RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rigg: Kraftig fall i Nordsjøen

Sist oppdatert:
Det har vært et fall i rigglønnsomheten globalt i november, og hovedårsaken er et kraftig fall i lønnsomheten i Nordsjøen på grunn av et sesongmessig svakt marked
Riggselskapet GlobalSantaFes SCORE-indeks måler lønnsomheten for flyttbare boreenheter sammenlignet med lønnsomhetstoppen i 1980-81, da spekulative bestillinger av borerigger var vanlig. Da lå SCORE-indeksen på 100 prosent, noe som reflekterte en rate på nye kontrakter som dekket driftskostnadene på kontantbasis, samt at det ga 700 dollar dagen for hver million dollar som var investert.

November-tallene viser et fall i den globale Score-indeksen på 0,2 prosent fra september til oktober, men de er store regionale forskjeller.

Det er i hovedsak lønnsomhetsutviklingen i Nordsjøen som trekker ned. Lønnsomheten har ligget an til et kraftig fall her i flere måneder på grunn av sesongmessig lav aktivitet som har blitt forsterket av unormalt lav leteaktivitet. Det har gitt et fall i Score-indeksen på voldsomme 8,6 prosent i oktober, og lønnsomheten har også falt under fjorårsnivået på. Nordsjøindeksen ligger nå på 41,9.

Det har også vært en marginal svekkelse i Sørøst-Asia, hvor indeksen er ned 0,8 prosent til 47,6 i oktober, 6,1 prosent over samme måned i fjor.

Mexico-gulfen fortsetter å vise klar bedring, og indeksen steg 5,5 prosent fra september til oktober, og ligger hele 17 prosent over oktober 2002.

Når det gjelder utviklingen for de to segmentene, oppjekkbare og halvt nedsenkbare rigger (semi), så falt den for semi'ene, som er dominerende i Nordsjøen, mens jackups fikk en mindre oppgang i lønnsomheten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere