KONGSBERG (Nettavisen/Drammens Tidende/Laagendalsposten): Onsdag forrige uke ble fem personer drept i Kongsberg. Politiet mener det ble brukt stikkvåpen under alle drapene.

Fire av de drepte skal ha adresser i rolige Hyttegata noen få steinkast fra sentrumskjernen av byen.

BAKGRUNN: Dette er de fem drepte i Kongsberg

Drapsmannen, Espen Andersen Bråthen, har erkjent handlingene, men har ikke erkjent straffskyld. Politiet mener mannen er psykisk syk og at dette er motivet for handlingene. Han ble forrige torsdag overført til helsevesenet.

En av dem som stod midt i dramaet var politimannen Rigoberto Villarroel som selv ble truffet av en pil i skulderen. Han var ikke på jobb under angrepet og ikke bevæpnet, men grep likevel inn da han skjønte at en alvorlig situasjon kunne være på trappene.

- Jeg fikk frysninger

Før Villarroel ble fraktet bort fra i ambulanse måtte brannmannskaper komme og klippe pilen. Politimannen vet at det kunne endt mye verre.

- Da jeg kom inn på akutten var det masse kaos. Men de var utrolig profesjonelle, undersøkte meg og sa de skulle ta seg av meg. Da de så skaden sa de jeg var blant de heldige og at fem personer var blitt drept, sier han i et intervju med Amedia-avisene Laagendalsposten, Nettavisen og Drammens Tidende.

- Jeg så det i ansiktet til helsepersonellet at her hadde det skjedd noe virkelig, virkelig ille og jeg fikk frysninger. Men de tok seg av meg og til tross for sjokket med at flere var drept følte jeg meg trygg. De var alle virkelige helter i mine øyne.

BAKGRUNN: Dette er drapsmannen Espen Andersen Bråthen

Tidligere denne uken fortalte også eks-samboeren til politimannen, Joanne McGregor, sin dramatiske historie da hun stod ansikt til ansikt med gjerningsmannen og gjemte seg foran en bil i frykt for å dø.

Villarroel ble først fraktet til legevakten i Kongsberg før turen gikk opp på sykehuset som ligger i samme bygg. Han ble fulgt opp til akutten av en sykepleier og fikk sjokkbeskjeden av en av de ansatte.

Fem personer var drept.

Under en halvtime før han kom til akutten stod han midt oppi det som skulle bli en dyp tragedie for Kongsberg-samfunnet og rørte hele nasjonen.

Her kan du lese alt om drapene i Kongsberg.

Det startet med at Villarroel like over klokken 18.00 møtte en dame utenfor butikken som trengte hjelp til å hente varene inni butikken. Hun turte ikke hente dem selv fordi det var en mann med pil og bue der.

- Hun sa også at hun var blitt truffet. Men jeg sa likevel at jeg kunne hjelpe henne og gikk mot Extra. Samtidig snakket den litt eldre kvinnen med politiets operasjonssentral, sier Villarroel.

- Jeg trodde ikke det var noe alvorlig, men før jeg gikk inn i butikken så jeg en ordentlig pil på bakken. Da skjønte jeg at dette ikke var noe leketøy.

SE VIDEO: Joanne stod ansikt til ansikt med drapsmannen, slik unnslapp hun døden.

- Gjerningsmannen så på meg

Da den erfarne politimannen skjønte at det kunne være noe alvorlig på gang tok han opp telefonen og ringte et direktenummer til en patrulje for å si at han undersøkte en melding om en mann med pil og bue.

Klokken var da 18.15. Han visste ikke at fem mennesker skulle bli drept den neste halvtimen.

Ifølge Villarroel kom patruljene som var på jobb i Kongsberg til Extra. Ingen av dem var kommet da han selv tok seg inn i dagligvarebutikken. Noe av det første han så var en mann som løp og falt på magen.

- Akkurat da hørte jeg også en pil som suste over ham. Jeg hørte også dunket da han gikk i bakken, men jeg tror jeg fikk hjulpet ham ut, men dette er jeg faktisk ikke helt sikker på. De ansatte i butikken er venner av meg, og jeg visste ikke om det var andre i butikken, så jeg gikk inn.

Mellom de mange reolene i butikken fikk han plutselig øye på gjerningsmannen.

- I det jeg ser ham, så han på meg, sier politimannen.

Politimannen visste ikke umiddelbart at han ble truffet av en pil i baksiden av skulderen. Senere skulle det vise seg at den var gått ni centimeter inn i kroppen.

- Jeg kjente ingenting da jeg ble truffet, men da jeg kom meg i dekning og snudde meg mot høyre så jeg pilen stå ut fra skulderen. Og den var lang.

- Jeg kjente ingen smerte, jeg tenkte bare på at jeg måtte komme meg vekk og løp til bakdøren av butikken mot garasjen. Så handlet jeg etter det vi er trent opp til, ikke å slippe gjerningspersonen av syne.

Villarroel meldte deretter inn til patruljen han hadde på tråden om at han var truffet. I de hektiske minuttene ble den dramatiske meldingen også videreformidlet på politisambandet. «En av deres egne var blitt truffet», var budskapet.

Les også: Skremte naboer har fjernet ringeklokker og navneskilt fra dørene

Et problem for den erfarne politimannen var at bakdøren gikk igjen av seg selv. Han måtte dermed aktivere sensoren for at den skulle gå opp. Flere ganger hadde han derfor ikke innsyn i butikken og ikke kontroll på drapsmannen. Han visste heller ikke om Bråthen jaget ham for å gjøre mer skade.

- Jeg skal ikke si at jeg var redd, men jeg følte meg utrygg. Det var så utrygt at jeg også gikk ut av garasjen, men holdt likevel blikket mot bakdøren.

Les også: Politiet stoppet ikke drapsmannen i butikken: - Har for lite trening i skarpe situasjoner

Visste ikke at fem var drept

Ifølge Villarroel skal to patruljer etter hvert ha kommet og handlet umiddelbart. Han forteller videre at gjerningsmannen var i butikken, og at han ikke visste hvor de ansatte var. Patruljene som kom til stedet gikk inn hoveddøren mens han passet på bakdøren.

- Jeg er godt kjent i butikken og trodde det bare var to dører inn. Fra bakdøren fikk jeg med meg at patruljen ble beskutt og jeg ble bedt om å trekke ut. Da jeg forstod at de hadde kontroll på begge utgangene trakk jeg meg bort, jeg hadde jo ikke noe der å gjøre.

De tilkalte patruljene fortsatte å jobbe med å få kontroll på gjerningsmannen, men han kom seg etter hvert ut nødutgangen i butikken som politiet ikke visste om og ikke hadde dekket opp.

Kort tid senere skulle han altså drepe fem mennesker.

Etter at Villarroel hadde gjort det han kunne på åstedet ble han fraktet til legevakten i Kongsberg. Der begynte telefonen å ringe. Ryktene var begynt å gå i den lille byen.

- Min eldste datter, som var med de to sønnene mine, spurte meg om jeg var skutt. Det hadde de fått vite av andre. Bonusdatteren min på 15 år, som satt alene hjemme med Joanne, hadde også fått med seg disse meldingene.

- Jeg ringte dem for å berolige og under samtalen spurte hun om det var sant at jeg gikk rundt med en pil i skulderen og jaget bort folk fra området rundt butikken, forteller Villarroel.

Politimannen gjorde alt han kunne for å berolige barna.

- For å forsikre eldstedatteren tok jeg bilder på legevakten og sendte til henne. Bildene var av meg selv med pilen i skulderen. Jeg sendte dem til henne på Messenger fordi jeg ville fortelle at alt var bra.

Les også: Skremte naboer har fjernet ringeklokker og navneskilt fra dørene

Bildene ble sendt fra legevakten klokken 19.11. På dette tidspunktet visste ikke politimannen at gjerningsmannen var pågrepet like før, klokken 18.47.

Han visste heller ikke at det var fem drepte, noe han først fikk vite oppe på akutten.

Etter å ha fått pilen klipt helt ned til huden ble han fraktet fra Kongsberg til sykehuset i Drammen for røntgen- og CT-undersøkelser. Det ble konstatert at pilen på mirakuløst vis ikke hadde gjort noen stor skade.

- Det ble besluttet at jeg ikke trengte å operere og at pilen skulle dras ut. De dro til fire-fem ganger, men jeg skjønte ikke hvorfor de måtte gjøre det så mange ganger. Men det var fordi den var så langt inn i kroppen, forteller Villarroel.

Fraktet til avhør i fangeklær

Pilen og klærne ble beslaglagt av etterforskerne og brukes som bevis i saken.

Dagen etter var Villarroel uten klær og kalt inn til avhør.

- Jeg ble hentet av andre politikollegaer som hadde med seg fangeklær. Så ble jeg kjørt rett til politistasjonen i Kongsberg for avhør.

Selv om Villarroel har mye på hjertet er det bevisst at han ikke sier noe om drapene i Hyttegata.

- Det har jeg ikke kjennskap til og det er også av respekt for de etterlatte og deres pårørende jeg ikke uttaler meg om det.

Etter at han ble skrevet ut fra sykehus forrige torsdag har det gått slag i slag med pressehenvendelser, oppfølging av arbeidsgiver, men ikke minst «passe på flokken sin».

Laagendalsposten, Nettavisen og Drammens Tidende møtte Villarroel i Kongsberg tidligere denne uken. Han var ved godt mot. I første omgang er han sykmeldt i to uker.

- Det går veldig bra, jeg må si det. Jeg er skadet, men jeg har det ikke vondt.

- Sykemeldingen er nok en kombinasjon av behov for fysisk ro og at legen mener det er bra for meg mentalt. Men legen som sykmeldte meg var opptatt av at det under slike angrep ikke var uvanlig at pilene ble dynket i ekskrementer eller gift. Så jeg må holde oppsyn med såret, passe på om det begynner å verke, om jeg føler meg uvel, mister følingen eller begynner å se skjevt, sier han og tar en slurk av kaffekoppen.

Les også: Psykologspesialist: - Vi har mange tikkende bomber, men vi vet ikke hvilke som vil gå av

Legen påpekte også at med flaks kunne det være at det var nye piler som var uten bakterier.

- Jeg tenker på det når jeg sjekker meg, men ellers er jeg ikke så bekymret for dette. Det er så mye som skjer. Jeg hadde mange å ta vare på og har ikke hatt tid til å bekymre meg.

- Jeg blir fulgt opp veldig godt. Kollegaene mine ringer og jeg snakker med dem og jeg har familien min. Vi er en veldig nær familie. I tillegg står arbeidsgiver på pinne for oss. Jeg har fått tilbud om bistandsadvokat og psykolog. Jeg kommer til å takke ja til psykologtjenesten når ting har roet seg litt ned, men foreløpig har jeg ikke hatt behov for det.

Bilder spredt på Snapchat

Mens Villarroel fikk behandling for skaden sin den fatale onsdagen ble bilder av ham selv spredt i sosiale medier uten at han visste det.

Nettavisen viste ham ett av bildene med pilen i skulderen. Snapchat-bildet er påført teksten «Snutn har pil i ryggen», etterfulgt av en leende smiley.

- Jeg har ikke sett noen Snapchat-meldinger, men jeg har hørt i ettertid fra min datter at det ble spredt. Etter at jeg sendte det til henne delte hun bildet i en gruppe, men jeg bærer selvsagt ingen nag.

- Hun ville bare fortelle til venner at «pappa var blitt skutt med pil». Hun visste ikke alvoret i saken, ingenting om at fem personer var drept, men da hun hørte det ble hun også veldig lei seg. Men det går bra. Hun delte det i fortrolighet med venner. Jeg har sagt til henne at det er uviktig i denne saken som har fått fatale følger for så mange. At bildene ble spredt er ikke viktig i det hele tatt.

Politimannen forteller også om mye varme og støtte fra hele lokalsamfunnet.

- Jeg har ikke slitt med fæle tanker, men søvnen har ikke vært som den skal og jeg har en vill døgnrytme. Jeg tenker selv at jeg ikke er stresset, men jeg er nok det. Heldigvis får jeg mye støtte. I tillegg til kollegaer viser byen mye varme. Jeg får god oppfølging og det gjorde godt å få snakke med kronprinsparet på søndag. De tok seg god tid og hørte på det jeg og Joanne fortalte.

Etter minnegudstjeneste søndag møtte Villarroel og McGregor kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit.

- Det varmer at representanter fra Kongehuset tok seg så god tid til å høre på våre historier og var her for de pårørende. Kronprinsessen ble veldig rørt da min eldste datter snakket med henne. All støtten vi har fått har vært veldig god, men det er ekstra spesielt når det kommer fra kongelige.