RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rike kvinner får sønner

Foto: SplashNews (New York Life / Splash News)
Sist oppdatert:
Mens fattige får døtre, hevder forskere.

(SIDE2): Rike mødre får oftere sønner enn det kvinner med lavere inntekt gjør, ifølge nederlandske forskere.

Livsstil
Nederlenderne hevder nemlig å ha funnet en sammenheng mellom den økonomiske statusen hos en kvinne, og om hun kan forvente å få gutter eller jenter.

Dermed er ikke barnets kjønn kun avgjort av tilfeldigheter eller arv, men også påvirkning av livsstil og miljø, skriver dailymail.co.uk.

Siste fra Side2 akkurat nå? Sjekk forsiden her!

Gode tider, sunne gutter
Ifølge evolusjonsteori, som sier at når forholdene er gode og barna dermed har større sjanse for å bli friske, er kvinnens beste mulighet til å føre genene videre å få en sønn.

Sunne, friske gutter kan holde «fiender» unna og potensielt bli far til flere hundre barn – og dermed føre slekten videre.

Men dersom moren er fattig – og dermed gir økt sjanse for syke og underernærte barn, er sjansen større for at hun får et jentebarn.

En svak sønn vil ikke klare å å stille sterkt mot de friske og sunne guttene, og har dermed også mindre sjanse for å få (mange) barn og slik sørge at DNA-rekken fortsetter.

Flerkoneri
Å få en jente derimot er evolusjonsmessig smartere dersom mor er fattig – en datter vil ikke måtte kjempe på samme måten for å få egne barn, og vil derfor kunne føre genene videre.

For å teste teorien, sammenlignet de med 95.000 kvinner i Rwanda, et land der flerkoneri er tillatt.

De så på hvor mange sønner eller døtre kvinnene hadde, og hvilken posisjon hun hadde som kone. I Rwanda lever kvinnene i et hierarki ut fra hvilken kone i rekken de er, der den første har mest makt og penger.

Det viste seg at jo lenger nede på konerangstigen hun var, jo flere døtre hadde hun, sammenlignet med de mektigere førstekonene – og kvinner i monogame forhold.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere