RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rigg: Ser opptur i dypvannsmarkedet

Sist oppdatert:
Fearnley Offshore ser nå tegn til en kommende opptur i dypvannsdelen av riggmarkedet. Det er spsielt overgang til mer utbyggingsboring som skal drive markedet opp de neste par årene
Relatert sak: Ocean Rig venter opsjonserklæring

Det kom frem under en presentasjon Knut Frøystad i Fearnley Offshore holdt i regi av Ocean Rig i Oslo i formiddag.

Frøystad orientert om utsiktene for den delen av riggmarkedet som omfatter havdyp større enn 3.000 fot, som er å betrakte som dypvannsmarkedet. I tillegg til Ocean Rig er Smedvig og Fred. Olsen Energy inne i dette markedet av de norske riggselskapene.

Han mener det nå er klare indikasjoner på at markedet er i ferd med å stramme seg til. Den viktigste faktoren Frøystad trakk frem var økende tidsintervall mellom kontraktsinngåelser og kontraktsoppstart, samt at kontraktslengdene viser tegn til å stige.

Markedet de siste årene har vært preget av et tilnærmet spotmark også for dypvannsriggene, men nå begynner situasjonen å ligne den som forelå i 1995. Da begynte ratene å stige tross fallende utnyttelse av flåten. Bakgrunnen var at oljeselskapene begynte å booke inn rigger for lengre kontrakter med oppstart først i 1996. Det var begynnelsen på flere gode år for riggselskapene.

Både Frøystad og styreformann Geir Aune i Ocean Rig mente at dagens situasjon hadde klare likhetstrekk.

Ifølge er Frøystad er det utsiktene til økt aktivitet innen boring av utbyggingsprogrammer, det vil si boring av produksjonsbrønner til vedtatt felt utbygginger, som vil drive markedet. Mens 60-70 prosent av dypvannsriggene i dag er engasjert i ren leteboring, forventer Frøystad at utbyggingsboring vil har overtatt den andelen av riggflåten. utbyggingsboring betyr lengre kontrakter.

Det er markedet i Vest-Afrika som fortsatt vil være hovedmarkedet i dette segmentet. Ifølge Frøystad er det ventet 19 anbud for utbyggingsboring blir lagt ut før utgangen av 2004 fra oljeselskaper i Vest-Afrika. Kontaktene vil ha oppstart fra neste år og frem til første halvår 2006.

- Mange vil kreve store enheter, og ofte vil oljeselskapene foretrekke halvt nedsenkbare rigger fremfor boreskip, sa Frøystad.

Han forventet ikke at det er ultra store havdyp som vil være driveren for dypvannsriggene, men derimot deres stor dekks- og borekapasitet. Det er ventet at opptil 40-45 rigger kan bli bundet opp til utbyggingsboring.

Frøystad ville ikke gi seg inn på å spå noe om rateutviklingen, men påpekte at ratene firedoblet seg i løpet av 12 måneder ved forrige boom i dette markedet.

- Ratene har hatt en nedadgående trend, men vi har sett klare tegn på at de vil snu, sa Frøystad, som tror det lett kan bli mangel på rigger allerede neste år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere