RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rike på å selge til seg selv

Sist oppdatert:
iMarkedet.no har tidligere omtalt at seismikkselskapet GGS brukte investoren Arne Fredly som bank. Her kan du lese om hvordan ledelsen i GGS ble rike på å selge til seg selv, med aksjonærenes velsignelse
iMarkedet.no omtalte den spesielle situasjonen i GGS, da selskapet brukte den kjente investoren Arne Fredly som bank, i slutten av september. Dette resulterte i at seismikkselskapet til slutt hentet inn 50 millioner kroner i en emisjon.

Les saken her:

Bruker Fredly som bank

Emisjonen kom til tross for at GGS-sjef Trond Christoffersen sa til iMarkedet.no på Paretos olje- og offshoreseminar i slutten av august at selskapet ikke hadde behov for å hente inn mer penger. Løftene holdt altså ikke mer enn én måned.

Nå har iMarkedet.no sett på enda et spesielt forhold i GGS.

Høy pris

iMarkedet.no har sett nærmere på kjøpet av Singapore-selskapet CSPL. Dette ble redegjort for i generalforsamlingspapirene fra juni i år, men aksjonærene valgte likevel ikke å reagere.

CSGL er et tomanns konsulentselskap, som holder til å et lite kontor i Singapore. Andy Cunningham og Charles Ramdsen er godt kjent i markedet, men bransjekilder iMarkedet.no har vært i kontakt med mener det ikke er noe ekstraordinært ved deres kunnskaper.

Det er særlig prisingen av CSGL som fikk folk i bransjen til å steile, men man fikk en viss forstålese av den høye prisen da GSS-ledelsen opplyste at de satt på begge sider av forhandlingsbordet.

Det spesielle ved kjøpet var nemlig at ledelsen i GGS, ved Morten Andersen, Trond Christoffersen og Kjell G. Finstad, hadde en opsjon på å kjøpe seg inn i CSPL før dette ble solgt til GGS.

Styreformann Morten Andersen sier til iMarkedet.no at GGS-ledelsen ikke blandet seg bort i prisingen av CSPL ved kjøpet.

- Prisingen ble gjort av Deloitte, som gjorde en anbefaling av dette her. Siden vi hadde en opsjon her var separat sak som advokat Frode Finnøy kjørte.

Flere millioner i gevinst

iMarkedet.no har gjennomgått den lukrative avtalen for GGS-toppene.

Prisen for aksjene i CSPL ble i forbindelse med avtaleinngåelsen 16. desember i fjor satt til 1,8 millioner dollar. Oppgjøret var avtalt gjort opp i nye aksjer i Global Geo-Services som skulle utstedes på tegningskurs 7,88 kroner pr. aksje.

Samtidig sitter ledelsen i GGS med en opsjon på å kjøpe 49 prosent av CSPL for 120.000 dollar. Det ifølge en avtale inngått av Trond Christoffersen i 2002, med en opsjonspremie på 20.000 dollar.

I tillegg til dette kommer et tilleggsvederlag fra GGS til CSPL-selgerne på mellom 750.000 og 2,2 millioner dollar avhengig av resultatene til CSPL i treårsperioden etter avtaleinngåelsen.

Dette betyr at Christoffersen, Andersen og Finstad allerede på avtaletidpunktet i fjor satt med urealiserte gevinster på til sammen 5 millioner kroner etter fradrag fra opsjonspremien og den avtalte kjøpesummen for halvparten av CSPL. Inngangsprisen til trekløveret var på marginale 1,07 kroner pr. aksje.

Dersom den videre kursoppgangen i GGS regnes inn, samt at GGS-toppene mottar minst halvparten av minimumstillegg i forbindelse med transaksjonen, så sitter Andersen, Christoffersen og Finstad med samlede urealiserte gevinster på nærmere 9 millioner kroner i dag.

Det er en hyggelig premie for å selge til seg selv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere