*Nettavisen* Nyheter.

Riksadvokaten advarer politiet mot tallpynting

Oslo (NTB): Politiet bedret oppklaringsprosenten med 1 prosentpoeng til 37,3 prosent i fjor. Uten narkosakene ville oppklaringsprosenten bare vært 25,8. Nå advarer riksadvokat Tor-Aksel Busch politiet mot å pynte på oppklaringstallene med mindre alvorlige narkotikasaker.

Bakgrunnen for advarselen er at nesten 50.000 årlige narkotikaforbrytelser løfter politiets oppklaringsprosent med 11,5 prosentpoeng, skriver VG.

- Vi skal ikke løpe etter slitne narkomane bare for å pynte på statistikkene våre Det gir riktignok høy oppklaringsprosent og kort saksbehandlingstid. Men selvsagt skal vi være til stede i de åpne miljøene for å hindre nyrekruttering. Det er svært viktig, sier Tor-Aksel Busch til VG.

Til forskjell fra de fleste andre sakstyper blir narkotikalovbrudd hovedsakelig anmeldt av politi og tollvesenet selv. Slike saker oppklares raskt og pynter dermed på oppklaringsstatistikken.

Det har aldri tidligere vært anmeldt flere mindre alvorlige narkotikaforbrytelser her i landet enn i fjor. Halvparten av fjorårets 49.417 narkotikasaker handlet om mindre alvorlige forhold som personlig bruk og mindre omsetning. Det er en økning på 7,8 prosent fra 2012 og hele 27,7 prosent over en femårsperiode.

De virkelig store narkotikasakene, med beslag på flere titalls kilo, er det svært få av. Av disse var det 93 anmeldelser i fjor, to færre enn i 2012. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag