frem et resultat på 879 millioner dollar.

Omsetningen var på 4,18 milliarder dollar.

Analytikerne hadde ifølge en sammenstilling gjennomført av Thomson First Call ventet at Lehman Brothers ville legge frem et resultat pr. aksje på 1,50 dollar fra en omsetning på 4,01 milliarder dollar.

I går la fra Goldman Sachs et resultat pr. aksje på 3,45 dollar i regnskapsmessig tredje kvartal, mens det var ventet et resultat på 2,97 dollar pr. aksje. Kursen klatret nesten fem prosent på Wall Street i går.

Børsen får drahjelp

Etter en svak start har børsen igjen løftet seg. Da Oslo Børs åpnet onsdag morgen lå oljeprisen under 63 dollar fatet, men har siden steget til 63,35 dollar og det fører til at hovedindeksen stiger 0,85 prosent til 373,38 poeng.

Orkanene glimrer med sitt fravær i Mexicogolfen samtidig som den geopolitiske premien blir mindre sammen med risikoen. Dette bidrar til at oljeprisen har kommet under press. Kjøresesongen er over og det internasjonale energibyrået har nedjustert forventningen til oljeetterspørselen i 2007 og 2008 med 100.000 fat.

Meglerhuset DnB NOR Markets mener at mye av den siste tidens oljeprisfall blir motvirket den svake kronekursen. Dollaren har styrket seg kraftig og det gjør at virkningen av oljefallet ikke blir så dramatiske for de norske oljetungvekterne. DnB NOR Markets er dermed optimistiske på vegne av Statoil og Norsk Hydro og anbefaler kjøp av begge aksjene.

Statoil faller 0,31 prosent til 160 kroner, mens Norsk Hydro er ned 0,65 prosent til 153,50 kroner. Det to mindre oljeselskapene Altinex og DNO har derimot en blandet utvikling og henholdsvis stiger 1,92 prosent til 1,06 kroner og faller 0,61 prosent til 9,82 kroner.

Oljeserviceaksjene har fått fart på seg ved lunsjtider. Aker Kværner stiger 3,27 prosent til 568 krone, mens SeaDrill og Acergy klatrer 2,39 prosent til 85,75 kroner og 3,55 prosent til 109,25 kroner. Riggselskapene Sinvest og Awilco Offshore stiger 4,59 prosent til 114,25 kroner og 4,50 kroner til 52,25 kroner.

Kjell Inge Røkkes Aker har blitt knyttet til det russiske selskapet Gazproms utbygging

En rekke andre tungvektere gjør det også sterkt denne dagen. Tomra stiger 3,64 prosent, mens Telenor blir løftet 1,77 prosent. Solcelleselskapet REC blir løftet 5,03 prosent til 83,50 kroner. TGS Nopec stiger 3,06 prosent til 109,50 kroner. Stolt-Nielsen stiger 5,51 prosent til 143,50 kroner.

Hurtigruten Group topper vinnerlisten med en oppgang på 6,09 prosent til 48,80 kroner, det er riktignok kun omsatt aksjer for like under 10.000 kroner.

Ementor klatrer 5,86 prosent til 28,90 kroner etter at selskapet meldte at de har gjennom datterselskapet Atea fått Sveriges største hjemme-pc-avtale siden år 2000. Avtalen er verdt hele 280 millioner svenske kroner, og det er Volvo som skal ha 17.000 pc til sine ansatte.

Cruiserederiet Royal Caribbean Cruises stiger 3,14 prosent til 246 kroner, og fortsetter dermed oppturen fra den amerikanske handelen. Fallende oljepris er som regel godt nytt for Cruiserederiet, siden kostnadene i forbindelse med båtturene blir billigere.

Flyselskapet Norwegian nyter også godt av den lave oljeprisen og blir løftet 4,88 prosent til 86 kroner.

IT-selskapene er også i skuddet denne dagen. Et amerikansk analysebyrå har tatt for seg en rekke mindre selskaper rundt om i verden og trekker frem Opera og Birdstep i en analyse. Tallknuserne i Bernstein venter at disse to selskapene skal kunne utnytte deres unike posisjon og at interessen for tilsvarende selskap kommer til å øke.

Opera stiger 5,30 prosent til 13,90 kroner, mens Birdstep klatrer 4,14 prosent til 15,10 kroner.

Fast stiger 3,16 prosent til 19,50 kroner. Tandberg Television blir løftet 2,33 prosent til 55 kroner.

Oljefall på børsen

Sviktende styrke i oljeprisen er med på å sende hovedindeksen på Oslo Børs ned 0,14 prosent til 369,71 poeng.

Et fat nordsjøolje med levering i oktober koster onsdag morgen 62,80 dollar ved råvarebørsen i London. Det internasjonale energibyrået nedjusterte forventet oljeetterspørsel i 2007 og 2008 med rundt 100.000 fat olje.

I dag har markedet fokus på oljelagertallene fra USA. Hvis lagrene er lavere enn det markedet hadde ventet kan det bidra til at oljeprisen får et løft igjen.

En dollar koster samtidig 6,57 kroner. Kronen har svekket seg betydelig mot dollaren og de andre valutaene de siste dagene. Fallende oljepris og lav prisvekst har fått markedet til å sende kronen rett ned.

Oljetungvekterne Statoil og Norsk Hydro faller like etter start. Den fallende oljeprisen bidrar til å sende kursene videre ned. Aksjene er ned henholdsvis 1,25 prosent til 158,50 kroner og 1,94 prosent til 152 kroner.

- Legger vi dagens oljepris til grunn for estimatene i Statoil og Hydro og justerer samtidig for at dollarkursen den siste tiden har styrket seg, ser vi at aksjene fortsatt er attraktivt priset. For Statoil innebærer et fall i oljeprisen fra 67 dollar til 63,5 dollar parallelt med en endring i dollarkursen fra 6,25 kroner til 6,50 kroner en reduksjon i EPS estimatet for 2007 fra
22,8 kroner til 22.4 kroner, skriver DnB NOR Markets i sin morgenrapport.

Meglerhuset har en kjøpsanbefaling med kursmål 210 kroner i Statoil, mens Norsk Hydro har kursmål 190 kroner.

- En tilsvarende endring inkludert en aluminiumspris på 2.460 dollar pr. tonn øker faktisk EPS fra 19,5 kroner til 20 kroner i Norsk Hydro. Dette skyldes at effekten av valutakursendringen er relativt stor, begrunner DnB NOR Markets.

DNO faller 1,61 prosent til 9,75 kroner, Altinex er ned 0,96 prosent til 1,03 kroner.

Oljeserviceaksjene får også unngjelde av den fallende oljeprisen. I den amerikanske handelen endte sektoren ned 1 prosent, og tendensen fortsetter på Oslo Børs onsdag morgen.

Aker Kværner er ned 0,18 prosent til 549 kroner, mens riggselskapene SeaDrill og Awilco Offshore faller 1,79 prosent til 82,25 kroner og 1 prosent til 49,50 kroner.

Hurtigruten Group topper vinnerlisten med en oppgang på 6,09 prosent til 48,80 kroner, det er riktignok kun omsatt aksjer for like under 10.000 kroner.

TV-grafikkselskapet Vizrt følger etter med en oppgang på 5,71 prosent til 74 kroner, også det på lav omsetning i aksjen.

Ementor stiger 4,03 prosent til 28,40 kroner etter at selskapet meldte at de har gjennom datterselskapet Atea fått Sveriges største hjemme-pc-avtale siden år 2000. Avtalen er verdt hele 280 millioner svenske kroner, og det er Volvo som skal ha 17.000 pc til sine ansatte.

Cruiserederiet Royal Caribbean Cruises stiger 3,56 prosent til 247 kroner, og fortsetter dermed oppturen fra den amerikanske handelen. Fallende oljepris er som regel godt nytt for Cruiserederiet, siden kostnadene i forbindelse med båtturene blir billigere.

CanArgo faller 5,21 prosent til 7,64 prosent. Aksjen fikk et skikkelig løft for en stund tilbake, men interessen er i ferd med å forsvinne for aksje. Selskapet kom med lovende tilbakemeldinger fra et oljefelt i Georgia, men tålmodigheten blant investorene virker å ha tatt slutt. Bare den siste uken har aksjekursen falt nærmere 14 prosent.

Aker Seafood faller 4,68 prosent til 28,50 kroner på lav omsetning.

Oppgang i Asia

Fallet i oljeprisen har fått de asiatiske aksjemarkedene til å stige onsdag morgen. I går fikk også Wall Street en solid oppgang etter at oljeprisen har svekket seg betydelig den siste tiden. Nasdaq-indeksen endte nesten 2 prosent, mens det brede S&P 500-indeksen steg over 1 prosent.

Den gryende børsoptimismen smittet også over på investorene som satser pengene sine i Asia. Bilprodusentene ledet an i oppgangen onsdag. Spekulasjoner om at billigere drivstoff vil få fart i forbruket til husholdningene og investeringene i biler.

Den brede asiatiske indeksen til Morgan Stanley Capital International var i morgentimene opp 0,4 prosent til 126,16 poeng. Dermed avsluttet indeksen som følger 1.000 aksjer fordelt på 14 markeder et fall på 2,4 prosent de siste to dagene.

I Japan var Nikkei 225-indeksen opp 0,6 prosent til 15.819,60 poeng, den samme tendensen var i Sør-Korea der Kospi også steg 0,6 prosent.

En representant for den japanske sentralbanken sier at de vil gradvis øke styringsrenten. Dermed opprettholder sentralbanken sitt tidligere mål om å heve renten, selv om det har kommet tegn på at den økonomiske veksten er i ferd med å avta

Børsrally på oljefall

Tidligere i dag ble det meldt at USA fikk en ambassade angrepet i Syria og at landet har et rekordhøyt handelsunderskudd. Men lavere oljepris er godt nytt for den amerikanske handelen, ettersom billigere olje fører til lavere utgifter for veldig mange selskaper.

- Mennesker tror at oljeprisen kommer til å holde seg lav en stund og det er noen gode inntektsnyheter fra McDonalds og Goldman Sachs, hvor nyhetene ikke var så sårlige som folk fryktet, sier Ed Peters, sjefinvesteringsoffiser hos Pan Agora. – Mindre aksjer gjør det bra i dag og det tyder på at rallyet er bredt basert, sier han ifølge Marketwatch.

Både H-P, Bristol Myers og McDonalds endte på høyeste kurs på seks år etter nyheter om salgsøkning.

Den brede S&P 500-indeksen klatret over prosenten og teknolgitunge Nasdaq steg med nesten to prosent. Industriindeksen Dow Jones steg med 0,89 prosent og endte til høyeste poengscore på fire måneder.

Høye oljepriser bidro til at det amerikanske handelsunderskuddet økte langt mer enn ventet. Økonomene ventet at landets underskudd ble på 66 milliarder dollar i juli, viser en sammenstilling gjennomført av Bloomberg News. Dette er det høyeste noensinne.

Fasiten viser at underskuddet økte med hele 68,04 milliarder dollar i juli. Samtidig ble underskuddet for juni revidert opp til 64,82 milliarder dollar fra opprinnelige 64,80 milliarder dollar.

Den siste tiden har kombinasjonen av høy inflasjon og avtagende vekst skapt bekymring i de amerikanske finansmarkedene. Dagens tall letter neppe på stemningen.

Tre militante aktivister ble drept ved et angrep mot den amerikanske ambassaden i Damaskus.

Væpnede personer stanset en bil utenfor ambassaden og begynte å beskyte sikkerhetsvakter på stedet, før de sprengte bilen i luften.

Når gulvhandelen stengte på råvarebørsen i New York kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i oktober, 63,72 dollar fatet. Dette er en nedgang på hele 2,9 prosent eller 1,89 dollar fra stengningskursen på NYMEX mandag. Spesielt det siste kvarteret av handelen stupte prisen kraftig, og dette kan tyde på uro blant investorene om at prisen vil falle ytterligere.

Prisen på råolje har nå falt syv dager på rad, og fra toppnoteringen på 78,40 dollar fatet 14. juli har oljeprisen falt med 18 prosent.

Det internasjonale energibyrået IEA kom i dag med sin månedsrapport, og hadde lite støtte å komme med til oljeprisen. IEA kuttet den estimerte oljeetterspørselsveksten for både 2006 og 2007 med over 100.000 fat.

Men en lavere oljepris førte også til at delindeksene for energi- og oljeserviceaksjene hadde markante nedganger.

Styreleder Patricia Dunn vil trekke seg etter Hewlett-Packards styremøte i januar 2007. Arvtageren vil bli selskapets toppsjef Mark Hurd. Nyheten blir tatt godt i mot og aksjekursen blir belønnet med en oppgang på 1,5 prosent. Følg aksjekursen her

Dunn skal ha satt i gang telefonavlytting etter at opplysninger fra styremøtene i HP ble lekket til media. De interne undersøkelsene førte til at styremedlem George Keyworth ikke fikk fornyet sin styreplass i IT-giganten.

Goldman Sachs fikk et resultat pr aksje på 3,45 dollar i regnskapsmessig tredje kvartal, mens det var ventet et resultat på 2,97 dollar, ifølge Thomson Financial. Kursen klatret nesten fem prosent og aksjen kan du følge her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere