RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Riggfest ga børsrekord

Sist oppdatert:
Høy oljepris og riggselskapene bidro sterkt til at Oslo Børs satte flere nye rekorder i løpet av dagen. Les mer her:
Hovedindeksen endte for første gang i historien over 400 poeng og steg 1,23 prosent til 402,30 poeng. I løpet av dagen satte indeksen en ny rekordnotering på 404,44 poeng.

Knallsterk oljepris ga en fantastisk oppgang innen rigg og oljesektoren.

Statoil steg 1,87 prosent til 190,50 kroner, mens Norsk Hydro endte opp 1,70 prosent til 926 kroner. DNO ville ikke være dårligere og steg hele 2,26 prosent til 49,80 kroner.

Oljeprisen nærmer seg 68 dollar og stiger for andre dag på rad etter at tall fra de amerikanske myndighetene viser en nedgang i den innenlandske tilførselen av drivstoff.

Kjøresesongen er i ferd med å sparkes i gang og dette gjør at markedet setter fokus på drivstofflagrene. Amerikanerne er svært opptatt av bensinprisene og det blir ofte rabalder hvis prisene på drivstoffene øker.

Tallene fra de amerikanske myndighetene viser at det var et trekk i drivstofflagrene i forrige uke.

Samtidig med at oljeprisen stiger har også prisene på bensin økte kraftig den siste tiden. Situasjonen rundt Iran og Nigeria gjør også at markedet frykter for tilgangen av oljelagrene.

Streikekåte SAS-ansatte sendte aksjene i Norwegian til himmels torsdag. Aksjene steg hele 10,53 prosent til 115,50 kroner.

Tidligere på dagen fløy Norwegian-aksjen til ny 'all-time-high' på 117 kroner.

De SAS-ansatte har gått ut i streik i forbindelse med bruddet i lønnsforhandlingene med ledelsen. Norwegian melder at de allerede har fått en enorm pågang av fortvilte SAS-kunder og at de er klare til å hjelpe til.

Knallsterk i rigg

Det ble full fart i riggsektoren på Oslo Børs torsdag. Før markedet åpnet ble det klart at Geir Aune og Ocean Rig ligger inn bud å alle aksjene i Eastern Drilling. Budet er på 130 kroner per aksje og går ut fredag klokken 09.00. Da må mer enn 50 prosent av stemmene, inkludert de konvertible obligasjonene, ha gitt sin tilslutning.

Til NA24 iMarkedet sa Aune tydelig fra om at budet var endelig, at det ikke ville bli hevet, og om at det ikke ble akseptert så var det siste gang han prøvde seg på selskapet.

Aksjen steg imidlertid langt over budprisen, noe som indikerer at markedet forventer en kamp om selskapet til høyere kurser enn budet fra Aune. Kursen endte opp fire prosent til 135 kroner aksjen.

I markedet ble det spekulert i at John Fredriksen, gjennom meglerhuset Carnegie, kjøper seg opp i Eastern Drilling for å hindre Aune. SeaDrill, som John Fredriksen er storeier i, har kjøpt hele Smedvig, som igjen har rett under 40 prosent av aksjene i Eastern Drilling.

Toppsjefen i Smedvig, Kjell Jacobsen, sa til NA24 iMarkedet torsdag at han ikke var imponert over budet.

Arne Blystad meldte torsdag at han hadde kjøpt aksjer i riggselskapet Songa, som han er en av initiativtakerne til. Aksjen endte opp 7,9 prosent mens SeaDrill steg 6,1 prosent til ny toppnotering på 108,75 kroner aksjen. Meglerhuset Merrill Lynch startet i dag dekning av selskapet med en kjøpsanbefaling. Disse var også stor på kjøpersiden i aksjen.

Stolt-Nielsen falt kraftig etter at selskapet leverte resultater som skuffet markedet. Dette sendte aksjen ned 4,3 prosent mens dagens taperaksje ble Kitron, som steg kraftig onsdag etter megleranbefaling. Aksjen falt ned 4,6 prosent. Profdoc, som har vært en kursrakett de siste ukene, faller noe tilbake og endte ned 4,44 prosent.

Rødt på Wall Street

Industriindeksen Dow Jones faller 0,06 prosent til 11.233,15 poeng, mens den teknologidominerte Nasdaq-indeksen er tilnærmet uforandret på 2.359,69 poeng.

Aksjene på den mer brede S&P 500-indeksen er ned 0,08 prosent til 1.310,48 poeng.

Det er særlig de skuffende tallene fra detaljhandel kjedene som sender kursene på Wall Street ned. Detaljhandelen i mars var svakere enn ventet. Kaldt og dårlig vær får skylden for utviklingen og utsiktene for april er ikke bedre. I fjor falt påsken i mars og dette bidro til å legge en demper på fjorårets salg.

I år er påsken i april og det kan føre til at detaljhandelen for denne måneden blir svakere enn hva tilfellet var i fjor.

Tall over antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt for tredje uke på rad. Antallet langtidsledige faller også i USA.

Oljeprisen begynner å nærme seg 68 dollar pr. fat. Dette er med på å legge en demper på investeringsvilligheten til de amerikanske aksjemarkene. Høy oljepris har dårlig innvirkning på Wall Street.

Futurene peker ned

Dow Jones ligger an til å starte dagen med en nedgang på 0,55 prosent, skal vi tro futuren Dow Jones Indicative.

Den teknologitunge Nasdaq-futuren indikeres å åpne tilnærmet uforandret til ned 0,06 prosent. Aksjene på den mer brede indeksen S&P 500 ligger an til å åpne ned 0,09 prosent.

Svake salgstall knyttet til detaljhandelen i USA bidrar til den noe negative utviklingen blant aksjefuturene.

Den sterke oljeprisen kjøler også ned investorenes iver etter å sette pengene i aksjer denne dagen.

Torsdag kom de amerikanske initial jobless claims tallene som viste at 5.000 færre enn uken før stilte seg opp i kø for å motta arbeidsledighetstrygd.

Det var ventet at 305.000 mennesker skulle melde seg, mens fasiten ble 299.000 mennesker. Statistikken viser også at antall langtidsledige holder seg på et jevn lavt nivå i den amerikanske økonomien.

Norwegian flyr høyt på børsen

Oljeprisen stiger over 67 dollar fatet og oppturen smitter over på de oljerelaterte aksjene. Hovedindeksen stiger til nye høyder og er like etter åpningen opp hele 1,20 prosent 402,15 kroner. Ny toppnotering lyder på 402,53 poeng.

Oljetungvekterne Statoil og Norsk Hydro har igjen satt seg i førersetet og drar med seg den oljetunge børsen til nye rekorder. Aksjene topper listen over de mest omsatte aksjene og stiger henholdsvis 1,60 prosent til 190 kroner og 1,43 prosent til 923,50 kroner.

DNO stiger hele 1,44 prosent til 49,40 kroner.

Norwegian figurerer høyt vinnerlisten med en oppgang på 10,05 prosent. Konkurrenten i SAS har overlevert en gavepakke til Bjørn Kjos og Norwegian, etter at de nok en gang er rammet av streik.

Onsdag leverte Norwegian rekordhøye passasjertall for mars måned og får nok en gang hjelp av streike-kåte SAS-ansatte.

28.000 passasjerer står i dag uten flyforbindelse som følge av streiken. I dagene som kommer vil enda flere uskyldig SAS-kunder bli rammet av streiken.

Norwegian sier til NA24 iMarkedet at de er klare til å hjelpe de uheldige som er rammet av streiken.

- Vi gjør det vi kan for å hjelpe de som er rammet av streiken, sier Anne Grete Ellingsen i Norwegian til NA24.

Helsekostselskapet Nutri Pharma topper listen over vinnerne så lang denne dagen. Aksjen stiger hele 14,21 prosent på beskjeden omsetning.

Utlendingene har virkelig fått opp øynene for John Fredriksens SeaDrill. Aksjen stiger 7,32 prosent til 110 kroner.

Nyhetsbyrået TDN Finans melder at Merrill Lynch har startet dekning av SeaDrill-aksjen med "buy"-anbefaling og kursmål 130 kroner.

Meglerhuset er også de som er mest hissige på SeaDrill aksjen torsdag morgen og står bak rundt halvparten av nettokjøpene.

Eastern Drilling er fortsatt i spill. ABG Sundal Collier melder at de på vegne av en kunde er i ferd med å fremsette et tilbud på 50 prosent av aksjene i selskapet. Meglerhuset er i markedet for å få forhåndsaksept før de legger frem et frivillig tilbud.

Aksjen stiger 5,33 prosent til 128,50 kroner, mens det indikerte budet er på 130 kroner.

Rally i Asia og rekord i USA

Asiatiske aksjer steg for fjerde dag på rad, og er dermed inn i det lengste rallyet på mer enn en måned.

Morgan Stanleys Asia-indeks steg 1,6 prosent og alle de ti industrigruppene i indeksen steg.

I Japan steg Topix indeksen 1,5 prosent, og det går mot den høyeste noteringen for indeksen på 14 år. Nikkei 225 indeksen steg 1,3 prosent.

Nye børsrekorder

USA-børsene leverte en hyggelig oppgang onsdag, og flere av indeksene nådde sine høyeste nivåer på over fem år. Enkelte indekser nådde også tidenes høyeste nivåer.

Både Nasdaq og S&P 500 nådde sine høyeste nivåer siden tidlig i 2001.

Nasdaq var sterkest av de viktige indeksene, og ble ledet opp av Apple, som steg 9 prosent etter å ha lansert programvare som gjøre at man kan kjøre Windows-programvare på selskapets Macintosh-maskiner.

Dow Jones Transport-indeksen, som blant annet omfatter flyselskaper, steg til tidenes høyeste nivå.

En måling av aktiviteten i tjenestesektoren, ISM Services, kom inn litt bedre enn ventet, og litt bedre enn ventet ser for tiden ut til å være akkurat passe, ikke så lavt at det indikerer dårligere resultater i selskapene, men heller ikke så høyt at det vil føre til mange flere rentehopp før sentralbanker legger fra seg rentevåpenet for denne gangen.

Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner falt i dag fra 4,87 til 4,84 prosent.

Oppgangen kom til tross for et nytt hopp i oljeprisen etter ukentlige lagertall fra det amerikanske energidepartementet. Tallene viste riktignok en ny økning i råoljelagrene, som nå er de største på syv år, men det var overraskende fall i bensinlagrene, og det bekymret markedet. Normalt regnes en sterk oljepris som negativt for USA-børsene.

Et fat nordsjøolje koster nå 67,30 dollar, opp 1,3 prosent fra tirsdag.

Delindeksene for olje og oljeservice steg nær 2 prosent i dag.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +0,32% til 11.239,55
Nasdaq +0,61% til 2.359,75
S&P 500 +0,43% til 1.311,56

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere