RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rigg: Ny svekkelse for semi'ene

Sist oppdatert:
Lønnsomheten for de halvt nedsenkbare riggene (Semi'er) fortsatte å vise negativ utvikling i november, tynget spesielt av et svakt marked i Nordsjøen
Det viser den månedlige rapporten fra riggkonsernet GlobalSantaFe om lønnsomheten i riggmarkedet.

Riggselskapet GlobalSantaFes SCORE-indeks måler lønnsomheten for flyttbare boreenheter sammenlignet med lønnsomhetstoppen i 1980-81, da spekulative bestillinger av borerigger var vanlig. Da lå SCORE-indeksen på 100 prosent, noe som reflekterte en rate på nye kontrakter som dekket driftskostnadene på kontantbasis, samt at det ga 700 dollar dagen for hver million dollar som var investert.

Ifølge månedsrapporten for november falt SCORE-indeksen for semimarkedet med hele 8 prosent i fra oktober til november, og ligger nå helt nede på 32,4 prosent, eller 3,3 prosent over meget svake november i fjor. I forhold til for fem års siden har lønnsomheten for semi'ene falt over 45 prosent.

Det er langt bedre for de oppjekkbare riggene, såkalte jack ups. Der steg lønnsomheten 0,4 prosent i november, og ligger rett over fjorårsnivået, og kun 9,7 prosent under nivået i det sterke markedet for fem år siden.

Det er spesielt det viktige semi-markedet i Nordsjøen som presser lønnsomheten. SCORE-indeksen for Nordsjøen falt hele 7,3 prosent i november i det markedet gikk inn i vintersesongen. SCORE-indeksen for regionen ligger på 38,9, og er ned 11,8 prosent i forhold til i fjor.

Det vestafrikanske markedet var svakt i november, og indeksen falt med 4,5 prosent. Sørøst-Asia viste imidlertid styrke og indeksen steg 3,9 prosent til 49,5.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere