RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rike pensjonister betaler ikke

Sist oppdatert:
Eldre med god inntekt er dårlige betalere. Se hvor i landet de er verst.

11 000 nordmenn over 60 år er registrert som dårlige betalere. Men eldre med betalingsanmerkninger er ikke som andre dårlige betalere. De har nemlig langt høyere inntekt enn sine jevnaldrende.

Låner på huset
– De siste årene har stadig flere godt voksne mennesker etablert seg på nytt. Mange tar nok opp lån igjen etter å ha vært gjeldfrie i mange år. Ikke alle er godt nok forberedt på de økonomiske konsekvensene og derfor får flere betalingsproblemer, sier Rolf Wilhelmsen i inkassoselskapet Aktiv Kapital til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået NewsWire.

Gjennomsnittsinntekten for eldre med betalingsproblemer er 280 000 kroner, og det er 63 000 kroner mer enn eldre som betaler sine regninger i tide, viser tall fra kredittopplysningsselskapet Creditinform.

I alle andre aldersgrupper har gode betalere høyere inntekt enn dårlige betalere.

– Folk med høy inntekt har lett tilgang til lån. Bankene frister med mange lånetilbud til folk med nedbetalte boliger. Vi ser at de over 60 år som sliter med regningene, har lavere formue enn det som er vanlig i denne aldersgruppen. Det tyder på at de tar opp lån med sikkerhet i hus eller leilighet, sier Rolf Wilhelmsen.

Bildet sprekker
Godt voksne og eldre mennesker var tidligere regnet som de sikreste betalerne med god orden i økonomien sin. Nå slår dette bildet sprekker. Aktiv Kapital merker at eldre over 60 år pådrar seg like mange inkassosaker som yngre mennesker.

– Det er blitt legitimt også for eldre å bruke penger på seg selv. Det er ikke lenger slik at mennesker over 60 år setter sin ære i å være gjeldfrie, sier Rolf Wilhelmsen.

Han mener alder ikke lenger kan brukes som en god målestokk på folks evne og vilje til å betale regninger i tide.

Flest i Asker og Bærum
Ingen kommuner i Norge har en større andel eldre med betalingsanmerkninger enn Asker og Bærum. Der utgjør godt voksne over 60 år mer enn åtte prosent av alle som er registrert som dårlige betalere, viser tall fra Creditinform.

I Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger utgjør de eldre mellom seks og sju prosent av de som har fått betalingsanmerkning.

– Vi merker at forbrukspresset er ekstra stort i det sentrale Østlandsområdet. Folk vil gjerne holde tritt med naboen. Det kan koste dyrt for dem som låner til forbruksfesten. Også for folk med god inntekt, sier Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital.

Overrasker det deg at pensjonister er dårlige betalere? Hvorfor tror du det er sånn?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere