I Norge har man gjennom mange tiår nytt godt av billig kraft og strøm, noe som har gjort at normalen har vært at norske strømkunder har betalt mindre enn alle land i Vest-Europa.

Denne høsten og vinteren har en annen virkelighet regjert, der nye prisrekorder har overgått hverandre på løpende bånd.

Prisrekord på prisrekord

På sitt dyreste har prisen man i Sør-Norge har måttet betale vært på over seks kroner for en kilowattime (kwh) før alle avgifter er lagt til.

For å bøte på misnøyen som har bygget seg opp, kom regjeringen med strømstøtteordning, som i praksis vil si at de utvider bostøtten for de med lav inntekt og høye boutgifter. Husbanken opplyser til NTB at det i snitt er snakk om 1.100 kroner i ekstra støtte per måned i januar, februar og mars.

Til nå har 10.000 søkt om ekstra strømstøtte, ifølge Husbanken er det flere som har rett på ekstra bostøtte, som ikke har søkt. Fristen for å få innvilget bostøtte til strøm for er 31. desember, så tiden er knapp.

Men alle som eier eller leier bolig har som regel boutgifter til strøm, og alle disse har til felles at strømutgiftene har skutt i været.

Les også: Frp vil ha drastiske endringer i energipolitikken

Har kuttet forbruket kraftig ned

Én av dem er Rikard Klungland fra Kristiansand. Han bor i et eldre hus med sin familie i Vennesla, og han har måttet ty til drastiske grep for å begrense sitt strømforbruk.

- Man merker at strømprisene har gått kraftig opp. Her i huset har vi forsøkt å få forbruket ned. Varmekablene er skrudd av, jeg dusjer kun to ganger i uken, middag lages på kveldstid og jeg har stengt av en etasje i huset, sier Klungland til Nettavisen.

Sørlendingen er for tiden under sykehusutredning for en skade, og får derfor arbeidsavklaringspenger. Han har ikke krav på ekstra strømstøtte. Selv om de i husstanden har forsøkt å kutte ned strømforbruket, har summen på strømregningen vokst seg større.

- Mine strømregninger er nesten tre ganger høyere enn de var på samme tid i 2019. Det til tross for at vi i november kuttet 17 prosent av forbruket og 27 prosent i desember, sier han.

Han faller ikke under kategorien som har krav på ekstra midler gjennom regjeringens nylanserte strømstøtteordning. Det betyr ikke at han ikke kjenner effekten av strømutgiftene.

- Jeg merker det som et innhogg i min privatøkonomi. Jeg kan for eksempel ikke gå og kjøpe ski til ungene i år, sier Klungland.

Les også: Nå topper Norge skrekk-listen for strøm: – Dyrest når det gjelder

- For lite, for sent

Han mener at regjeringen burde ha gjort mer tidligere for å bedre på situasjonen folk nå opplever.

- Regjeringen har gjort for lite, for sent. Jeg tror ikke folks misnøye vil stilne med det første, sier han og fortsetter:

- Jeg er i harnisk. Tjener man en million i året er det kanskje ikke så farlig. Men det gjør ikke de fleste, sier han.

Han er ikke alene om å oppleve de høye strømprisene som problematiske. Facebookgruppen “Vi som krever billigere strøm” har til nå godt over 500.000 medlemmer.

Tale-boikott

Klungland er selv aktiv i gruppen, og sier han har delt tanker om situasjonen og diskutert med likesinnede der.

Han forteller at han har kjent på en følelese av at det er mye misnøye, men at det ikke gjøres noe for å markere misnøyen. Derfor tok han denne uken initiativ til en aksjon. Til nå har nærmere 500 personer vist interesse.

Som et spark i retning statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), skal Klungland i protest boikotte nyttårstalen. Dette skal han dokumentere i sosiale medier ved å legge ut bilde av seg selv vendt fra en sort tv-skjerm 1. nyttårsdag i det talen vises på NRK klokken 19.30.

Håper på Støre-sjokk

Han håper flere blir med ham på aksjonen, noe han har opprettet et arrangement for på Facebook.

- Det var et lite innfall, dette. Jeg regner med budskapet er noe alle kan enes om, og at arrangementet alle som vil kan delta på. Det er ikke geografisk avhengig, og det er enkelt å få til. Jeg tror Støre vil kjenne på det, forklarer han.

Han håper alle som er med på strømgruppen nevnt over, blir med på aksjonen.

- Håpet mitt er at alle 513.000 på medlemssiden er med. Når Støre da åpner sosiale medier søndag, så er det tapetsert med bilder av sorte skjermer som minner han på at situasjonen som er nå, de løsningene som er annonsert, "sorry, mac", det er faktisk ikke godt nok, sier han.

Én positiv side ved strøm-situasjonen

Selv om Klungland generelt sett opplever at de høye strømprisene bidrar til mye plunder og heft for ham personlig, er det én ting som han ser på som positivt.

- Jeg er med i Norges minst kjente rockeband, “SubTrees”. Jeg klarer ikke skrive sanger når jeg er i godt humør, da blir det bare “hippie-ræl”. Jeg har ikke skrevet noen låter om strøm ennå, men jeg har vært inne på tanken, humrer han og fortsetter:

- Kanskje jeg kan ta for meg staten og kapitalen i samme slengen, sier Klungland lattermildt.